The Road **

The Road

Brr. Deze film is geen pretje. Zeker niet als je net als ik net vader bent geworden. The Road is het verhaal van een man (Viggo Mortensen) en zijn zoon (Kodi Smit-McPhee) die als zwervers in een postapocayptisch Amerika onderweg zijn naar de kust in de hoop op enige verlossing al wordt niet duidelijk welke. Er zijn weinig mensen over, net zo min als voedsel. Er is zelfs sprake van kannibalisme. Niet echt je doorsnee feel good flick dus. Nu schijnt het boek van Cormac McCarthy, waarop de film is gebaseerd, een wonderlijk stuk proza te zijn. Ik heb het niet gelezen. Je hoort in de film de vader als voice-over en die zinnen uit het boek klinken krachtig. De film moet echter die lelijke wereld waarin het verhaal zich afspeelt laten zien. Grijze grauwigheid waarin elk sprankje menselijkheid maar geen vlam wil vatten. No Country for Old Men was ook naar een boek van McCarthy. Dijk van een film. The Road was wellicht gewoon niet zo verfilmbaar.

2 Replies to “The Road **”

  1. Vond die beklemmende sfeer wel indrukwekkend. En was op een rare manier ook wel onder de indruk. Maar bleef wel ontevreden achter. Hoewel, als dat het doel was, een uitzichtloze film maken, dan is de regisseur daar wel in geslaagd.

    1. Volgens mij niet. Het boek speelt tegen hetzelfde decor begrijp ik maar slaagt er wel in die resterende menselijkheid schoonheid te geven.

Comments are closed.