Stephen King meets Steven Spielberg

Under the Dome

Grote abri’s in de stad voor Under the Dome die vanaf maandag op SBS6 is te zien. Op Kijk.nl kun je de eerste aflevering gratis online bekijken. De CBS serie is naar een boek van Stephen King en is door King zelf en Lost-schrijver Brian Vaughan geproduceerd. Ook de hand van Steven Spielberg (sci-fi in smalltown usa) is voelbaar. Onder de cast bevinden zich nog meer bekenden, zoals Dean Norris, die in Breaking Bad Hank Schrader speelde, en Natalie Zea van onder meer The Following. (Bij Jeff Fahey, die de kortstondige rol van sheriff speelt, moet ik trouwens nog altijd denken aan The Lawnmower Man.) Maar genoeg namedropping. In Chester’s Mill daalt na een soort aardbeving plots een grote transparante koepel neer die het stadje afsluit van de buitenwereld: geen internet, geen mobiel bereik, geen stroom en mensen aan weerszijden van de koepel horen elkaar ook niet meer. Boeiend gegeven en in de eerste afleveringen worden voldoende kiempjes geplant voor intrige en drama. Heel ver ben ik nog niet, maar ik heb toch mijn twijfels waar de serie heengaat. Het voelt aan als een brouwsel vol grote namen en beproefde ingrediĆ«nten zoals de roodharige vamp (hat tip aan Mad Men), dat niet per se een goede serie oplevert. In de VS zijn de kritieken gaandeweg het eerste seizoen verslechterd en was de finale geen onverdeeld succes. Dan kijk ik liever het eerste seizoen van Ray Donovan uit en naar de nieuwe afleveringen van Homeland en Boardwalk Empire. Op 13 oktober begint bovendien The Walking Dead weer.