The American ***

The American

Zo verrast als ik was door Control, Anton Corbijns eerste lange speelfilm, zo lichtelijk teleurgesteld ben ik door The American. Esthetisch gezien is de film zeer gul: prachtige wideshots, vooral vanuit de lucht, geduldige scenes met een in Ermenegildo Zegna gehulde George Clooney in close-up of mediumshot, opvallend vaak van achteren trouwens, en twee beeldschone actrices, de Nederlandse Thekla Reuten in een koude rol als collega-huurmoordenaar en de Italiaanse Violante Placido in een warme rol als prostituƩ. Vergelijkingen zijn gemaakt met Le Samourai, of zoals Corbijn zelf doet, met Once Upon a Time in the West, maar The American haalt het mijn inziens niet bij genoemde films. Pas tegen het einde begin ik iets te voelen voor de personages. De film is als Reutens personage: mooi maar kil.

Ook gezien:
Prince of Persia: The Sands of Time **
Iron Man 2 ***
The Expendables *

2 Replies to “The American ***”

  1. Ik ben het niet met je eens Erwin. Ik vond het een sfeervolle, beklemmende, goed neergezette film die traag is op een goede manier. Een beetje van de triestigheid van Collateral en de rauwheid van 70er jaren hitman-films (vast ook inspiratie geweest gezien de poster).

    Voor mij een absolute topper.

    Ik heb Control nog niet gezien, maar ga dat nu snel doen.

    1. En ik ben het hartstikke eens met Dries. Ik vond het een heerlijke film. Hoe negatiever de recensies werden – bijna iedereen die ik sprak vond het niets – hoe enthousiaster ik werd. Lekker langzaam, mooie beelden, mooie stiltes. Corbijn op z’n best.

Comments are closed.