Control

control.jpg

Control is de mooiste Nederlandse film sinds jaren, ook al is het feitelijk een Britse productie en gaat de film over de depressieve Ian Curtis van de invloedrijke Britse band Joy Division die zelfmoord pleegt. Anton Corbijn regisseert met het oog van een fotograaf. Scenes zijn eigenlijk bewegende stills. Het verhaal is als een treinreis waarbij alleen de haltes zijn gefilmd. Normaliter maakt dat een speelfilm wat vlak, maar Corbijn komt er mee weg. Wat hij uit zwart-wit weet te halen (en uit de onervaren cast op Samantha Morton na) is fenomenaal. Curtis wordt wel een beetje gedemystificeerd als een jonge man die worstelt met een te jong huwelijk plus kind en epilepsie. Dat laatste, daar kan ik nog in komen. De nadruk op het jonge huwelijk zal echter te wijten aan het boek waarop de film is geënt. Dat is geschreven door Curtis’ weduwe die tevens als co-producent optreedt. Desondanks een aanrader.

2 Replies to “Control”

  1. De film was voorbij geniaal.. vooral fotografisch.

    Het verhaal, de dialogen en de charachters zijn al subliem…. maar de fotografie was adembenemend. Wij hebben in die regio gewoond en Corbijn heeft of zo’n poetische, hartverwarmende tegelijkertijd zo 70’s wijze gefilmd. Elk shot was als een foto. De film is langzaam genoeg, maar niet traag, om alles in en op te nemen.. niks in de haast.. niks grof, hard of overdone. Alles was er, spelen met scherpte diepte, trekken, objecten, props op de juiste plek, grapjes, fotografisch veel details, mixen van foto’s en bewegend beeld. Alles op maat.

    Juist de thematiek van de film bracht heel mooi het rock en roll leven in beeld.. en gaf een menselijk gezicht aan een strijd van faam en doorbreken en de velen die in die fase van hun leven fouten maken….

    Alleen de vertaling in de ondertiteling was enorm slecht.. “brew” word vertaald met “biertje”? eeeh kop thee — en zo werden er wel meer domme en onnodige fouten gemaakt… je zou denken dat iemand dat vertaal werk controleerd… ach ja… fouten zijn er gemaakt en verbeterd te worden.. laten we hopen als wij zo’n fout maken iemand ons er op wijst voor de publikatie… 🙂

Comments are closed.