Django Unchained ****

Django Unchained

Tarantino is weer lekker op dreef. Nam hij in Inglorious Basterds de holocaust onder handen, in Django Unchained is de slavernij aan de beurt. De curieuze premiejager dr. King Schultz (Christoph Waltz) koopt de slaaf Django (Jamie Foxx) vrij omdat hij een stel bandieten kan identificeren. Django op zijn beurt is op zoek naar zijn vrouw die als slaaf is verkocht aan een voor hem nog onbekende plantagehouder (Leonardo DiCaprio). De twee helpen elkaar hun doel te bereiken. De weg daar naartoe is geplaveid met ultra-violence, humor en vooral ijzersterke scènes. Waltz steelt hier, net als in Inglorious, opnieuw de show. Zijn personage is met een beetje fantasie vergelijkbaar met Gandalf. Schultz, toevallig ook in het grijs gekleed, weet als een soort tovenaar telkens te verrassen met wendingen en oplossingen. Totdat hij schaakmat staat. En wat te denken van Samuel Jackson die als een soort Dienstleiter op DiCaprio’s plantage de slaven in toom houdt. Een van zijn beste rollen ooit. Toch krijgt de film geen vijf sterren. De onderdelen zijn sterker dan het geheel. (En wat is op met die rap in de soundtrack?) Vanaf 17 januari in de bioscoop.