Film 2006

inconvenient.jpg

Cinema.nl organiseert weer de verkiezing Film van het Jaar. Vorig jaar won Sin City. Verdiend. Maar hoe was het afgelopen jaar? Klappers als Munich en The Da Vinci Code vielen tegen. En bij Borat waren de trailers sterker dan de film. Comicverfilmingen als V for Vendetta en Superman Returns daarentegen vielen mij juist weer mee. In het filmhuis staken Brokeback Mountain, Caché, Thank You for Smoking en vooral Me And You And Everyone We Know er boven uit. Pixar blijft sterk met Cars en Clerks II was een prettig weerzien. The Science of Sleep moet ik nog zien, maar daar verwacht ik veel van. De films met een boodschap echter hebben op mij de meeste indruk gemaakt. In Syriana verpakt in een drama, in Who Killed the Electric Car in een propdoc en in An Inconvenient Truth in een hoorcollege van Al Gore. De laatste is, met name vanwege de inhoud van de boodschap, voor mij de film van het jaar. Een wake-up call.

An Inconvenient Truth staat trouwens ook in de Bright 25 over 2006. De Uitpakparty met bloopers is ook een aanrader.