Red Cliff *****

Red Cliff

John Woo keerde terug naar geboorteland China om het heldenepos Chi Bi te filmen, in het westen bekend als Red Cliff. De film is de duurste ooit in AziĆ« gemaakt. Maar al dat geld is heel goed besteed. In China brak de film het bioscooprecord dat nog op naam stond van Titanic. Red Cliff verscheen in AziĆ« in twee delen van elk twee uur, in de VS werd een enkele, ingekorte versie uitgebracht. Ik raad je aan het tweeluik te kijken. Red Cliff is zo’n grootse film, die moet je ook in vol ornaat bekijken. Vooral de vele mensen in vrijwel elk shot zijn indrukwekkend. Woo had de beschikking over ruim 100 duizend soldaten uit het Chinese leger als figuranten. De historische plot is vlot verteld en gespeeld. In Red Cliff zie je gelukkig weinig van die eindeloze staarscenes die druipen van de symoliek. De artdirection, kostuums, gevechtscenes, het ene shot is nog mooier dan het andere. Je moet er van houden, maar in zijn soort is Red Cliff een meesterwerk.

Ook gezien:
Serenity **
The Girlfriend Experience ***
De vrouw die met vuur speelde **
Capitalism, a Love Story ***
Primer **