Millennium (Part 1) – Het boek was dikker

Millennium

Ik ben nu bezig in het tweede boek van de Millennium trilogie. Het eerste heb ik tijdens m’n vakantie verslonden. Het verhaal zat nog zo vers in m’n geheugen dat ik tijdens de film vooral naar de verschillen tussen boek en film op zoek was. Daar kan de film weinig aan doen. Regisseur Niels Arden Oplev heeft Stieg Larssons verhaal verdienstelijk verfilmd. Hoofdrolspeelster Noomi Rapace steelt de show als hacker Lisbet Salander. Bij onderzoeksjournalist Mikael Blomqvist had ik me een iets stoerdere gast voorgesteld. Het Zweeds leidt wat af, maar geeft alleen maar aan hoezeer we hier gewend zijn aan Engelstalige films.
Het boek is dik, de film is lang (150 min) maar daar merk je weinig van. Er zit veel vaart in. Iets te veel zelfs naar mijn smaak. Cinema.nl noemt de eerste Millennium film ‘beter (en korter) dan het boek’. Ik miste juist de uitwijdingen, de familiegeschiedenis van de Vangers en de ‘bijrol’ van het Hedeby eiland. Maar dan had de film nog langer moeten zijn waarschijnlijk. Ik ga deel 2, verwacht in 2010, en 3 zeker ook kijken.