Het draait niet om de dagbladen dummy

De Google-generatie leest kranten uit verveling. Daar gaat de mogelijke komst van Nrc.next kopie V niets aan veranderen. De 8 miljoen noodhulp van Plasterk ook niet. (Te meer als je weet hoe grote dagbladuitgeverijen als PCM met geld omgaan.) Kranten hebben de decision to liquidate gemaakt volgens Jack Shafer van Slate:

They’re cutting costs, cutting staff, cutting pages, cutting features, cutting quality, and will continue cutting until the last reader and advertiser depart.

Terwijl het niet om dagbladen draait (en al helemaal niet in welk formaat) maar om journalistiek. Henk Blanken, die Plasterk in drie delen tips geeft bij de Nieuwe Reporter, haalde eerder Yvonne Zonderop aan die pleit voor steun aan goede nieuws- en onderzoeksjournalistiek, met ruimte voor achtergronden, analyses en opinievorming. Veel beter idee.

De journalistiek moet bovendien crossmediaal gaan denken. Gebruik het kanaal dat bij het onderwerp en de timing past. Internet heeft snelheid, papier geeft rust, een beeld zegt meer dan duizend woorden en houd de video’s lekker kort. Er is online heus wel oog voor kwaliteit en zat advertentiegeld. Komend jaar kunnen online producties voor het eerst zelfs meedingen naar een Pulitzer Prize.

Dan is er nog de klacht van de dagblad- en tijdschriftuitgevers aan het adres van Plasterk over de concurrentievervalsing van de publieke omroep. Dit is de reactie die ik als hoofdredacteur van Bright desgevraagd deze week naar Adformatie stuurde:

Ik vind het prima dat publieke omroepen worden gesubsidieerd omdat ze een ideëel in plaats van commercieel doel dienen en voor pluriformiteit zorgen. De situatie raakt scheef wanneer een publieke omroep een commercieel tijdschrift op de markt brengt, zoals onlangs nog de VARA met Kassa magazine. De oplossing is echter niet om vervolgens dan ook maar de dagbladen te gaan subsidiëren. Want waarom zou je daar stoppen? Tijdschriften en websites zouden dan net zo goed in aanmerking moeten komen. Je creëert dan een monster. Beter en consequenter zou zijn om elke vorm van commerciële exploitatie bij de publieke omroepen te verwijderen. Geen reclame op tv en radio, geen advertenties in tijdschriften of omroepbladen, geen banners en buttons op de sites van de omroepen, helemaal niks. En geef de omroepgegevens vrij. Probleem opgelost.

Ik heb trouwens een betaald abonnement op Nrc.next, Wired, MobileMe en Flickr. De Vara Gids heb ik net opgezegd.

5 Replies to “Het draait niet om de dagbladen dummy”

 1. Hoera! Dan kan de publieke omroep ook weer gewoon dienen waarvoor zij bedoeld is: een onafhankelijk platform voor onze parlementaire democratie.

 2. De problemen van krantenuitgevers zijn niet zo heel makkelijk in een paar ‘sound-bytes’ samen te vatten. Kranten kennen veel historische uitgangspunten, die nog altijd krampachtig worden omarmt. Teveel om hier op in te gaan. In de huidige tijd van 2.0 bewegingen is het zoeken naar nieuwe advertentie-, business-, communicatie- en distributiemodellen vanwege de vele parameters zo eenvoudig nog niet. Door het huidige economische klimaat zit elke uitgever bovenop de kosten. Krantenuitgevers bezitten doorgaans nog hun eigen drukkerijen en hebben dus hoge kosten omdat de drukpersen doorgaans stil staan en voor weinig andere drukwerkopdrachten kunnen worden ingezet. Tijdschriften uitgevers hebben vele jaren geleden zelf al hun drukkerijen de deur uit gedaan en hebben derhalev iets minder pijn van de kosten van ijzer en papier.

  Het Parool is door de overname van de Persgroep wel een krant 2.0 geworden, met een kleine redactie – de Belgische mediagroep heeft niet te maken met het Nederlandse redactie statuut – en geen eigen drukkerij. En de lokale Amsterdamse krant maakt dus gewoon winst, ook nu. Op welke wijze ze dat gaan doen met het AD – voorheen van PCM en Wegener – is nog maar de vraag. Maar de toekomst van kranten is niet zozeer afhankelijk avn de pijn van het papier – een in vele ogen 1.0 medium – maar vooral in de wijze waarop de krant wordt georganiseerd in nieuwe ABCD modellen.

  Dat op langere termijn de krant veel vaker op eReaders zal gaan verschijnen, is volgens mij een te voorspellen gegeven. Dit jarr verschijnt een A4 Reader van Platic Logic op de markt. The San Francisco Chronicle heeft al berekend dat zij 65% van hun productiekosten kunnen besparen indien zij overstappen op een eReader.

  De behoefte aan professionele journalistiek zal niet zo snel afnemen. Mensen vinden het fijn als nieuws in rubrieken wordt ingedeeld, met hoor- en wederhoor, weergaven van feiten vanuit verschillende politieke- en/of sociale-/economische invalshoeken.

  Tja en dan de inkomsten vanuit advertenties. Die gaan omlaag, de advertentie euro wordt crossmediaal ingzet. Dat was al zo, maar het web is gewoon een nieuw kanaal, waar dus ook geld naar toe kan gaan. Niet meer, maar hetzelfde, maar dan beter verdeeld. Creatieve uitgevers breken snel hun oude modellen open en zorgen ook voor een crossmediale aanpak. Nu nog doen velen het er een beetje bij. Adverteren op papier moet dan het geld binnenbrengen en dan wordt er wel een bannertje op de site gezet.

  Gratis is geen norm, maar om geld te verdienen moet je wel duidelijk zijn en dat is moeilijk in het maken van nieuwe ABCD modellen, waar zovele parameters in zitten. Dus de besten overwinnen. En dat is gewoon marktwerking, hoe spijtig dat dan ook nu door de huidige crisis wordt versneld.

 3. Ik las bij Luis Mendo over jouw stuk over multimedia. Waar kan ik dat vinden? Ik hoor het graag.

  Met vriendelijke groet en dank,

  Wim Honders

Comments are closed.