vanderzande.com

Icon

"A hunch is creativity trying to tell you something"

M’n eerste kwartaal als doorstartup

Bright Ideas

Nadat Brights vorige uitgever afgelopen najaar had aangegeven met Bright te willen stoppen heb ik slechts een weekend hoeven nadenken wat ik wilde doen. Sinds 1 januari ben ik naast hoofdredacteur ook uitgever van Bright geworden. Ik heb de eerste maanden van het jaar gebruikt om een nieuwe fundering onder het merk te leggen: de organisatie leaner en meaner gemaakt, zoveel mogelijk onderdelen in eigen beheer genomen, een nieuwe database (Bright Bunch) laten bouwen en onderwijl in gesprek zijn met strategische partijen om minder afhankelijk te worden van publishing. Daar kunnen mooie dingen uit voortkomen, waarover hopelijk spoedig meer.

Wel al af is Bright Ideas, de digitale opvolger van het gedrukte magazine. Een weloverwogen experiment in vorm en inhoud. Tweewekelijks verdieping over vernieuwing, leesbaar op elk scherm. De eerste reacties zijn goed en ik ben erg benieuwd hoe het webmagazine zijn weg gaat vinden. Volgende halte is Bright Day #3 op 17 mei in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam. Bestel hier je ticket, het event belooft weer een dag vol vernieuwing. Rond die tijd publiceren we ook de vernieuwde Bright app voor iOS en Android. En daarna is de Bright Store aan de beurt. Daarmee zal de verzelfstandiging echt afgerond zijn. Spannende tijden maar geen slechte score tot zover.

“Ok Glass, show me the future”

Google Glass

Ik heb m’n inner-nerd niet kunnen bedwingen en ben toegetreden tot het gilde der Glass Explorers. In Nederland lopen er zo’n dertig rond momenteel. Ik had ‘m nog geen vijf minuten op of ik werd op Twitter al uitgemaakt voor een glasshole. Ik heb er eerder eentje opgehad maar kan ‘m nu goed duurtesten.

Phonebloks meets Motorola’s Project Ara

Project Ara

Een goed idee komt nooit alleen. Phonebloks is de modulaire, duurzame smartphone waar Dave Hakkens dit jaar cum laude mee afstudeerde aan de Design Academy in Eindhoven. Motorola werkte aan iets vergelijkbaars genaamd Project Ara. Ze hebben de handen ineen geslagen, waarmee realisatie van het vernieuwende concept een stap dichterbij is gekomen. Wtg!

Now Future in Eindhoven #ddw13

DDW13

Van haute design tot hele fijne interieurproducten. Van jong talent van de Design Academy tot gevierde namen als Piet Hein Eek. De Dutch Design Week is weer neergestreken in Eindhoven. Aan één dag heb je niet genoeg en een weekend ook niet hebben we gemerkt. Mooie winnares ook van de DDA Golden Eye met Iris van Herpen en haar 3d-geprinte Voltage collectie. Hou deze week bright.nl/design in de gaten voor alle krenten uit de pap.

Alle gasten en gadgets van 25 Bright Nights

Bright Night

Afgelopen vrijdag vond de 25e editie van Bright Night plaats, het event in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam waar Bright Magazine en de Uitpakparty tot leven komen. Ik heb bij Bright nog eens alle gasten en gadgets uit die vier jaar opgesomd en ben apetrots. Te meer omdat ook Bright Day uit Bright Night is voortgekomen; de tweede editie is op zaterdag 23 november. Bestel nu je ticket. Op Bright Night #25 hebben we trouwens de Bright Windows 8 app aangekondigd. Kun je gratis downloaden.

New skool met Alexander Klöpping

Bright 53

In het nieuwe nummer van Bright Magazine, dat vandaag bij abonnees arriveert en volgende week in de winkel, beschrijft gasthoofdredacteur Alexander Klöpping hoe technologie het hoger onderwijs verandert: “De beste colleges staan op YouTube.” We kijken ook naar de Steve Jobs scholen in het bassisonderwijs en naar de academische talenten die dit jaar zijn afgestudeerd. In het stuk Post-Jobs kruipt Aston Kutcher in de huid van Steve Jobs en ik in die van Apple na het verlies van zijn boegbeeld. Qua gear staan we stil bij onder meer de nieuwe MacBook Air, de LG G2, de HTC One Mini en de Nike Free Flyknit+. De G2 van LG beleeft vanavond zijn Nederlandse primeur voor publiek op Bright Night #24. Klöpping geeft er ook een sneak preview op de Universiteit van Nederland dat in oktober van start gaat. De zaal gaat om half 8 open, de entree is gratis.

Beste iOS game ooit is terug met deel 2

Plants vs Zombies 2

Angry Birds, Fruit Ninja, HarborMaster, Bejeweled 2, Ridiculous Fishing, Wordfeud, Tiny Wings, Dots, allemaal hele toffe iOS games hoor, maar de enige die ik ook heb uitgespeeld is Plants vs. Zombies. Een towerdefense spel maar dan eentje waaraan alles klopte. Gisteren is na vier jaar – da’s lang op het iOS platform – Plants vs. Zombies 2 verschenen. Het spel is groter, gaver en gratis. Althans, maker Popcap gebruikt het freemium-model (app is gratis, upgrades zijn in-app te koop) maar op een hele schappelijke manier want je hebt de upgrades niet echt nodig. Gave trailer ook. Waarschuwing voor m’n Letterpress-buddies: ik zal terugkeren!