S H I F T 3.19 [Go Monica]
vrijdag 21.08.98  1. Nieuwssites bezwijken onder Clinton
  2. Bill Gates al eerder veroordeeld
  3. Rusland bouwt aan Online Gordijn
  4. Space Invaders keren terug
  Ontdek je Plekje: Clip Crap
  Shift Online: Pong
  Replies: Back Orifice1. Nieuwssites bezwijken onder Clinton

Bill Clinton gaat de geschiedenis in als de president die voor de doorbraak van internet als nieuwsmedium heeft gezorgd. Niet als beleidsvoerder of politicus maar als nieuwsonderwerp. Het was roddeljournalist Matt Drudge die met het Lewinsky-schandaal een felle strijd tussen nieuwssites ontketende. Drudge's laatste wapenfeit is de primeur dat Clinton tijdens zijn verhoor deze week een stropdas droeg die Monica Lewinsky hem gegeven had. De sites van de nieuwszenders CNN, ABC en MSNBC en van kranten als The New York Times deinzen er niet langer voor terug 'breaking news' zo snel mogelijk online te publiceren. Lezers haasten zich steeds vaker bij een belangrijke gebeurtenis naar hun computer op zoek naar het laatste nieuws. Toen president Clinton gisteravond de bombardementen op terroristische doelen in Sudan en Afganistan bekend maakte, bezweek de site van MSNBC onder de plotselinge drukte. Tijdens Clintons verhoor afgelopen maandag, boekten de sites van CNN en ABC nieuwe records. CNN noteerde 20,4 miljoen pageviews. "Bij elke grote nieuwsgebeurtenis neemt het aantal bezoekers toe", aldus een woordvoerder van MSNBC. Opvallend is hoe CNN bijvoorbeeld de toestroom verwerkt. Bandbreedte-vretende videofragmenten worden dieper in de site geplaats en pagina's worden afgeslankt door er minder beeldmateriaal op te plaatsen. MSNC verwijdert op zo'n kritiek moment zijn (overbodige) welkomstpagina. Dat bleek niet voldoende.

http://www.zdnet.com/zdnn/stories/zdnn_lggraph_display/0,3442,2130129,00.html
http://www.news.com/News/Item/0,4,25528,00.html?st.ne.1.head2. Bill Gates al eerder veroordeeld

Het justitiele onderzoek naar Microsoft is niet de eerste keer dat Bill Gates in aanraking komt met de autoriteiten. Op het september nummer van het tijdschrift Content staat een mugshot afgebeeld uit 1977. Op de politiefoto is een lachende Gates te zien, toen 22 jaar. Gates was gearresteerd in Albuquerque, New Mexico. Op verdenking waarvan is niet meer te achterhalen, het arrestatiebevel is verdwenen. Volgens Gates zelf betrof het een snelheidsovertreding terwijl hij zijn rijbewijs niet bij zich had. Waarom er voor een snelheidsovertreding een politiefoto gemaakt moest worden, is vooralsnog onduidelijk.

http://brillscontent.com/images/cover.gif3. Rusland bouwt aan Online Gordijn

Russische internetgebruikers lopen grote kans vanaf oktober structureel te worden afgeluisterd. Dan kan het ministerie van Justitie de nieuwe SORM (System Of efficient Research Measures) wet in werking stellen. De wet geeft de FSB, opvolger van de KGB, een volmacht om zonder gerechtelijk bevel al het e-mail verkeer van en naar Russische internetproviders af te luisteren. Afgezien nog van de schending van de privacy zijn de providers bang dat de maatregel een negatief effect heeft op de opkomende elektronische handel. In Nederland ligt de felbekritiseerde nieuwe telecomwet, die operators op dwingend verzoek van de BVD verplicht hun netwerken aftapbaar te maken, momenteel bij de Eerste kamer. De vorige minister van Verkeer en Waterstaat, Jorritsma, stelde eerder een uitzonderingspositie voor providers in het vooruitzicht, mede omdat nog lang niet duidelijk is hoe het afluisteren van IP verkeer technisch zou moeten verlopen.

http://www.internet-magazine.com/news/aug/10a.htm4. Space Invaders keren terug

Gamesgigant Activision zal binnen afzienbare tijd de gamesklassieker Space Invaders nieuw leven inblazen en opnieuw uitbrengen voor de pc, Sony Playstation, Nintendo 64 en Nintendo Gameboy. Afgelopen week kocht Activision de rechten van het Japanse Taito dat Space Invaders in 1978 in de videogameshallen (arcades) introduceerde. Het verslavende schietspel was de eerste grote arcade hit in de Verenigde Staten en Japan. Niet in de laatste plaats omdat de speler het in Space Invaders voor de eerste maal 'tegen de computer' moest opnemen. De aliens die in zes dalende horizontale rijen de aarde bestoken, waren bovendien de eerste geanimeerde personages in een videospel. In 1980 brak Space Invaders de markt open voor de Atari 2600 spelcomputer. De Multiple Arcade Machine Emulator maakt het overigens nu al mogelijk om Space Invaders op je computer te spelen.

http://www.wired.com/news/culture/story/14470.html

Multiple Arcade Machine Emulator:
http://www.media.dsi.unimi.it/mame/
- o n t d e k   j e   p l e k j e -

~ Clip Crap. Een subliem archief van de meest geforwarde filmpjes op internet, waaronder klassiekers als Bad Day, de Dancing Baby en de crash van Windows 98.
http://members.xoom.com/clipcrap/

~ Een afstandsbediening voor WinAmp.
http://home.student.utwente.nl/s.r.sijbrandij/dutch.html

~ Alta Vista heeft samen met Corbis een beeldbank opgezet.
http://safari.altavista.digital.com/

~ De eerste Windows 98 update is verschenen. Het voornaamste doel van de update is om de Real player en Quicktime van je computer te drijven.
http://windowsupdate.microsoft.com/

~ Netscape is toe aan versie 4.06, zowel Communicator als de stand-alone browser Navigator.
http://www.netscape.com/download/

~ Planet Internet opende deze week de KPN Telecompetitie site. Met uiteraard alle uitslagen, voetbalnieuws, een pool en de Kwestie.
http://www.kpn-telecompetitie.nl/

~ Vergeet de seventies retro, de jaren tachtig zijn aan de beurt. Interstate wijst de weg.
http://www4.activision.com/games/i82/

~ Nieuwe Mac, nieuwe site.
http://www.imacworld.com/
http://imac.mynvo.com/

~ Go Monica, de honderd beste Monica Lewinsky sites.
http://www.gomonica.com/

~ Hackerszine 't Klaphek, voortaan alleen nog online.
http://www.klaphek.nl/

~ "LIAR. The (business) card game that puts YOU in the driver's seat of life."
http://www.chickenhead.com/cards/index.html

~ Virtual Viagra.
http://www.freeverse.com/toys/index.html

~ 24 uur per dag bereikbaar.
http://www.crime-scene-cleaners.com/
- s h i f t   o n l i n e -

^^ Aanstaande maandag een verse Leesmap.

^^ In Windows Dressing deze week: De Wrekers anno 1998, een pittige Metallica theme, Cow & Chicken, een Haags kladblok, Paradise Beach en abstracte 3D. Tijdens het downloaden kun je een potje Pong spelen.
- r e p l i e s -

< Nav de Special Ongewenste intimiteiten over de trojan horse Back Orifice:

Siert Zijl [sgzijl@xs4all.nl]
"Ja, ik heb het programma ook al getest, eerst op m'n eigen systeem en daarna op die van een vriend van me. Heel gevaarlijk zoiets. Dit is niet echt een fout in Microsoft Windows, maar gewoon iemand die slim genoeg was het programma uit te vinden. Mensen in verschillende nieuwsgroepen schreeuwen ook al om hulp omdat er rare dingen gebeuren met hun computer. De meesten hebben een vast IP nummer en de providers kunnen er niets aan doen als ze help bij hun gaan vragen."

Bart Willems [b.willems@broekhuis.nl]
"Ik denk echter dat het nog erger is dan je schrijft. Ergens halverwege het stukje staat: 'De achillespees van Back Orifice is de server die door het slachtoffer geactiveerd moet worden. Gebeurt dat niet, dan is het kraakprogramma ongevaarlijk.' En inderdaad, in een wereld waar iedereen zijn PC helemaal dicht heeft gespijkerd en zwaar paranoide het internet opgaat, is dat ook zo. Alleen leven we niet in zo'n wereld. Het is natuurlijk een fluitje van een cent om een ActiveX control te maken dat als Launcher voor de betreffende applicatie geldt. Die ActiveX componenten worden volautomatisch gedownload, geinstalleerd en in de registry bijgeschreven. Dat wil zeggen, als je Security Options in IE4 op Low hebt staan. Doe je dat niet, dan mis je al het ActiveX vuurwerk op al die websites. Dus de nietsvermoedende surfer zet die beveiliging op een laag pitje. In zo'n geval hoef je die gebruiker niet meer over te halen om 'Pamela without clothes' te zien, het bezoeken van jouw website is dan al genoeg."

M. de Jong [m8dejong@cistron.nl]
"Sorry hoor, maar lekker dat je hier voor nu 'reclame' gaat maken! Nu gaat iedereen het natuurlijk uitproberen!"

Ben de Dood [ben@pczone.nl]
"Net je stuk over Back Orifice gelezen. Erg interessant. Ik heb meteen aan onze systeembeheerder (die niet zo genoemd wil worden maar dat terzijde) gevraagd of zo'n programma als BO hier op de redactie gevaar kan opleveren. Dat is volgens hem niet het geval, aangezien we hier een protocol gebruiken dat de IP-adressen versleutelt zodat het PC Zone netwerk voor de buitenwereld niet bestaat. Blijkbaar is dat de manier om dit soort inbraken te voorkomen: voorkomen dat men achter je IP-adres komt."

Inderdaad. Achter een firewall ben je voor een inbreker van buitenaf onbereikbaar. Maar wie zegt dat een inbreker per se van buiten een afgeschermd lokaal netwerk komt?

Aad van der Zanden [aad.van.der.zanden@nc3a.nato.int]
"De site www.arez.com ( zet eens een 'w' voor arez?) leek mij niet zo betrouwbaar. Ik denk net zo betrouwbaar als de trojan horse die hij probeert te fixen. Als de counters van de pagina's nog op 97 en 267 staan en een boel broken links bevatten dan heb ik niet zo'n hoge pet van dat bedrijf. Wie weet heeft de Culture of the Dead Cow deze 'fix' zelf verzonnen. Zou wel erg slim zijn, denkt men dat de machine schoon is en in de log files van www.arez.com staan gelijk potentiele klanten die het trojan horse hebben draaien. Iets achterdochtig misschien maar ik zou Antigen toch maar niet adviseren voordat je 100% zeker ben van je zaak."

Ik geef toe, Arez heeft de schijn tegen, maar soms komt de beste remedie uit hetzelfde 'milieu'. Het klopt echter dat niet alle anti-BO middelen goed werken.


< Nav de spelfouten in SM 3.18:

Rick [jccbv@wxs.nl]
'America's Health Network zal woensdag 19 augustus live een hartoperatie uitzenden. AHN zendde eerder een bevalling live via internet uit.' "Volgens mij is het nog altijd 'zond uit' en niet 'zendde uit'. Welliswaar haal ik mijn info uit de 'tiende, geheel opnieuw bewerkte en zeer vermeerderde druk' van Van Dale (1976), maar die lijkt me op dit punt nog wel actueel. Zeker grappig is deze tikfout na een stukje over de nieuwe woorden, met bovendien een verwijzing naar van Dale.

Klopt. De redactie schaamt zich diep. Er stonden maar liefst drie spel- en tikfouten in de vorige editie.


< Nav het ogenschijnlijk ongevraagd opsturen van Shift Mail:

Mirjam Boon [mir.boon@wxs.nl]
"Bedankt voor al jouw interessante mailtjes maar ik weet werkelijk niet wat ik er mee moet. Voor zover ik weet, heb ik niet om deze service gevraagd en ik vraag mij dan ook af hoe jij aan mijn mailadres komt. Graag geen mailtjes meer naar mij sturen mits het werkelijk wereldnieuws is natuurlijk."

De redactie heeft de laatste weken meer mailtjes ontvangen van WXS abonnees die vragen waarom Shift Mail naar hen wordt opgestuurd. Aangezien het niet mogelijk is om ongevraagd geabonneerd te worden op Shift Mail en de andere mailinglijsten bij Planet Internet, heb ik navraag gedaan. Het betreft hier lezers die zich via de Registratieserver op WXS hebben geabonneerd en tijdens de registratie aangeven Planets nieuwsbrieven te willen ontvangen. Dit gaat niet altijd vlekkeloos. De servicedesk vult dan de registratie in, inclusief de optie om Shift Mail te ontvangen. Maar niet getreurd, je kunt jezelf eenvoudig uitschrijven.© 1998 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.
Shift Mail is een gratis uitgave en louter bedoeld voor persoonlijk gebruik. Shift Mail verschijnt wekelijks op vrijdag.

home: http://www.shift.planet.nl/
e-mail: shift@pi.net
redactie: Erwin van der Zande
mailsupport: cybrarians@pi.net
abonnementen: http://www.shift.planet.nl/mail.html
archief: http://www.shift.planet.nl/mail/archief.html
oplage: 23.000

Abonneren op Shift Mail kan ook per e-mail. Stuur een e-mail naar listserv@wxs.nl met in de body: subscribe shiftmail voornaam achternaam. De subject-regel kan blanco blijven.