S H I F T 3.18 [Hello Again]
vrijdag 14.08.98  1. Geocities beschuldigd van schending privacy
  2. Apple's Most Wanted
  3. Test voor internetverslaving
  4. Netspeak wordt gemeengoed
  Ontdek je Plekje: Our First Heartsurgery
  Shift Online: Back Orifice1. Geocities beschuldigd van schending privacy

De Amerikaanse federale commissie voor handel (FTC) heeft Geocities beschuldigd van het schenden van de privacy, meldt de New York Times. De internetdienst waar ruim twee miljoen mensen, waaronder vele Nederlanders, een gratis homepage hebben ondergebracht, zou ondanks beloften persoonsgegevens van gebruikers hebben doorgespeeld aan derden. Bij het aanmaken van een homepage dient men informatie te verstrekken over leeftijd, opleiding, beroep, inkomen en interesses. Volgens de FTC heeft Geocities ook op misleidende wijze informatie verzameld en doorgespeeld over kinderen die op de twee-na meestbezochte site ter wereld games speelden. Geocities, dat gisteren een succesvolle beursgang beleefde, ontkent de beschuldigingen. Het is voor het eerst dat de FTC op deze wijze onderzoek verricht naar privacy op internet.

http://www.nytimes.com/library/tech/98/08/biztech/articles/14geocities.html

Reactie van Geocities:
http://www.geocities.com/main/info/company/press/pr081398.html2. Apple's Most Wanted

Begin deze week maakt computerfabrikant Apple bekend dat er 150.000 bestellingen zijn geplaatst voor Apple's nieuwe hi-design consumentencomputer, de iMac. Volgens mede-oprichter en interim directeur Steve Jobs een absoluut record voor een computerprodukt dat nog niet eens in de winkel te koop is. De verkoop in de Verenigde Staten begint aanstaande zaterdag, in Nederland eind september. Op de website van Apple worden de dagen voor de lancering afgeteld.

De zorgvuldig opgebouwde hype rondom de iMac (de i staat voor internet) doet sterk denken aan de marketingcampagne van de originele Macintosh in 1984. Zo liet de iMac tijdens zijn eerste presentatie 'Hello Again' op het beeldscherm lezen, verwijzend naar het 'Hello' van de originele Macintosh. Maar Apple hoeft niet alles zelf te doen. Op een van de beurzen waar de iMac is getoond werd gebruik gemaakt van lichteffecten om de transparante kast van de computer te accentueren. Tijdens de demonstratie lichtte de muis toevallig op nadat een medewerker erop drukte. Enkele dagen later deed het gerucht de ronde dat de iMac muis is uitgerust met een speels lampje dat oplicht wanneer op de muis wordt geklikt. "Ik heb op een gegeven moment onze mensen in de VS gebeld om te vragen of het gerucht waar was", zegt Michel Roelofs van Apple Benelux. "Ik heb zelfs de muis uit elkaar gehaald om te zien of er rekening mee is gehouden in het ontwerp." Dat bleek niet zo te zijn. De iMac is een vrolijke computer maar geen flipperkast.

De vormgeving van de iMac, naar een ontwerp van de Brit Jonathan Ive, springt direct in het oog. Geen beige meer of gebroken wit maar een trendy transparante kast in twee kleuren. Een koffietafelcomputer die je in het zicht durft te zetten in plaats van te verstoppen op zolder. "Diverse musea hebben een iMac besteld", zegt Roelofs. "Hij is nu al een klassieker." MacWeek onderhoudt een aparte rubriek met foto's van apparaten waar de iMac op zou zijn geinspireerd. De gelijkenis met de BMW Isetta uit 1957, een driewieler, is frapant.

De concurrende prijs van de iMac is eveneens opvallend. Apple heeft altijd gepretendeerd computers te maken voor "the rest of us" maar ze waren vanwege de relatief hoge prijs voor velen onbetaalbaar. De iMac daarentegen gaat 3300 gulden kosten. Er zit geen floppy drive meer in maar wel een ingebouwde modem. Een echte internet Mac dus.

http://www.media.euro.apple.com/iMac/

http://macweek.zdnet.com/mactheknife/photo.html

Apple's Gambit:
http://www.news.com/SpecialFeatures/0,5,25169,00.html3. Test voor internetverslaving

Ze zal binnenkort wel in een Amerikaanse talkshow opduiken om haar nieuwe boek, 'Caught in the Net: How to Recognize the Signs of Internet Addiction - and a Winning Strategy for Recovery', te mogen aanprijzen. Kimberley Young is werkzaam aan de Universiteit van Pittsburgh-Bradford en mede-oprichter van het Centrum voor Online Verslaving. Zij neemt internetverslaving zeer serieus en niet geheel ten onrechte. "We worden gebombardeerd met culturele boodschappen die ons aanzetten het nieuwe medium te verwelkomen en ons zeggen dat het ons leven verbetert en verrijkt", schrijft Young in haar boek. "Maar internet is potentieel verslavend, met schadelijke gevolgen die ongemerkt in onze scholen, kantoren, bibliotheken en onze thuissituatie om zich heen kunnen grijpen." Young stelt internetverslaving gelijk aan alcoholisme en gokverslaving. Studenten en huisvrouwen op middelbare leeftijd lopen volgens haar de meeste kans verslaafd te raken. Op haar website heeft Young een ingekorte lijst staan met twintig vragen zoals 'Hoe vaak merk je dat je langer online blijft dan de bedoeling was?', 'Hoe vaak negeer je huishoudelijke taken om langer online te zijn?' en 'Hoe vaak kies je voor de spanning van internet in plaats van de intimiteit van je partner?'

http://netaddiction.com/resources/test.htm4. Netspeak wordt gemeengoed

Hoe vaak komt het nog voor dat je jezelf erop betrapt woorden als downloaden, homepage (spreek uit: hoom-peedjz) en icq-tje uit te moeten leggen aan niet-ingewijden? Als het goed is steeds minder want het draagvlak voor netspeak wordt groter. Met name de spreektaal is zeer flexibel. Zodra het aantal mensen dat een nieuwe groep woorden dikwijls gebruikt groeit, dan past de taal zich aan. De New Oxford Dictionary of English, die gisteren is gepubliceerd, is goed bij de tijd en heeft een reeks 'techie' termen in de woordenlijst opgenomen: cancelbot, spam, phreaking, otaku, maar ook het veelgebruikte acroniem LOL (laughing out loud). Het is overigens nog maar de vraag in hoeverre Nederlandse woordenboeken zich zullen aanpassen. Populaire neologismen op internet zijn doorgaans in het Engels en worden onvertaald gebruikt. De Van Dale onderhoudt op zijn website een rubriek voor nieuwe woorden.

http://www.news.bbc.co.uk/hi/english/sci/tech/newsid_150000/150374.stm

http://www.vandale.nl/
- o n t d e k   j e   p l e k j e -

~ America's Health Network zal woensdag 19 augustus live een hartoperatie uitzenden. AHN zond eerder een bevalling live via internet uit.
http://www.ahn.com/liveevents/openheart/

~ "Hoe trek je de aandacht op Internet?" Maak een Clinton versus Lewinsky spelletje.
http://www.nrc.nl/W2/Columns/Draad/inhoud.html

~ Hoewel de volledige versie van het actiespel SiN, naast Quake II en Unreal de heetste 3D shooter, nog moet uitkomen is de eerste nude-skin voor hoofdrolspeelster Elexis al gesignaleerd.
http://www.oricom.ca/kyx/elexis/nude.html

~ Overal bereikbaar. ICQ voor Palm Pilots (alpha versie).
http://www.icq.com/palmpilot/

~ "Late Wednesday night, the DRUDGE REPORT web site hit 11,000,000 visits in the past 31 days, according to logs. The surge represents more than a 1000 per cent increase in traffic from a year ago. Thank you for the stories, Mr. President."
http://www.drudgereport.com/visits.htm

~ Hoeveel weeg je op Mars, Saturnus of Pluto?
http://www.exploratorium.edu/ronh/weight/index.html

~ "Fighting for Standards in our Browsers."
http://www.webstandards.org/

~ Live from Titanic. Discovery Channel vanaf de bodem van de oceaan.
http://www.discovery.com/stories/science/titanic/titanic.html

~ "How to be a zine media star."
http://www.ruz.com/cv/zinestar.html

~ Alle webcams van A2000.
http://people.a2000.nl/veen/webcams/index.html

~ 99 Ways to Open a Beer Bottle Without a Bottle Opener.
http://www.inch.com/~brett/

~ "Finally an adult site for women."
http://www.purve.com/

~ Voor mannen die contact zoeken met stoute vrouwen.
http://www.jailbabes.com/
- s h i f t   o n l i n e -

^^ Aanstaande maandag een verslag uit eerste hand over de gevaarlijke mogelijkheden van de trojan horse Back Orifice, een ogenschijnlijk onschuldig programma dat de zender echter in staat stelt via internet je computer te kraken.

^^ In Windows Dressing deze week: Cool jazz en gabber, Elvis en Johnny Bravo, iconen van Dexter en een snapshot screensaver van webcam pin-up Isabella. En in de Download Top Tien een nieuwe nummer 1.© 1998 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.
Shift Mail is een gratis uitgave en louter bedoeld voor persoonlijk gebruik. Shift Mail verschijnt wekelijks op vrijdag.

home: http://www.shift.planet.nl/
e-mail: shift@pi.net
redactie: Erwin van der Zande
mailsupport: cybrarians@pi.net
abonnementen: http://www.shift.planet.nl/mail.html
archief: http://www.shift.planet.nl/mail/archief.html
oplage: 22.600

Abonneren op Shift Mail kan ook per e-mail. Stuur een e-mail naar listserv@wxs.nl met in de body: subscribe shiftmail voornaam achternaam. De subject-regel kan blanco blijven.