ezelsoor
DE//BOOKMARKS.VAN:
  [ M I C H A E L   S C H A E F F E R ]  pijltje

 

 
(mugshot) Michael Schaeffer (1964) is samen met art-director Niels Meulman het creatieve duo achter ontwerpbureau Caulfield & Tensing. Een paar weken geleden wonnen zij tijdens de ADCN Reclamejaarprijzen een zilveren lamp in de categorie Nieuwe Media voor hun wijlen e-zine What'sup, ook wel de James Dean onder de Nederlandse e-zines genoemd: 'Te vroeg gestorven, maar wel mooi beroemd.' Berucht is wellicht een beter woord. Want toen de What'sup nog leefde, vielen er elke week doden. Voor Shift laadt Schaeffer nog een keer zijn wapens. "In het land der blinden is eenoog koning. Na winst op het Lampenbal zou je bijna gaan denken dat de What’sup de sublimatie is van wat je met interactieve media in de reclame kunt doen. Niets is minder waar.

Om maar even de vuile was buiten te hangen: Het doel van de What’sup was om traffic te genereren naar commerciële sites die onder hetzelfde domein hingen. Dat gelooft toch geen hond. Het heeft Riverland Networks een jaar gekost om erachter te komen dat de genetwerkte samenleving zo niet in elkaar zit. Maar toen was het al te laat.

hakkuh De helft van het domein werd opgedoekt, alle contentproviders werden vriendelijk bedankt voor hun diensten en ook de nieuwsdienst op Net 1 was history. Als klap op de vuurpijl werd Riverland Networks verkocht aan de meest biedende (Wegener/Arcade).

Maar wij hadden niet te klagen: zo’n slordige 70.000 gulden rijker geworden, een van de meest aansprekende reclameprijzen in Nederland gewonnen en een zooitje goodwill geïncasseerd, waar we nu nog steeds de vruchten van plukken. Het is bijna niet te vatten hoe we daar mee weg hebben kunnen komen, want het overgrote deel van de inhoud van de What’sup bestond uit valse beschuldigingen, copyright infringement, leugens, roddel en beledigingen. Kennelijk is dat waar de mensheid om vraagt en dat verklaart meteen waarom we een lamp hebben gewonnen. Want hoewel de ADCN-bekroning een creatieve prijs schijnt te zijn, wint altijd degene die het publiek het afgelopen jaar het kunstigste besodemieterd heeft.

Uit What'sup #1 Gelukkig is dat niet alleen in de reclamewereld zo. Eventjes citeren wat mijn voorganger in deze rubriek vorige week stelde: 'Internet biedt iedereen een goede opportunity om binnen korte tijd voldoende geld te verdienen. Je moet er alleen de juiste instelling voor hebben. Nou die instelling neemt PTT Telecom ook in. De PTT broedt op een netwerk binnen internet, Het Net geheten. Een netwerk waar je kunt bekijken, bestellen en betalen. En je kunt er donder op zeggen dat de kudde makke burgers hier met stront in hun open ogen in gaan trappen. Gelukkig maar, want dat zou eens temeer bewijzen dat de What’sup terecht bekroond is."  einde

archief
 
 


   © 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.