Shift Special
  vervolg Dossier Pentagon
terug

Dinsdag 3 maart
Het plot neemt opnieuw een wending als Makaveli's mentor, genaamd Analyzer, opduikt. Analyzer kraakt de homepage van NetDex en laat een boodschap achter voor de FBI: "I hacked this page in order to make things right. Makaveli did NOT hacked any of those DOD systems he dont even know how to trojan a system if u searching anyone u should search for me." Het Pentagon en de FBI weigeren commentaar te geven op de uitdaging.

Analyzer versus Pentagon

Woensdag 4 maart
Analyzer neemt het heft definitief in handen en praat via IRC zowel met John Vranesevich van AntiOnline als met Wired News. Analyzer maakt in gebroken Engels duidelijk dat hij wil voorkomen dat de verkeerde persoon wordt 'opgehangen'. Hij besloot de tieners op te leiden omdat hij zelf wil stoppen met hacken. Hij overweegt voor "the other side" te gaan werken als beveiligingsexpert. De 18-jarige claimt root access te hebben tot maar liefst 400 systemen van de Amerikaanse overheid en zegt sympathisant te zijn van de Israëli Internet Underground, een agressieve groep hackers en crackers. Analyzer wijst erop dat zijn hacks niet kwaad bedoeld zijn. Meestal repareert hij de servers die hij kraakt.

De systemen waar Analyzer op doelt zijn vrijwel allemaal webservers in de .gov en .mil domeinen. Zulke publieke overheidsservers zijn in de regel nooit aan waardevolle databases gekoppeld, een beveiligingstaktiek die bekend staat als 'compartmentalizing'. Niettemin claimt Analyzer dat hij wel degelijk gevoelige documenten heeft gevonden zoals een schema van een NASA faciliteit waarin de namen, woonplaatsen en diensttijden van bewakers staan vermeld.

Analyzer heeft tijdens de interviews alle sporen die naar zijn locatie zouden kunnen wijzen gewist. Wat hij niet weet, is dat de FBI inmiddels in bezit is van log-files afkomstig van Sonic, een andere internetprovider waar Makaveli gebruik van maakte. Online chatsessies tussen Makaveli en Analyzer zijn daarbij ook onderschept. De eigenaar van Sonic meent dat Analyzer zich in Israël bevindt.

Donderdag 5 maart
Analyzer krijgt bijval van de Enforcers, een groep hackers die als online burgerwacht optreedt en waar zowel Analyzer als Makaveli deel van uitmaakt. De Enforcers voeden in een groepsinterview met Wired News het vermoeden dat er sprake is van een verborgen agenda: "You can't sell the country on paying their taxes for more security unless you convince them of a need for protection from these 'dangerous' people. It's to push Reno's Internet Crime Bill ... THAT is the ONLY reason for all the hype."

Als Analyzer zich inderdaad in Israël bevindt, dan bestaat de kans dat hij buiten bereik blijft van de Amerikaanse autoriteiten. Israël heeft uitlevering van burgers verboden. De laatste uitlevering met de Verenigde Staten vond plaats in 1977.

Maandag 9 maart
Een hackercollectief genaamd No|d kraakt een site van de Amerikaanse marine. In een commentaar op de kraak probeert de groep de Pentagon hacks te relativeren. Vooral de twee tieners Makaveli en TooShort - "wannabe hackers" - waar de FBI een inval deed, moeten het ontgelden. No|d beschuldigt bovendien de media van sensatiezucht. Opvallend is dat de groep van dezelfde sensatiezucht gebruik maakt: "Hacking web pages is a good way to get a [message] out. Gets lots of media coverage."

Maandag 16 maart
AntiOnline heeft opnieuw een interview met Analyzer. Hij claimt zich niet langer in Israël te bevinden. Naderhand blijkt dat niet waar te zijn. Analyzer is 18 jaar en zal eerdaags in dienst moeten. Hij is bang dat de Israëlische politie hem oppakt. Tegen AntiOnline zegt hij nog nergens van beschuldigd te worden. Wat hij niet zegt, is dat hij kort daarvoor de site van het Israëlische parlement heeft gekraakt. Een actie waarvoor hij kan worden opgepakt. einde

klik hier voor vervolg (pagina 3 uit 3)


h o m e  |  a r c h i e f  |  r e a c t i e


   © 1998 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.