Shift Special
  Wordt het toch nog gezellig
door Erwin van der Zande
03:02:98
Begin vorig jaar ontving ik een mailtje van een bekende die mij aanraadde ICQ te downloaden. Ik was niet de enige. Het buddy list programma is in vijftien maanden tijd 7 miljoen keer gedownload en wordt dagelijks door ruim anderhalf miljoen mensen gebruikt. Mensen die niet meer zonder willen. Een verslag van een intieme internetrevolutie.

November 1996. Internet wordt gedomineerd door het web en door e-mail. Online zijn is een eenzame aangelegenheid, het live chatten op irc buiten beschouwing gelaten. Men staat in verbinding met computers, niet met andere mensen. Dit verandert ingrijpend als het Israëlische Mirabilis een eerste betaversie van ICQ (spreek uit: i seek you) uitbrengt. "Voortaan zal elke login een uitnodiging zijn tot een sociale ervaring," voorspelde Sefi Vigiser, een van de oprichters van Mirabilis. Hij heeft gelijk gekregen.

Do Not Disturb
ICQ heeft zijn succes aan twee eenvoudige functies te danken. De eerste is dat je in een oogopslag kunt zien wie van de mensen die in jouw 'contact list' staan, online zijn. De tweede is dat je met hen vervolgens contact kunt opnemen. ICQ leent zich bij uitstek voor korte, directe communicatie. Het uitwisselen van hele korte berichten bijvoorbeeld ("Wat zullen we eten vanavond?") of het snel even opsturen van een bestand ("Kijk hier even naar"). Vrienden, kennissen of collega's zijn - mits zij ook over ICQ beschikken - plots onder handbereik. Tenzij ze offline zijn natuurlijk.

Zodra de lijst met buddies langer wordt, neemt de kans op kabaal toe. Elk bericht dat wordt verstuurd, floept op het scherm over andere vensters heen. Dit wordt al gauw irritant, vooral wanneer je geconcentreerd zit te werken. Je kunt het programma echter zo instellen dat je niet gestoord wordt. Dit is ook nodig, want men raakt gewend aan de snelheid van ICQ. Als iemand in de lijst staat als online en beschikbaar, dan verwacht je binnen een halve minuut een reactie. "Je was even naar de wc? Zet dan ICQ in Away!"

Geniet met maten
ICQ kent een zekere ironie. Het programma is de meest succesvolle internettoepassing sinds de webbrowser en doet eigenlijk niets anders dan een aantal oude internet functies zoals finger bundelen die sinds het web naar de achtergrond waren geschoven. Het succes van Mirabilis heeft inmiddels navolging gekregen. Vreemd genoeg weten de andere buddy lists moeilijk maat te houden. Of je kunt er alleen berichtjes mee versturen zoals de ichat pager of je hebt meteen een compleet bulletin board op je desktop staan.

Hoewel het ICQ voor de boeg gaat, loeren er gevaren. Zo blijkt ICQ gevoelig voor Denial of Service aanvallen en zijn de wachtwoorden van gebruikers nauwelijks beschermd. Zoek bij Rootshell.com maar eens op 'icq'.

ICQ blijft ondertussen gestaag doorgroeien, zowel in toepassingen als in aantal gebruikers. Dit laatste is met name toe te schrijven aan de eenvoud waarmee je vrienden op het programma kunt attenderen. ICQ is in het gebruik overigens even wennen. Net als e-mail en de telefoon vraagt het om een eigen manier van communiceren. Maar eenmaal gewend, blijkt ICQ voor velen onmisbaar. Dat kunnen maar weinig softwaremakers Mirabilis navertellen.  einde

h o m e  |  a r c h i e f  |  r e a c t i e  |  c o m m e n t a a r


   © 1998 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.