Shift Special
Let's Quake again
door Erwin van der Zande
16:12:97
"Oh my god", was de eerste reactie van voormalig id Software hoofdontwerper John Romero vorige week donderdag. "Quake 2 is the most impressive game i've ever played on a computer." Velen zullen het met hem eens zijn. Quake 2, sinds vorige week eindelijk verkrijgbaar behalve in Duitsland, heeft last van bugs maar solliciteert naar de titel van beste hardcore actiespel ooit gemaakt. Shift gaat op verkenning.

Bij de installatie dreigt het even mis te gaan. De Quake 2 cd-rom die je hier in de winkel koopt, blijkt alleen geschikt voor de niet-Amerikaanse markt. Let er daarom op dat de Regional Settings (zie Control Panel in Windows 95) op Dutch staan en niet op US/English. Dat eenmaal geregeld, kan het spektakel beginnen.

Look 'n shoot
De speler is een Amerikaanse marinier op een missie naar de vijandige planeet Stroggos waar de Stroggs een reuzekanon op de Aarde hebben gericht en op het punt staan een vernietigend salvo te lossen. Deze gegevens zijn volledig uitwisselbaar en eigenlijk nauwelijks relevant. Bij 3D shooters gaat het om de speelbaarheid, de graphics, de wapens en de geluidseffecten - in die volgorde. Quake 2 scoort goed op alle fronten, met de geluidseffecten als uitzondering, die zijn namelijk top. Van de wapens steekt de hyperblaster er bovenuit. Ongelofelijk, net een grasmaaier. Quake 2 heeft meer kleur dan zijn grauwe voorganger, Quake 1. Toch blijft de sfeer donker en grungy, inmiddels het handelsmerk van maker id Software. Om met volle teugen van de graphics te genieten, is een 3D kaart sterk aan te bevelen. Je kunt zonder maar mèt speelt een stuk prettiger.

Quake 2 heeft de look van Quake 1 gecombineerd met de feel van Doom. Een tamelijk geniale zet van id Software. Doom introduceerde een destijds ongekende spanning en hardheid. Quake deed op zijn beurt internet multiplay doorbreken en de vorming van clans, wat spelen een sociale dimensie heeft gegeven. Quake 2 biedt beide, met veel gevoel voor details. Het horen van de voetstappen als iemand rent bijvoorbeeld, verandert een deathmatch in een regelrechte thriller. Ook het gibben (vrij vertaald: kapot knallen) is uitgebreid. Ligt de vijand eenmaal dood op de grond, omgeven door vliegen, dan nog kun je het lijk beschieten totdat het uit elkaar spat.

Big, uh, freakin' gun
Een opmerkelijk verschil met Quake 1 is dat zijn opvolger over meer skins beschikt. Spelers kunnen nu gekleurd zijn of van het vrouwelijk geslacht. Id software komt daarmee de groeiende groep meisjes en vrouwen tegemoet die Quake als 'man' moesten spelen. Op de Quake 2 servers die momenteel al in de lucht zijn, zie je opvallend veel vrouwen rondrennen. Waarschijnlijk meer dan dat er daadwerkelijk mee doen.

US Marine meets G.I. Jane

De eerste Quake 2 server in Nederland staat op naam van utumno.student.utwente.nl. De spelers lijken snel gewend aan de nieuwe wapens, de mogelijkheid om te bukken (en kogels te ontwijken) en de nieuwe levels. Er is zelfs al een BFG jump ontdekt. Om het geheugen op te frissen: "This weapon redefines the word 'wallpaper.' Simply fire the BFG into a small room of unsuspecting Strogg and observe the new red paint job." In Quake 2 zit meer humor verstopt. De spelers kunnen saluteren, wijzen, hun vinger opsteken en provocerend in hun kruis grijpen (let wel, de dames krabben netjes aan de kont). Dat kan nog lachen worden.

Bugs 'r us
Voorlopig valt er online weinig lol te beleven. Quake 2 heeft last van tamelijk veel bugs: programmeerfouten die nog in het spel zijn blijven zitten. Vooral de internet multiplay wordt er danig door verziekt. Gaat de server bij Utumno over naar een nieuw level, geheid dat je computer crasht. Er zijn browsers die voor zo'n geintje zwaar onder vuur liggen. Bovendien is het met de huidige versie van Quake 2 wegens tijdgebrek bij id niet mogelijk om via een lokaal computernetwerk (IPX) of Capture the Flag te spelen. De beheerder van NLquake schreef op de dag dat Quake 2 uitkwam: "Multiplayer gameplay is niet van dezelfde kwaliteit als in Quake 1, in je eentje is het te gek. Dit is een grote teleurstelling. De meeste spelers zijn juist in multiplay geïnteresseerd." Laat die Quake 1 directory dus nog maar even staan.

Id Software is nooit traag geweest met het corrigeren van bugs. Hopelijk blijft een goede patch ook deze keer niet lang uit. Houd vooral sites als Blue's News, Redwood en natuurlijk die van id Software in de gaten voor updates. Verken in single mode alvast de levels. En maak je op voor opnieuw een verslaving.  einde

a r c h i e f  |  r e a c t i e  |  c o m m e n t a a r


   © 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.