Shift Special
  X-mas funshopping
door Erwin van der Zande
09:12:97
Voor menig winkelier is december de oogstperiode. De vooruitzichten voor dit jaar zijn goed want Nederland barst van het geld. Geld dat we graag uitgeven. Maar doen we dat ook online? Te meer daar marktexperts de elektronische commercie steevast een grote toekomst toedichten en Kerst 1997 stiekem als een eerste generale repetitie beschouwen. Met andere woorden: doet de Kerstman zijn inkopen ook op internet?

"Er wordt meer over online shoppen gepraat, dan dat er daadwerkelijk wordt gekocht", zegt Edwin de Koff, mede-eigenaar van de elektronische muziekwinkel CD Teleshop. Desalniettemin is hij voorzichtig positief gestemd. "Het is nog wat vroeg in de maand, maar december zal best gaan pieken." De Koff verwacht geen spectaculaire stijging van de bestedingen via internet. "De Christmas breakthrough zit er dit jaar volgens mij niet in. Ik heb althans niet veel meer nieuwe klanten dan normaal. Maar een cd is een beetje gewoon geworden en niet langer een exclusief cadeau."

Paul Mol van Shop.nl is optimistischer. "Het aantal en de grootte van de bestellingen vliegen omhoog." Opvallend is dat men vooral dure produkten koopt. Mol: "De gemiddelde bestelgrootte ligt nu op 125 gulden. Wat eerst ceedeetjes waren, zijn nu prijzige cd-roms geworden zoals Microsoft Encarta. Vorige week verkochtten we zelfs een Breitling horloge van een paar duizend gulden." En nog belangrijker, er komen veel nieuwe klanten. "Iedereen heeft het druk met deze dagen. Een ideaal moment om teleshoppen eens te proberen. En veel van die nieuwe klanten komen terug merken wij. Deze Kerst periode werkt voor ons als katalysator."

Diverse grote online winkels zoals het Amerikaanse Amazon pakken deze weken uit met Kerstacties en holiday gift guides. Deze gidsen kennen echter een groot nadeel. Het internetpubliek is zeer verschillend en voor veel winkels internationaal. Met als gevolg dat de produkten die in de schijnwerpers staan, voldoen aan de grootst gemene deler. Terwijl je juist naar iets bijzonders op zoek bent. Shift neusde daarom wat rond en stelde een speciaal verlanglijstje samen:

Dilbert Wall Calendar
Men heeft zo zijn helden nodig.

Jolt sixpack
"America's most powerful cola."

Tomb Raider II
Lara Croft met korting.

Palm Pilot
"Everything you need to stay organized."

Joystick Nation
Een boek doet je goed. Vooral als het over games gaat.

CDnow platenbon
Je krijgt toch altijd de verkeerde.

Color Quickcam
Je eigen webcam, nu afgeprijsd.

Het Cyberisch Feest
Geen klassieker maar wel gezellig.

Microsoft SideWinder Force Feedback Pro
Je wilt die bochten voelen.

Diamond Monster 3D kaart
En je tegenstanders goed zien.

PS: Quake II had hier zeker tussen gestaan, ware het niet dat ie pas eind van de week uitkomt. Nog net op tijd voor Kerst.  einde

a r c h i e f  |  r e a c t i e  |  c o m m e n t a a r


   © 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.