Shift Special
  Smoesjes
door Erwin van der Zande
23:09:97
"Soms stuurt ie een mailtje vanuit de trein, want bellen is dan zo asociaal. Zo van: ben bij Den Haag, heb trek in chips. Ik mail dan terug: haha heb hier een zak. We SMS-en heel veel; smoesjes noemen we dat." Masja (28) mailt wat af met haar vriend Will. Naar zijn gsm toestel welteverstaan. Zij vanaf haar bureau in een ontwerpstudio en hij onderweg. Omslachtig? Masja : "Bellen is niet altijd even handig. Bijvoorbeeld wanneer ik mensen van onze studio moet bereiken als ze bij een klant op bezoek zijn. Als ik weet dat ze daar in een meeting zitten, dan stuur ik dringende boodschappen per e-mail naar hun toestel."

E-mail via gsm is een van de short message services die GSM Information Network (GIN) verzorgt voor de mobiele abonnees van PTT Telecom en Libertel. GIN is een databank met actuele gegevens die men kan raadplegen met behulp van een gsm telefoon. De informatie wordt niet gesproken weergegeven, maar verschijnt op het display van de telefoon. Je tikt een lettercode in, stuur het bericht naar de servicecenter en binnen de minuut heb je een retourbericht met de opgevraagde informatie. Weerberichten, files, vluchtinformatie van Schiphol, verkeerscontroles, actuele spoorweginformatie, reminders, ja zelfs recepten, bijbelspreuken en moppen. Woordvoerder Erik Fenijn: "Je staat nog te kijken hoeveel mensen elke dag een mop opvragen."

Van de 1,3 miljoen mobiele bellers in Nederland maken er ruim 40.000 dagelijks gebruik van GIN. "Naast de beurskoersen en het weer is e-mail veruit de populairste dienst", aldus Fenijn. Even een kort berichtje via e-mail is in het zakelijke gebruik vaak functioneler dan bellen. "Voordat je het weet, heb je het over hoe lekker de zon schijnt." Is 40.000 trouwens niet wat weinig op 1,3 miljoen? Fenijn: "Onvoldoende promotie. Zowel Libertel als PTT Telecom besteden er vooralsnog weinig aandacht aan. Maar dat gaat wel komen."

Naast het kunnen versturen en ontvangen van e-mail (a 50 cent per bericht), kan men een notificatiebericht opgestuurd krijgen wanneer er op het 'gewone' e-mail adres een mailtje is binnen gekomen. Leuk, wanneer je slechts een paar mailtjes per dag ontvangt, maar irritant als je op mailinglijsten bent aangesloten. Fenijn: "Daarom kun je filters instellen. Je kunt de adressen doorgeven waarvan je geen notificatie wilt ontvangen." Is het niet juist handiger wanneer je alleen die adressen kunt opgeven waarvan je juist wel een notificatie wilt ontvangen? "Hmm, ja, maar dat is nu nog niet mogelijk."

Voor e-mail notificatie is de medewerking van de provider vereist. En oplettendheid: "Laat een notificatie NOOIT naar uw gsmnummer@gin.nl sturen, omdat u dan in een 'loop' terecht komt. U krijgt dan een notificatie van een notificatie van een notificatie..." Is dit systeem gevoelig voor gsm mailbombs door derden? "Je kunt van buitenaf niet genaaid worden", verzekert GIN-medewerker Hubert Roth. Planet Internet - World Access werkt nog niet mee aan de notificatie service.

E-mail via gsm lijkt in eerste instantie overbodig. Je kunt toch net zo goed even bellen? Niet dus. "Het is gewoon harstikke leuk", vertelt Masja via haar mobiele toestel. "Bovendien heb je meer tijd om na te denken over wat je wilt zeggen." Hetzelfde fenomeen treedt op bij het razendpopulaire ICQ. Met ICQ kun je onderling zowel live chatten als berichtjes sturen. Zelden wordt er een chat sessie gestart. Zelfs niet als je van elkaar weet dat je beide op dat moment voor de computer zit. Je bent immers al met iets anders bezig. Smoesjes verzinnen bijvoorbeeld.  einde

a r c h i e f  |  c o m m e n t a a r  |  r e a c t i e


   © 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.