Shift Special
  Mucho Multiplayer
door Erwin van der Zande
19:08:97
Monopoly, Stratego en Risk liggen al enige tijd stof te vangen op zolder. Computer- en videogames geven immers de toon aan en niet alleen onder tieners. De nieuwste niche is multiplayer gaming, het liefst via internet. In real time spelen tegen echte mensen overal ter wereld blijkt namelijk razend populair. Sterker nog, veel spelers doen het alleen nog maar online. Uren achter elkaar. Shift zet de populairste titels op een rij.


Quake QUAKE
maker: id Software
platform: pc
extra site: Stomped
Veruit de meest populaire 3D shooter op dit moment. Quake is verantwoordelijk voor de doorbraak van online multiplayer games. De spelers, veelal verenigd in clans, vormen samen een van de grootste virtuele gemeenschappen op het Net. Wat overigens niet wegneemt dat elkaar afmaken nog steeds het doel van het spel is. Een Mac versie van Quake is onderweg maar heeft vertraging opgelopen.


Red Alert! RED ALERT
maker: WestWood Studios
platform: pc
extra site: Red Alert Center
Een van de meest succesvolle delen uit de Command & Conquer reeks en een enorm kassucces. De strategy game is geschikt voor netwerk en modem play. Deze zomer komt echter een speciale Command & Conquer online editie uit: Sole Survivor. Van Red Alert bestaat geen shareware versie.


Diablo DIABLO
maker: Blizzard Entertainment
platform: pc
extra site: Scorched
Een middeleeuws roleplaying vechtfestijn. Knappe interface en graphics. Diablo was het eerste spel na Quake dat zich nadrukkelijk op online gaming richtte. Een Mac versie wordt nog deze zomer verwacht.


Warbirds WARBIRDS
maker: Interactive Creations
platform: pc-mac
extra site: WarBirds FAQ
De vele malen onderscheiden air combat simulator. Maakt voor internet play gebruik van MEGAplayer met elke drie weken nieuwe vechtarena's. Binnenkort verschijnt WarBirds 2.0.


Marathon 2 MARATHON 2
maker: Bungie
platform: mac-pc
extra site: Marathon Central
De Marathon games hielpen Mac gebruikers aan een Doom equivalent. Marathon 2 is niet echt een internet kraker alswel een populair spel voor op lokale netwerken.


Air Warrior II AIR WARRIOR II
maker: Kesmai Studios
platform: pc
extra site: PhotoBBS
Naast WarBirds de meest populaire air combat sim op het Net. Met vele spelers tegelijk vlieg en vecht je in historisch correcte landschappen en vecht je opnieuw de wereldoorlogen uit.


ChessMaster CHESSMASTER
maker: Headland
platform: pc
extra site: The Mining Company
Een van de vele schaakspellen maar dan verpakt in een mooi programma in plaats van een telnet sessie.


NetTrek NETREK
maker: verscheidene
platform: pc-unix
extra site: Netrek Amazing Facts
De gouwe ouwe onder de multiplayer internetgames. Netrek is een 2D space battle simulator met Star Trek referenties die al zo'n tien jaar door vele 'aanhangers' als sport wordt bedreven. Er bestaan ook andere versies van Netrek, zij het meestal in ontwikkeling. Sla af en toe de nieuwsgroep rec.games.netrek er eens op na voor updates.


Ultima ULTIMA
maker: Origin
platform: pc
Dé roleplaying game waar alle die hards op zitten te wachten. Ultima Online belooft een van de meest complexe rpg's te worden, waarbij tot wel 3000 mensen zich tegelijkertijd in eenzelfde denkbeeldige middeleeuwse ruimte kunnen bevinden. Over virtuele gemeenschappen gesproken... Het spel verkeert nog in beta fase.  einde

a r c h i e f  |  a a n v u l l i n g  |  r e a c t i e


   © 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.