Shift Special   Altijd Dichtbij
door Erwin van der Zande
05:08:97

Internet provider NLnet startte afgelopen vrijdag een proef met internationaal telefoneren via het net. Vijfhonderd zakelijke klanten en particuliere abonnees van NLnet in de regio Amsterdam kunnen gedurende een maand via internet bellen, waarbij de besparing in kosten ten opzichte van de huidige PTT tarieven kan oplopen tot meer dan vijftig procent. Ondanks de lagere tarieven blijft de winstmarge aantrekkelijk. Maar dat is niet de enige reden voor NLnet om in deze markt te stappen. Robert Rietkerk, namens NLnet: "PTT Telecom gaat internet doen, dan gaan wij telefonie doen."

Het enige merkbare verschil met internationaal bellen bij de PTT is dat er in de proefopstelling van NLnet eerst een speciaal nummer in Amsterdam moet worden gebeld, gevolgd door een accountcode, een pincode en het telefoonnummer van degene die je uiteindelijk wilt bereiken. "Dat zijn bij elkaar een hoop cijfers," merkt Rietkerk op, "daar gaan we nog iets op verzinnen."

De deelnemers hoeven niet over een computer en speciale software te beschikken. Men belt met een gewoon telefoontoestel. Het bellen van de internet centrale - een zogeheten gateway - loopt via het PTT netwerk. Daarna neemt NLnet de verbinding over. Om internationale verbindingen te kunnen leggen, werkt NLnet met andere providers elders ter wereld samen in de G3. Internet is hierbij voor de beller volledig naar de achtergrond verdwenen. Programma's als Net2Phone, Internet Phone en NetMeeting lijken daardoor buitenspel te staan. Rietkerk: "Zulke programma's zullen het meer moeten hebben van de combinatie beeld en geluid. Het zal nog wel even duren voordat de normale huistelefoon ook videobeelden laat zien."

PTT Telecom is weinig onder de indruk. "Het gaat hier duidelijk om proeven", zegt woordvoerster Mieke Plaschek. Desalniettemin geeft Plaschek te kennen dat ook PTT Telecom vergelijkbare testen zal gaan uitvoeren. Immers: "Internet telefonie zal een deel van de internationale telefonie via de bestaande netwerken gaan vervangen. En tegelijkertijd ook voor extra groei zorgen omdat het goedkoper is."

Die extra groei is waar Martin den Heyer van callback service UniTalk zich juist zorgen maakt. En niet alleen omdat internet telefonie voor hem een bedreiging vormt. Den Heyer: "Als internet telefonie in populariteit stijgt, dan is de kans groot dat operators als PTT Telecom het lokale tarief en het abonnementsgeld verhogen. Internet telefonie gebruikt het bestaande telefoonnetwerk namelijk alleen op lokaal niveau, het niveau met de kleinste winstmarges. Operators zullen dat verlies willen compenseren. Het resultaat is dat mensen die nooit of zelden internationaal bellen daarvan de dupe worden. Dat vind ik geen gunstige ontwikkeling."

Volgens Rietkerk van NLnet hoeft dat niet per se zo te lopen. "Ik verwacht dat er tegen die tijd voldoende lokale telefonie aanbieders zijn, waardoor een partij nooit zomaar zijn tarieven kan verhogen." NLnet onderhoudt mede om die reden contact met de grote kabelexploitanten in Nederland. Grote operators worden gemeden: "Dan is er tenminste niemand die probeert op de rem te trappen."   einde

 
archief


   © 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.