Shift Special

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

h i p   d a t a

8 - 10 augustus

camping Kotterbos
(nabij Almere)

dagkaart fl 75,-
(zakelijk 750)

multipass fl 150,-
(zakelijk 1500)

bagage:
computer + slaapzak
tent + ethernet kaart

aanwezig:
eten + electriciteit
Jolt + internet

voertaal:
engels

alt.hacking.in.progress

(zie ook hip faq)

  Hacking in Progress
door Erwin van der Zande
22:07:97

Zomer 1993. Nederland telde één publieke provider: Xs4all. Kevin Mitnick was nog op vrije voeten. En de mensen van Hack-Tic organiseerden Hacking at the End of the Universe. Een hackersconventie die achteraf gezien niet onbelangrijk is geweest in de geschiedenis van internet in Nederland. Op HEU werd De Digitale Stad bedacht. De crew van VPRO Digitaal, de eerste publieke omroep die internet zou omarmen, heeft elkaar daar ontmoet. Een generatie techno anarchisten was opgestaan.

Zomer 1997. Nederland telt inmiddels tientallen providers. Mitnick zit in de gevangenis. En Hack-Tic verschijnt niet meer. Toch hebben dezelfde mensen opnieuw een conventie georganiseerd: Hacking in Progress. Want men mag dan tegenwoordig internet access hebben, er bestaan nog genoeg urgente kwesties om met elkaar van gedachten over te wisselen.

Gaz HIP vindt plaats op een camping nabij Almere. Niet de plek die je zou verwachten bij een conventie voor hackers, crackers, phone phreaks, programmeurs, IT headhunters en CRI agenten. 'Als je een bijzondere sfeer wilt creëren, dan lukt dat niet in een zaaltje', zegt mede-organisator Maurice Wessling. 'Bovendien worden mensen op een camping gedwongen te improviseren.' Bezoekers hebben daarbij de beschikking over een glasvezel Ethernet - met de complimenten van de PTT - dat via een straalverbinding in contact staat met internet. Het enige wat men zelf mee moet nemen is een computer voorzien van Ethernet kaart. En eh, vergeet je password niet.

Een van de hoofdgerechten op HIP is spam: irritante mailtjes en blinde postings met ongevraagde reclame. Cyber Promotions van Sanford Wallace verstuurt er maar liefst vier miljoen per dag. 'Stel je voor dat je in een stad woont waar mensen adverteren door dag en nacht over straat te rijden met luidsprekers op het dak en elk uur hun boodschap rondschreeuwen. De telefoon gaat, maar je doet geen moeite 'm op te nemen. Het is vast weer zo'n phone-spam.' HIP keert zich tegen dit digitaal vandalisme en probeert met zijn programma spam op de politieke agenda te krijgen.

Privacy Naast spam is er ook veel aandacht voor privacy en computer beveiliging. Joel McNamara, maker van de gratis utility Private Idaho, zal komen spreken over de methoden die opponenten gebruiken om pgp cryptografie te compromitteren. Een lid van de Duitse Chaos Computer Club laat zien waar de gaten zitten in Active X. Er zal een demo worden gegeven van Van Eck monitoring, een hi-end techniek om iemand af te luisteren via zijn beeldscherm. De internationale allure wordt verzorgd door een PGP posse, waaronder Phil Zimmermann, uit Californië die zijn maandelijkse key signing party voor de gelegenheid op Kotterbos houdt.

Kotterbos ligt afgelegen, maar geïsoleerd is HIP zeker niet. De VPRO zal via de radio en via realaudio live verslag doen. Christine Karman houdt een dagboek bij. En er is een live verbinding met Beyond HOPE dat gelijktijdig in New York plaatvindt. Het stuntnummer is toch wel de HIPcar van Hans 'TV3000' Kerkhof: een rolstoel voorzien van camera en monitor waarmee thuisblijvers alsnog hun gezicht kunnen laten zien.

HIP kan een mijlpaal worden. Of dat lukt, hangt af van de bezoekers. 'HEU was een belangrijk moment', herinnert mede-organisator Rop Gonggrijp zich. 'Ik hoop dat er met Hacking in Progress opnieuw goede ideeën ontstaan.' Daarom: Wanna be hip? Do it yourself!  einde

 
archief


   © 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.