Shift Special

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

logo

klik hier
voor een
mercedes
screensaver
[w95/3.x, 167 k]

  A Webcar named Mercedes
door Erwin van der Zande
06:05:97

James Bond zou zijn BMW er waarschijnlijk wel voor willen inruilen. De Internet Multimedia on Wheels Concept Car, ontworpen door het Daimler-Benz onderzoekslab in Silicon Valley. De omgebouwde Mecedes E 420 heeft meer computerapparatuur aan boord dan een gemiddeld klaslokaal en is een van de eerste auto's die inlogt op de elektronische snelweg. Hoewel het nog minstens vijf jaar duurt voordat deze webmobiel op de weg te zien zal zijn, nam Shift alvast een proefrit.

Mercedes E 420

Het prototype beschikt over een on-board draadloos communicatiesysteem om vanuit de auto - voorzien van een eigen IP-adres - in te loggen op het Net. In de kofferbak ligt de hardware voor een hoogwaardig navigatiesysteem en een Sega Saturn spelcomputer. Hands- en eyes-free zal de bestuurder door middel van spraakcommando's toegang hebben tot voicemail, e-mail, wegenkaarten (GPS) en reisgerelateerde informatie zoals Michelin-gidsen. Vanaf de achterbank kunnen de passagiers een game spelen en op het web surfen, bijvoorbeeld om de plaatselijke Sidewalk te raadplegen. Onder de armsteun rechts naast de bestuurdersstoel zit bovendien een leesinstrument voor een smartcard. Met daarop de persoonlijke instellingen van de stoelhoogte, spiegelstanden en een dagelijkse agenda. Nog geen K.I.T.T. of Batmobiel maar de 'Cyber Mercedes' is aardig onderweg.

voorin

'Automobilisten beschikken over radio, telefonie en in sommige gevallen televisie. Maar internet is de auto tot nu toe niet binnengedrongen,' schrijft Akhtar Jameel in een white paper. Volgens de onderzoeksleider zal men de webcar gebruiken voor zowel produktiviteit als voor de lol. Zakenlieden die veel onderweg zijn kunnen de verloren uren in de file goed maken met autowerken. En de kids die tijdens een dagtochtje op zondag verveeld achterin zitten, kunnen de tijd doden met Sonic terwijl moeders online een leuk restaurantje opzoekt voor een recreatieve pitstop en de lokatiebewuste boordcomputer pa de weg wijst.

Op het eerste oog biedt de webcar extra snufjes en gadgets die de auto vooral duurder maken. Tegelijkertijd vormt de Internet Multimedia on Wheels concept car een eerste stap naar een geheel ander internet. 'Voorzien van een internet adres wordt de auto een integraal onderdeel van cyberspace. Wanneer de eigenaar of bestuurder daar toestemming voor geeft, kan de Mercedes-Benz garage informatie over het rijgedrag opvragen en de motor van de auto daarop bijstellen,' aldus Jameel over de toekomst van de webcar. 'Dit leidt uiteindelijk tot een genetwerkte oplossing waarbij de auto continu in de gaten kan worden gehouden. Elke electronic control unit kan bereikbaar zijn via internet protocollen.'

achterin

Internet is nu nog steeds een doel op zichzelf. Het voorbeeld van de webcar van Mercedes toont internet puur als middel. Een internet dat naar de achtergrond is verdwenen, verwerkt in allerlei apparaten. Als een alomaanwezige backbone waarlangs allerhande communicatie via het TCP/IP protocol plaatsvindt, van een gesprek of mailtje tot het aanschakelen van de magnetron met het avondeten zodra je auto binnen een schaal van 1 kilometer je huis nadert. Een paar maanden geleden stond er in Wired magazine een artikel getiteld The embedded Internet dat dit scenario omschreef. 'Het ingebedde internet is het volgende stadium. Het is waar we internet echt maken. Waarbij allerlei instrumenten en systemen onderling onzichtbaar aan elkaar zijn gekoppeld. Waarbij mensen eenvoudig en automatisch met apparaten communiceren zonder iets van computers of van TCP/IP stacks af te weten. Het is overal, het doet van alles en is absoluut idiotproof. The push-button Internet.' Vroem, klik.  einde

 
Shift Special Archief


   © 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.