Shift Special

 

Kyoko Date aka DK96

k y o k o   d a t e

 

 

 

 

 

 

 

 

l a r a   c r o f t

Lara Croft

 

  Bit Babes
door Erwin van der Zande
20:04:97

Ze is geboren in Tokyo, is 17 jaar oud, weegt 43 kilo, is 1 meter 62 lang en heeft de ideale tienermaten 83-56-82. Ze presenteert een nachtprogramma op de Japanse zender G1 Grouper en heeft de cd-single Love Communication plus bijbehorende videoclip op haar naam staan. Op het eerste oog het profiel van een willekeurig popsterretje. Ware het niet dat de Japanse Kyoko Date uit 40.000 polygonen bestaat in plaats van vlees en bloed. Maak kennis met 's werelds eerste virtuele idool.

Kyoko is een creatie van het Japanse castingbureau HoriPro. Altijd op zoek naar jong talent, kreeg het bureau het idee om zelf een ster te maken. Iets wat reeds achter de schermen gedaan wordt, maar tot nu toe louter met echte mensen. Doorgaans knappe knullen (Take That) of lekkere meiden (Spice Girls) die amper kunnen zingen (Milli Vanilli) maar voldoen aan de fysieke eisen om een mediageniek tieneridool te worden. HoriPro ging echter nog een stap verder: het bureau schiep de ideale ster uit het niets. En met succes. Want Kyoko kent veel fans - van vlees en bloed welteverstaan.

'Ik zou het liefst met haar chatten,' zegt Fred Pook, oprichter van de Kyoko Date fanclub. 'Ze is gewoon een soort ideaalbeeld voor mij. Een pleasing image.' Pook is gefascineerd maar met name vanwege het feit dat Kyoko een ster kan zijn. 'Hier in Europa letten we op de technologie die er achter schuilgaat. De otaku in Japan daarentegen zijn helemaal wild van haar. Willen haar als hun vriendin. Het maakt hen niet uit of ze echt is.' Wat doet denken aan de artificiële popster uit Idoru, het nieuwste boek van William Gibson. Nota bene fictie. Pook: 'Gibson moest onlangs ergens in een interview tot zijn stomme verbazing constateren dat de toekomst ons heeft ingehaald.'

De gamesindustrie doet niet veel onder voor de muziekwereld. Want realistische gamepersonages slaan aan. Duke Nukem bijvoorbeeld. Zijn macho-gedrag ('Hey baby, wanna dance?') en stoere uiterlijk maakte hem populair onder mannelijke gamers. Het identificeren met sterren bleek niet te zijn gebonden aan echte mensen. Wat ook geldt voor het aanbidden van virtuele 'mensen'. Tomb Raider is commercieel gezien een enorm succes, maar niet alleen omdat het spel zo goed is. De hoofdrolspeelster in het spel is Lara Croft, een avontuurlijk type met cup D en een kontje waar Sloggi g-strings van zou gaan maken. Niet verwonderlijk dat in verscheidene nieuwsgroepen een hardnekkige mythe rondwaart dat er een cheatcode voor Tomb Raider bestaat waarbij Lara haar kleren zou uitdoen.

Stemmen gaan op om games als Tomb Raider te verfilmen. Daarom een Top 3 met Bit Babes die wat ons betreft best op het witte doek mogen verschijnen:

1. Lara Croft [Tomb Raider]

2. Sarah Bryant [Virtua Fighter]

3. Veronica Callahan [The Lords of Tantrazz]

Andere suggesties - virtuele vrouwen of mannen - zijn uiteraard van harte welkom.  einde

 
Shift Special Archief


   © 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.