Shift Special

 

 

 

 

 

TotalNews framed CNN

  Who framed who?
door Erwin van der Zande
09:03:97

Het web wankelt. Twee weken geleden zijn zes grote Amerikaanse uitgeverijen waaronder CNN, Time, Reuters en The Washington Post een rechtzaak begonnen tegen TotalNews: een zogeheten parasite die volgens de uitdagers geld verdient aan hun uitgaven. Op het eerste oog het zoveelste conflict over auteursrechten in cyberspace. Bij nader inzien blijkt de inzet niets minder dan de hyperlink - het hart van het web.

TotalNews.com De site van TotalNews, naar eigen zeggen een 'directory van nieuwssites', maakt gebruik van frames. Meestal dient zo'n frame als vast venster dat altijd in beeld is en van waaruit men kan navigeren binnen de site. TotalNews daarentegen gebruikt zijn navigatieframe als afstandsbediening om andere sites mee op te roepen. Om de gebruiker één overzicht te bieden van de betere nieuwssites op het web. Voor de surfer een handige service. Volgens de zes uitgeverijen een grove overtreding: 'TotalNews herpubliceert nieuws en redactionele content van andere websites om zo bezoekers en adverteerders te trekken.' Voor alle duidelijkheid, de klemtoon ligt hier op het woord 'adverteerders'.

De mensen van TotalNews begrijpen de ophef niet. 'Een heleboel nieuwsorganisaties zijn juist tevreden met wat wij doen,' merkte een advocate van TotalNews op in een interview (mag deze link wel?) met The Washington Post. Waarmee zij doelt op de extra pageviews die sites zoals die van CNN op deze manier krijgen. Maar daar gaat het de uitgevers volgens TotalNews-directeur Roman Godzich niet om: 'Dit heeft niets te maken met content. De kwestie is of de grote media controle krijgen over het Net.' Wanneer de zes uitgeverijen de rechtzaak winnen, en wellicht ook andere parasites zoals Newshub en Crayon hun activiteiten moeten staken, wat dan te doen met meta-sites zoals 's werelds populairste internetindex Yahoo? Yahoo doet immers precies hetzelfde als TotalNews - alleen zonder frames.

Dagelijks.com 'Zo lang je de geframede site in tact houdt, is er wat mij betreft niets aan de hand,' meent Stefan Verkerk. Verkerk is mede-initiatiefnemer van Dagelijks, een filtersite die zich richt op internetprofessionals en net zoals TotalNews vanuit de eigen frameset een voorgeselecteerd aantal sites bundelt. Volgens Verkerk moeten de grote uitgevers niet zeuren: 'Een slimme site biedt naast zijn eigen artikelen ook links naar de belangrijkste andere nieuwsbrieven. De site die het makkelijkst is voor de gebruiker, zal het meeste bezoekers trekken. De gebruiker zoekt immers altijd de weg van het grootste gemak.'

Het ironische aan de kwestie is dat een simpele technische ingreep het probleem kan verhelpen. Wanneer je het volgende javascript of citeercondoom (gevonden door de redactie van de mailinglijst van het Computer Collectief) tussen de <HEAD>-tags van je homepage plaats, duwt je homepage zich altijd naar voren in een eigen venster.

<script language="javascript">
<!--
if (top.frames.length!=0)
top.location=self.document.location;
// -->
</script>

Om dit uit te proberen, kun je vanuit dit rechterframe de homepage van Shift oproepen. Je zult zien dat de pagina (index.html) zich niet laat framen. Het is nog maar de vraag of CNN, Time en de andere uitgeverijen daar genoegen mee nemen.  einde

 
Shift Special Archief


   © 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.