Star Wars - the Next Generation

De trouwe fans hebben lang moeten wachten. Veertien jaar om precies te zijn. Maar nu is het eindelijk zover. Afgelopen vrijdag is in de Verenigde Staten de speelfilm Star Wars opnieuw in première gegaan. De twee andere delen uit deze klassieke sci-fi trilogie van George Lucas, The Empire Strikes Back en Return of the Jedi, worden met pauzes van drie weken eveneens opnieuw uitgebracht. Dit ter viering van de twintigste verjaardag van de originele Star Wars film die stamt uit 1977. In Nederland verschijnt het eerste deel op 20 maart in de bioscopen. In België op 19 maart.


De drie films zijn voor de Special Edition aangepast naar state of the art computergraphics en voorzien van extra digitale scenes. Zo zweeft de Landspeeder beter over de grond en is de ontmoeting tussen Han Solo en Jabba the Hutt op Mos Eisley Spaceport alsnog toegevoegd. 'There were various things,' zegt George Lucas op de speciale gemaakte site, 'especially in the original film, that I wasn't satisfied with - special effects shots that never were really finished, scenes that I'd wanted to include that couldn't be included for some reason, mostly money and time. I really wanted to fix the films and have them be complete.' De computer's cut van de trilogie geldt tevens als opwarmertje voor de drie zogeheten prequels, films die de voorafgaande hoofdstukken (I-III) uit het Star Wars verhaal vertellen. De produktie daarvan begint dit najaar in de Engelse Leavesden Studios. De eerste prequel zal pas in 1999 in de bioscoop te zien zijn.


Het fenomeen Star Wars is uitgegroeid tot een industrie. De films en merchandise hebben sinds 1977 maar liefst 4 miljard dollar opgebracht. Saillant detail: de merchandise leverde meer op dan de films. Niet verwonderlijk dat speelgoedgigant Hasbro zich zo enorm heeft uitgesloofd met een speciale Star Wars site. Je vindt er voornamelijk informatie over de felbegeerde Star Wars action figures die tegenwoordig door opvallend veel volwassenen worden gekocht. En over de speciale Star Wars versie van het bordspel Monopoly. De verzameling van Star Wars produkten lijkt oneindig: videos, boeken, comix, speelgoed, kleding, keukengerei, shampoo, aanstekers, levensmiddelen, noem maar op, ja zelfs 'danglers' die je in je auto aan de binnenkant van de voorruit kunt plakken. Lucas bewaakt zijn creatie slim en doseert de lancering van spin-offs nauwkeurig. De fans kunnen om de zoveel tijd iets nieuws verwachten. Zo blijven ze trouw en hongerig. De lijst met fanpages op het Net spreekt boekdelen.


De fans hebben zich lange tijd moeten redden met de Star Wars computergames zoals X-Wing en The Dark Forces, gemaakt door Lucas' multimedia-studio LucasArts. Dit jaar nog komen er twee nieuwe games uit: The Shadows of the Empire, speciaal ontwikkeld voor Nintendo's nieuwe 64-bits spelcomputer, en het vervolg op The Dark Forces, Jedi Knight (PC/Mac). Maar nu hebben we geen haast. Nu kunnen we te gek gaan op drie 'nieuwe' films.  

 


   © 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.