Gratis bellen (in Zweden)

Gratis bellen in ruil voor reclameboodschappen. Een buitenlands voorproefje van wat ons wellicht te wachten staat wanneer in de loop van dit jaar de markt voor vaste telefonie wordt opengebroken. Inwoners van Zweden kunnen sinds kort gratis en onbeperkt bellen (nationaal) mits zij gebruik maken van de Freephone dienst van telefonieprovider Gratistelefon. In ruil daarvoor moeten zij tijdens het gesprek op gezette tijden naar reclameboodschappen luisteren. De eerste commercial van tien seconden begint zodra er verbinding is. Een minuut later volgt een tweede. Daarna gaat de interval omhoog naar een 'ad break' per drie minuten. Tijdens de proefperiode eind vorig jaar in twee Zweedse middelgrote steden vonden er per dag zo'n 30.000 gesprekken plaats.

'Freephone is een uniek medium. Niet alleen voor de beller maar ook voor de adverteerders.' Aan de telefoon is Per Lindberg van Gratistelefon. Na deze opmerkinig van Lindberg viel ironisch genoeg de verbinding weg. Even later: 'Adverteerders bereiken op deze manier een geografisch gelokaliseerd publiek. Bovendien hebben ze volledige controle over het tijdstip van adverteren. Wij werken nu zelfs aan interactieve mogelijkheden voor de adverteerder. Zoiets als: Druk nul voor een gratis sample van onze nieuwe shampoo.' Da's heel mooi, maar kun je ook gratis *in*bellen bij je internetprovider? Lindberg: 'Nee, de dienst is alleen bedoeld voor spraaktelefonie. Je kunt er ook niet mobiel mee bellen.' Bummer.

Woordvoerster Mieke Plaschek bij PTT Telecom is enthousiast over het innovatieve project in Zweden. 'Maar wij hebben zelf nog geen concrete plannen. Wij zijn echter wel door partijen uit de reclamewereld benaderd met ideeën over een soortgelijke dienst.' Een dienst waar de consument zijn keuze van telefonieprovider in de naaste toekomst misschien wel eens op zal baseren. Jolanda Holwerda namens PTT Telecoms aanstaande concurrent Enertel: 'De markt in Zweden is veel verder met de liberalisering van de telecommarkt. En daarmee de concurrentie onder operators. Die situatie is in Nederland nog niet aan de orde. Maar wat niet is, kan nog komen.' Wij kunnen amper wachten.  

 


   © 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.