You'll never Quake alone

Tijdens de Kerstdagen was het rustig op het Net. Inbellen verliep zonder problemen, drukbezochte sites in de Verenigde Staten liepen soepeltjes binnen en de hoeveelheid New Mail was te overzien. Blijkbaar verliest het Net het nog steeds van de televisie wanneer men vrij heeft en van zijn rust geniet. Op een uitzondering na dan, want de Quake servers in Nederland waren even drukbezocht als altijd. Sterker nog, deze vredige dagen leken de spelers juist te inspireren. Inspiratie tot nog sluwere en wredere slachtingen. 'Gibben' zoals dat in Quake-jargon heet. Jammer genoeg zat ik weer eens bij de 'blauwen', die op de een of andere manier altijd zwakker lijken te zijn dan de roden. Gelukkig is redding nabij.

Het schietspel Quake is binnen korte tijd een fenomeen van formaat geworden. Uitgebracht door iD als langverwachte opvolger van Doom werd Quake aanvankelijk lauw ontvangen. Quake zou niet vernieuwend genoeg zijn, zo luidde het oordeel van de gamesfanaten. De multiplayer optie van het spel bleek echter een ware killer app voor het Net. Quake kent namelijk een vrij soepele interface voor TCP/IP netwerken, het protocol waar Internet op draait. Binnen enkele weken na de lancering doken er over de hele wereld Quake-servers op waar individuen vanuit het spel op kunnen inloggen. In Nederland vind je zulke servers oa bij Xs4all, b'ART en Planet Internet. Je hebt daarbij de keuze uit Deathmatch (ieder voor zich) en zogeheten Capture the Flag (twee kampen; rood versus blauw) servers. QuakeWorld, dat vorige week uitkwam en Quake voorziet van extra Internet-functionaliteit, vergt bovendien speciale QW-servers. De populariteit van deze servers heeft er toe geleid dat tijdens prime Quake time de bandbreedte frustrerend klein is. Uitwijken naar de single player modus is kiezen voor second best. Want is het niet veel leuker om samen met anderen de vijand naar het hiernamaals te helpen? Een probleem waar een moderne oplossing voor is bedacht: de gamebot.

Quake is niet alleen een natte droom voor iedere op actie beluste gamer, de Quake programmeertaal is dermate flexibel dat iedereen met geek-aspiraties zijn eigen Quake kan maken. Andere wapens, andere levels maar ook gamebots: door de computer gegenereerde 'spelers' die aan jouw kant staan. Twee schitterende voorbeelden zijn Zeus ('With or without you... he's gonna kick some ass') en de hond CuJo ('enhanced following and attacking artificial intelligence!'). Zij lopen met je mee en helpen een handje. Vooral CuJo, vernoemd naar Stephen Kings bloeddorstige Sintbernardshond, is erg handig. Hij luistert goed, scheurt de vijand binnen enkele seconden aan stukken en kan licht geven. Vergeet echter niet dat deze trouwe, artificiële viervoeter kwetsbaar is voor jouw kogels, rakketten en spijkers. Niets erger rond deze tijd van het jaar dan om op het scherm te moeten lezen: 'You sent CuJo to dogheaven.'

 


   © 1996 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.