Site zappen met Launchboard

Sinds de introductie van de desktop is het toetsenbord van een computer in de vergetelheid geraakt. De muis nam de show over en het toetsenbord degradeerde tot een plastic plank om op te typen. De DOS functietoetsen worden nauwelijks nog gebruikt. Elke denkbare handeling gebeurt via menu's op het beeldscherm. Of je maakt als een van de overblijvers nog steeds gebruik van WordPerfect 5.1. Het Amerikaanse Darwin Keyboards moet deze ontwikkeling ook hebben opgemerkt en bedacht de Launchboard. De Launchboard is een toetsenbord dat de vijftien DOS functietoetsen (F1-F12 plus PrintScreen, ScrollLock en Pause) linkt naar je favoriete websites of programma's. Het Launchboard pakket, dat niet zou misstaan in een aflevering van Amazing Discoveries, bestaat uit een toetsenbord, software om de LaunchKeys in te stellen, dertig losse toetsen met voorbedrukte maar ook blanco stickertjes en een handige 'key-cap replacer tool'. Het pakket kan ook zonder toetsenbord worden geleverd.

Het toetsenbord is jaren vrijwel onveranderd gebleven. Zelfs het ergonomische klavier van Microsoft was op de korrel genomen weinig innoverend. Het enige wat dit Natural Keyboard deed, was het bord denkbeeldig in tweeën splitsen en de twee groepen toetsen uit elkaar zetten. Alleen vergevorderde tientoetsentikkers hadden hier profijt van. Nee, de innovatie moet blijkbaar niet zo zeer worden gezocht in de vorm als wel in de functie van het toetsenbord. Want dat is precies wat de Launchboard doet: het geeft vijftien verloren toetsen een face-lift.

Afgezien van het feit dat het erg grappig staat om bijvoorbeeld F12 te vervangen met een toets waarmee je direct naar deze site wordt gelanceerd, blijft de vraag wat de toegevoegde waarde is van de Launchboard. Iconen op je desktop of in je Start menu en bookmarks in je browser dienen immers hetzelfde doel. 'Hoewel de meeste gebruikers lange lijsten met bookmarks hebben, bezoeken zij slechts vijf a zes sites op regelmatige basis. Bovendien zijn de meeste computers afgeladen met tientallen applicaties waarvan men er maar een paar elke dag gebruikt,' meent Allan Lichtenberg van Darwin Keyboards. 'Door deze vaak gebruikte websites en applicaties direct op de Launchboard te zetten kunnen gebruikers hun rommelige computeromgeving beter organiseren.' Ja Allan, wij vinden het ook amazing.

Iedere computergebruiker heeft zo zijn eigen maniertjes. De een zweert bij de muis en de menu's, de ander maakt zelf sneltoetsen aan met macro's. Apparatuur en programmatuur hebben hier ten allen tijden rekenig mee te houden. Niet voor niks dat belangrijke functies in menu's ook een toetsencombinatie tonen. Zo lang men maar niet afhankelijk is van een van de twee. De Launchkeys zijn wat dat betreft niets nieuws. Macro's in een mooi jasje. Tegelijkertijd geven de Launchkeys het toetsenbord iets van een afstandsbediening. Een remote control voor het Web. Misschien komt de Launchboard in aanmerking als chindogu, een uitvinding die niet nuttig, niet nutteloos maar bijna nuttig is.

 


   © 1996 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.