S H I F T 3.21 [Not Dead Yet]
vrijdag 04.09.98  1. Shell lek nog niet gedicht
  2. John Romero niet dood
  3. MTV.com niet gehackt
  4. "Internet maakt niet depressief"
  Ontdek je Plekje: Fatal Facts
  Shift Online: Yosemite
  Replies: Douane onderschept1. Shell lek nog niet gedicht

Ondanks waarschuwingen van een anonieme tipgever in de afgelopen drie dagen heeft Shell vanmiddag nog steeds het beveiligingslek in zijn onlangs vernieuwde website niet gedicht. Het probleem doet zich voor in het script frames.pl, dat onderaan op de homepage wordt gebruikt. Het script kan op eenvoudige wijze gemanipuleerd worden. Een onverlaat zou zich daarmee toegang kunnen verschaffen tot cruciale systeembestanden. Shell.nl wordt gehost en beheerd door NOB Interacive. De ontdekker van het lek heeft geen kwade bedoelingen. Hij is zelfs ongerust: "Het mag natuurlijk niet voorkomen dat de site van onze nationale trots Shell wordt gehackt."

Update: NOB-i heeft Shift laten weten dat het script inmiddels is aangepast. Het lek bij Shell is daarmee verholpen.

http://www.shell.nl/2. John Romero niet dood

John Romero is niet dood. In het september nummer van het tijdschrift Texas Monthly stond een interview met de legendarische gamesdesigner (Doom, Quake). Bij het interview was een toepasselijke foto geplaatst: een overleden Romero met een kogel door zijn hoofd liggend op een tafel in een mortuarium. Romero is gespecialiseerd in gewelddadige actiespellen. Vermoedelijk heeft iemand de foto gezien, het artikel verder niet gelezen en op het net het nieuwtje verspreid dat Romero was overleden. Het nieuwtje deed zo snel de ronde dat Romero, die springlevend was, halsoverkop op IRC het gerucht moest ontkennen. Romero had het geluk dat hij internet-savy genoeg was om zelf de verspreiding van het misverstand een halt toe te roepen. Eerder dit jaar overkwam de komiek Bob Hope ongeveer hetzelfde. Op de website van het persbureau Associated Press (AP) werd per ongeluk een postuum artikel, dat alvast was geschreven mocht Hope komen te overlijden, online geplaatst. Een lid van het Amerikaanse Congres had het bericht opgemerkt en de dood van Hope officieel in het Huis van Afgevaardigden medegedeeld. Deze aankondigig leidde ertoe dat andere nieuwsorganisaties waaronder ABC News Radio het nieuws overnamen van AP. Tot grote verbazing van Hope die een week ervoor 95 was geworden. De Dead People Server bevestigde het onjuiste overlijdensbericht: "Bob Hope. Not Dead Yet."

http://headline.gamespot.com/news/98_08/28_romero/index.html

Multimedia's Bad Boy:
http://www.texasmonthly.com/mag/1998/sep/tex20/romero.html

foto Romero:
http://www.ionstorm.com/news/images/82498_83098/john.jpg

Not Dead Yet:
http://speed.city-net.com/~lmann/dps/rumors.html#bhope3. MTV.com niet gehackt

De website van MTV is niet gehackt. De site was ogenschijnlijk gekraakt door ene JF, zo was te zien aan de handtekening die de hacker op de site had achtergelaten: "JF Roolz." JF is in de Amerikaanse hackerscene een bekende, wat ertoe bijdroeg dat de redactie van de hacker nieuwssite AntiOnline er aanvankelijk in tuinde. De hack was namelijk door MTV in scene gezet om publiciteit te genereren voor de nieuwe MTV film Johnny Fame. Origineel is MTV overigens hier niet mee. Vorig jaar zomer haalde Universal dezelfde hoax uit met de officiele site van de film Jurassic Park: The Lost World.

http://cgi.pathfinder.com/netly/0,2326,201980901-14576,00.html
http://www.antionline.com/SpecialReports/mtv/

screenshot:
http://www.shift.planet.nl/mail/mtvnephack.jpg4. "Internet maakt niet depressief"

Het onderzoek HomeNet aan de Amerikaanse Carnegie Mellon universiteit waaruit zou blijken dat internetgebruik depressief maakt, is de afgelopen dagen flink bekritiseerd. De citicasters twijfelen aan de methode en diverse gebruikers laten weten helemaal niet depressief te worden van internet, waaronder de 'silver surfers' van Seniorweb. Seniorweb is een site speciaal gemaakt voor ouderen, een groep internetgruikers die volgens de initiatiefnemers sterk in aantal stijgt. Vooral het mailen met kleinkinderen is zeer populair. "Ouderen zijn juist blij met internet," aldus een woordvoerster.

http://www.seniorweb.nl/nieuwsweb/nieuwstoon.asp

HomeNet:
http://homenet.andrew.cmu.edu/progress/
- o n t d e k   j e   p l e k j e -

~ De nieuwszender CNN is sinds afgelopen nacht niet langer in de regio Amsterdam op de open kabel te ontvangen. Beelden van Breaking News zijn echter ook via internet te volgen.
http://cnn.com/videoselect/

~ Holdive heeft een unieke webcam geinstalleerd: onderwater in een zwembad. Op zaterdagen en in de avonden zul je er duikers rond zien zwemmen.
http://www.holdive.nl/info/webcam.htm

~ Vast en zeker een bookmark van Quentin Tarantino.
http://www.soulcinema.com/

~ Een potje Pong: Clinton versus Starr.
http://abc.com/pi/goof/pong/pong.html

~ "Those who participate in the Mayflower Expedition as civilian astronauts will personally experience vertical acceleration peaking at 2 Gs, speeds in excess of 2,500 mph, and 4 minutes of continuous weightlessness." De ruimterit kost een slordige 10.000 gulden.
http://www.mayflowerrocket.com/

~ Seks en aandelen. Een killer app?
http://www.sexquotes.com/

~ Nieuw schooljaar, nieuw leersysteem, nieuwe scholieren site.
http://www.scholieren.com/

~ Luminox. Het horloge van de US Navy Seals.
http://www.luminox.com/

~ Wordt verwacht: Wolfenstein 3D gereincarneerd voor Quake II, Unreal en voor Duke Nukem 3D.
http://3drealms.com/catalog/wolf3d/links.html

~ "How to lose weight and hair through stress and poor nutrition."
http://www.fourmilab.ch/hackdiet/

~ Wild Feed TV. Televisiefragmenten die normaliter niet worden uitgezonden. Met oa Arnold Schwarzeneggger die zijn lach oefent.
http://www.wildfeedtv.net/

~ Fatal Facts Accidents Reports.
http://www.osha-slc.gov/OshDoc/toc_FatalFacts.html

~ "Your Risk of Being Murdered."
http://www.nashville.net/~police/risk/murder.html
- s h i f t   o n l i n e -

^^ In Windows Dressing deze week: Wallpapers uit Yosemite National Park, Corbis gaat de ruimte in, Alyssa Milano, een strakke techno theme, de stoel van Rietveld en Crazy Icons. En in de Download Top Tien stijgt Paradise Beach naar de derde plaats.
- r e p l i e s -

< Nav de Special Mag het ietsje meer zijn? over e-commerce in Nederland:

Hans Hensen [j.hensen@arbeidsbureau.nl]
"Helemaal met het artikel eens. Bovendien loop je de kans dat je buitenlandse bestelling bij binnenkomst in Nederland door de douane wordt onderschept, waardoor er alsnog een rekening van de Belastingdienst aan wordt toegevoegd. En dan kun je dus TOCH nog duur uit zijn."

Robert Peters [rpeters@telekabel.nl]
"Klopt dat verhaal over die import van cd's wel helemaal? Volgens mij loop je nog altijd de kans dat het pakketje er door de douane wordt uitgehaald. In dat geval moet je invoerrechten betalen plus BTW. Maar toegegeven het gaat vaak wel goed. Idem met boeken."

Staatssecretaris Vermeend van Financien heeft inmiddels laten weten dat de belasting op internet omlaag moet (met hoeveel zei hij niet) maar dat internet zeker geen vrijhandelszone kan worden.


< Nav het item 'Webcam als surveillant' in SM 3.20:

Roger Heykoop [roger@vuurwerk.nl]
"Zoiets bestaat al een tijd. De Axis Neteye is een camera die je of via RS232 (modem) of via ethernet kunt benaderen. Er zit een complete RISC processor + ftp/webserver in de camera. Alles is op afstand in te stellen. We hebben zelf zo'n ding aan de gevel hangen, en die maakt de plaatjes die op www.vuurwerk.nl te zien zijn. Het grootste nadeel is de prijs: 1600,-. Daar koop je al snel een Pentium pc plus een webcam voor."© 1998 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.
Shift Mail is een gratis uitgave en louter bedoeld voor persoonlijk gebruik. Shift Mail verschijnt wekelijks op vrijdag.

home: http://www.shift.planet.nl/
e-mail: shift@pi.net
redactie: Erwin van der Zande
mailsupport: cybrarians@pi.net
abonnementen: http://www.shift.planet.nl/mail.html
archief: http://www.shift.planet.nl/mail/archief.html
oplage: 23.700

Abonneren op Shift Mail kan ook per e-mail. Stuur een e-mail naar listserv@wxs.nl met in de body: subscribe shiftmail voornaam achternaam. De subject-regel kan blanco blijven.