S H I F T 3.13 [Allez la France]
vrijdag 10.07.98
http://www.shift.planet.nl/


1. WK 98 virus in Word 97
2. MTV Europe start internetzender
3. VS versoepelen encryptie-export
4. Belgen ontvangen graag spam
Ontdek je Plekje: Adult Internet Awards
Shift Online: Stressed Eric
PS: Shift in reverse


1. WK 98 virus in Word 97

Besmette gebruikers van Microsoft Word 97 lopen het risico om op 12 juli, de dag van de finale van het wereldkampioenschap voetbal in Frankrijk, slachtoffer te worden van een venijnig macro-virus genaamd W97M/WorldCup98. Volgens het Spaanse Panda Software bestaat het virus uit twee Word macro's: WorldCup98 en Pronostic. Het voetbalvirus voegt in vier van de tien gevallen regels toe aan autoexec.bat waaronder het format-commando dat de harde schijf wist. De gebruiker wordt daarnaast in de helft van de gevallen gevraagd om in een pop-up scherm zijn favoriete team te kiezen. De virusmaker of -makers lijken een voorkeur te hebben voor het Franse team gezien de boodschap "Allez la France!" die de Visual Basic Editor van Word zal vertonen na activering van het virus. Welk team ook gekozen wordt, het virus zal sowieso starten. Het pop-up scherm lijkt daarom louter een afleidingsmanoeuvre. Panda Software heeft een inentingsprogramma gereed voor abonnees.

http://www.pandasoftware.com/worldcup.htm
http://cnn.com/TECH/computing/9807/06/worldcupvirus.idg/index.html


2. MTV Europe start internetzender

MTV Europe heeft in samenwerking met provider PSINet een nieuwe zender gelanceerd: M2. De zender zendt 24 uur per dag uit via internet. M2 is in de Verenigde Staten op kabeltelevisie te zien. In Europa fungeert het uitzenden via internet als aanloop naar digitale televisie. "A complementary service to MTV, M2 will add a higher-end, more adventurous musical mix: non-playlist, and with more artistic video content", aldus Brent Hansen, directeur MTV Europe. Zo zullen internet kijkers zelf een uur digitale tv kunnen samenstellen - mits het niet te druk is met verzoekjes - en hebben daarbij de keuze uit 1500 videoclips. Over de 'meer artistieke video content' zegt hoofdredacteur Peter Good: "I think a good example of this is an artist like the Beastie Boys are the equivalent of the Spice Girls for M2, which I suppose makes Money Mark our version of Geri Halliwell." De kans dat je Katja 'So 90s' Schuurman te zien krijgt, is overigens zeer klein. M2 kent geen presentators, de gebruiker is immers de VJ. Voor de exploitatie lijkt MTV te mikken op digitale betaaltelevisie; M2 vertoont namelijk geen commercials.

http://www.m2europe.com/


3. VS versoepelen encryptie-export

De Amerikaanse minister van Handel William Daley maakte deze week bekend dat de regering het verbod op de export van hoogwaardige encryptiesoftware zal opheffen. Amerikaanse bedrijven mogen binnenkort deze programmatuur wel aan buitenlandse klanten verkopen, zij het alleen aan banken en andere financiele instellingen in 45 aangewezen landen. Opzienbarend is de beslissing dat de software niet langer een ingebouwd 'key-recovery' systeem hoeft te bevatten. Key-recovery houdt in dat de Amerikaanse overheid (lees: de FBI) van elke encryptiesleutel een kopie krijgt om in geval van een opsporing toegang te hebben tot verdacht dataverkeer. De opheffing van het verbod is goed ontvangen door uiteraard de softwarebedrijven en door financiele instanties. Organisaties die opkomen voor de privacy van internetgebruikers vinden de versoepeling niet ver genoeg gaan. Ook individuen zouden zich middels sterke encryptie moeten kunnen beschermen. Privacy-specialist Declan McCullagh schrijft in The Netly News: "The Commerce Department's decision to permit shipments of strong encryption products to overseas banks means that financial institutions will no longer be complaining as loudly as everyone else."

http://www.osec.doc.gov/opa/Speeches/bxarelse.html
http://www.news.com/News/Item/0,4,23910,00.html?st.ne.1.head
http://cgi.pathfinder.com/netly/0,2326,201980709,00.html


4. Belgen ontvangen graag spam

De meerderheid van de Belgische internetgebruikers is "in de wolken" bij het ontvangen van spam. Deze merkwaardige conclusie komt van het Belgische adviesbureau Grid dat onder ruim duizend Vlaamse en Waalse internetgebruikers een enquete heeft gehouden. Twintig procent van de respondenten vindt het zelfs "schitterend" om ongevraagde reclame mail te ontvangen. Spam is "een middel om nog eens wat bij te leren", luidt een veelgemaakte opmerking. Hoe spam leerzaam kan zijn, wordt jammer genoeg niet vermeld. De coulante houding komt overigens niet alleen onder newbies voor, die al blij zijn dat ze uberhaupt e-mail ontvangen. Ook gebruikers met meer internetervaring zijn zeer verheugd met spam. Verder blijkt dat slechts zeven procent van de gebruikers vrouw is en dat het televisiegebruik (en in mindere mate het cafebezoek) te lijden heeft onder het Net.

http://www.grid.be/internmonprofielNL.htm- o n t d e k   j e   p l e k j e -

~ De Adult Internet Awards zijn uitgereikt, met oa Asia Carrera als 'Hottest Net Star'.
http://www.webexpo.net/awards/vote1.html

~ Voah surfeahrs die gein Nedeahrlands mah Haags preitn.
http://www.fictional.net/dehaag/

~ Hoe geil kan een computer er uit zien?
http://www.media.euro.apple.com/iMac/

~ Re:Tokyo, een prachtig e-zine over Japanse populaire cultuur. Vooral de gadgets rubriek is om te smullen.
http://www.retokyo.com/

~ "If you've always wanted to go nude but... couldn't, wouldn't or shouldn't , now you can."
http://www.nudesuit.com/

~ De robot uit Lost in Space als desktop cartoon.
http://www.togglethis.com/special/robot.html

~ MPman, de walkman voor digitale MP3 muziek, is nu ook in Nederland verkrijgbaar en online te bestellen.
http://www.mpman.nl/

~ Hoofd uit het raam, mond open op de fiets of brommer en per ongeluk een bug doorgeslikt? Geen paniek, de meeste zijn zeer voedzaam.
http://www.eatbug.com/

~ De South Park total conversion voor Quake2 is nog niet helemaal klaar, maar er zijn reeds skins te downloaden van oa Cartman, Kenny, Stan, Kyle, en de schoolkok.
http://quake2.scoots.com/downloads.asp

~ Welke naam hoort niet in de WK-finale thuis: Zidane, LeBlanc, Deschamps, of Yves Saint Laurent?
http://www.yslonline.com/va/ysl98/football/

~ StarCraft en Commandos, momenteel de twee beste strategiespellen. Van beide games zijn gratis demo-versies (W95) beschikbaar. Commandos is overigens verboten in Duitsland.
http://www.planet.nl/game/95/strategie/starcraft.shtml
http://www.planet.nl/game/95/strategie/commandos.shtml

~ Ik weet niet of de Bushtucker Man dit goed vindt. Buideltasjes gemaakt van de zak van een kangeroe.
http://www.offcolor.com/bagaroo-xy.html

~ Soms moet je heel erg nodig... naar het ziekenhuis.
http://www.well.com/user/cynsa/newbutt.html

~ Voor vrouwen die graag staand urineren.
http://www.geocities.com/Yosemite/Gorge/1377/standing.html- s h i f t   o n l i n e -

^^ Aanstaande zondag een kersverse Leesmap.

^^ In Windows Dressing deze week: Een nerveuze screensaver van Stressed Eric, de sax-appeal van Clinton, SiN-babe Elexis, een toptheme van de Apollo missie naar de maan en de Federal Desktop of Investigation.- p s -

Het studieverlof zit erop. Niet dat ik klaar ben met mijn doctoraalscriptie, maar langer kon ik niet vrijnemen. Ik wilde immers ook nog op vakantie. Teruggekomen kreeg ik te horen dat Shift moest verkassen, zowel de website als de listserver die dit mailmagazine verstuurt. Deze migratie is nu zo goed als rond. Het nieuwe adres van de website is www.shift.planet.nl al blijft www.shift.pi.net gewoon functioneren. Hopelijk verloopt de verzending van Shift Mail zonder problemen. Je hebt er tenslotte lang genoeg op moeten wachten. ;)

Let er op dat het adres voor het wijzigen van je abonnement niet langer listserv@pi.net is maar listserv@wxs.nl.

© 1998 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.
Shift Mail is een gratis uitgave en louter bedoeld voor persoonlijk gebruik. Shift Mail verschijnt wekelijks op vrijdag.

home: http://www.shift.planet.nl/
e-mail: shift@pi.net
redactie: Erwin van der Zande
mailsupport: cybrarians@pi.net
abonnementen: http://www.shift.planet.nl/mail.html
archief: http://www.shift.planet.nl/mail/archief.html
oplage: 21.250

Abonneren op Shift Mail kan ook per e-mail. Stuur een e-mail naar listserv@wxs.nl met in de body: subscribe shiftmail voornaam achternaam. De subject-regel kan blanco blijven.