S H I F T 3.12 [RGB]
vrijdag 27.03.98
http://www.shift.pi.net/


1. "Hacken was mijn levenslust"
2. Tweede Kamer tegen aftap-voorstel
3. Surfen slecht voor slaap
Ontdek je Plekje: Hi-Five!
Shift Online: Boogie Nights


1. "Hacken was mijn levenslust"

Vorige week werd Ehud Tenebaum alias Analyzer gearresteerd, de 18-jarige Israelische hacker die het brein bleek te zijn achter de inbraken op computers van de Amerikaanse overheid. Het Amerikaanse ministerie van Justitie pronkte met de geslaagde opsporing, om vervolgens voor paal te worden gezet door premier Netanyahu van Israel die de jongen met een opmerking tot volksheld bombardeerde.

Iemand die over Tenebaums avontuur kan meepraten is Ronald Oostveen. Oostveen, beter bekend onder zijn schuilnaam RGB (Rotten Goddamned Bastard), is de eerste hacker die in Nederland is veroordeeld voor computerinbraak. Op 18 maart 1993 werd RGB op heterdaad betrapt toen hij zich via een computer van de Vrije Universiteit toegang verschafte tot het systeem van de TU in Delft. Twee weken eerder was de wet Computercriminaliteit in werking getreden. Er hing RGB, die toen twintig jaar was, een gevangenisstraf van maximaal vier jaar boven het hoofd op verdenking van computervredebreuk. Hij liep bovendien het risico dat justitie hem als voorbeeld wilde gebruiken. Shift sprak afgelopen week met hem.

"Ik kan mij goed voorstellen wat Analyzer nu doormaakt. Dat is geen pretje, dat kan ik je verzekeren", vertelt RGB die zich zijn eigen arrestatie nog levendig kan herinneren. "Je verwacht niet dat je gepakt wordt." RGB had het wel kunnen verwachten. In 1991 werd hij thuis opgepakt voor computerinbraak bij de VU. Hij zat drie dagen in voorarrest maar werd vrijgelaten. Er bestond nog geen wet Computercriminaliteit. "Hacken was toen nog niet strafbaar. Maar ik stond sindsdien wel bij de politie op de shitlist. Ik wist daarom bij mijn tweede arrestatie in 1993 vantevoren dat ik veroordeeld zou worden."

RGB zat maar liefst veertig dagen in voorarrest, waarvan de eerste veertien dagen in afzondering. Hij werd op de negende dag overgeplaatst naar het Huis van Bewaring in Utrecht. "Ik wilde maar niks zeggen tijdens de verhoren. Dat schoot ze in het verkeerde keelgat." RGB's arrestatie kreeg veel kritiek te verduren. Onder andere van de ontwerper van de wet Computercriminaliteit, professor Franken, die meende dat de wet Computercriminaliteit niet bedoeld was om "studenten die een spelletje spelen te vervolgen."

"Veel mensen maken de denkfout zich zorgen te maken om de informatie die buit gemaakt kan worden bij een kraak. Daar gaat het helemaal niet om. Informatie is niet interessant. Je wilt een systeem onder controle hebben. Root access. En natuurlijk een achterdeurtje inbouwen zodat je later ongemerkt terug kan komen. Dat is de kick." RGB benadrukt dat het kraken van een homepage en het achterlaten van een tag nauwelijks hacken is te noemen. "Er zijn zat exploits op internet te vinden waarmee je een website kunt kraken. Daar is niks aan. De kunst van het hacken is niet om trucs die anderen hebben ontdekt te gebruiken, maar om zelf gaten in de beveiliging te ontdekken." Voor RGB is hacken daarom niet per definitie 'slecht'. "Hacken is een wezenlijk onderdeel van internet. Hackers leveren zo een bijdrage aan de beveiliging en de infrastructuur van internet."

RGB kreeg na zijn vrijlating een boete opgelegd van 5000 gulden en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden met een proeftijd van twee jaar. Voor RGB en voor anderen uit de Nederlandse hackersscene was het incident aanleiding te stoppen met hacken. "Je maakt een overweging. Hacken was mijn levenslust. Het had misschien spannend geweest om na mijn veroordeling door te gaan. Maar ik heb nu een eigen computerzaak en een leuke vriendin. Ik hack overigens nog wel... mijn eigen systemen bijvoorbeeld of die van kennissen om de beveiliging te testen. Hehe."

Voorstel wet Computercriminaliteit II:
http://www.db.nl/Archief/ccompcrim2.html

Dossier Pentagon:
http://www.shift.pi.net/special/98/9803/980304/980304.html


2. Tweede Kamer tegen aftap-voorstel

Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen het nemen van concrete maatregelen om aftappen van internet mogelijk te maken, meldt zusteruitgave Planet Multimedia vandaag. D66, PvdA en het CDA hebben donderdag tijdens de behandeling van de nieuwe Telecommunicatiewet voorgesteld hoofdstuk 13 op te schorten. De VVD had weinig moeite met het hoofdstuk maar bleek in de minderheid. Hoofdstuk 13 zou aanbieders van telecomnetwerken en –diensten, waaronder internetproviders, verplichten hun netwerk aftapbaar te maken en taps te plaatsen indien justitie daar om vraagt. Providers zouden bovendien zelf voor de kosten moeten opdraaien die de aanpassingen met zich meebrengen.

Diverse providers voelen er weinig voor om het verlengstuk van justitie te worden. Maurice Wesseling, woordvoerder van Xs4all, vat de kritiek als volgt samen: "Ten eerste bestaat er een fundamenteel juridisch argument. Het aftappen van telecommunicatie behoort in het Wetboek van Strafvordering geregeld te worden. Ten tweede is de financiele druk op de telecomsector onterecht. Wanneer aftappen een middel is dat het algemeen belang dient, dan behoort het ook uit algemene middelen betaald te worden. [En] ten derde ontbreekt in de uitbreiding van bevoegdheden van politie en Justitie enige verantwoording." Donderdag 2 april vervolgt de Tweede Kamer de behandeling van de nieuwe wet.

http://www.planet.nl/computer/multim/27-3-98/mm27-3-98o.html

http://www.xs4all.nl/spotlight/telecomwet.html

De nieuwe Telecommunicatiewet:
http://www.minvenw.nl/hdtp/wetsite/index.html


3. Surfen slecht voor slaap

Een meerderheid van de mannen en maar liefst 42 procent van de vrouwen zou langer slapen indien zij geen televisie of internettoegang zouden hebben. Dat stelt een nieuw rapport van de Amerikaanse National Sleep Foundation. Het surfen op tv en op internet gaat ten koste van de aanbevolen acht uur slaap per etmaal. Eenderde van de Amerikaanse bevolking slaapt zelfs zes uur of minder. Dertig procent van de respondenten zei overdag slaperig te zijn en daarvan hinder te ondervinden tijdens het werk.

http://www.wired.com/news/culture/story/11223.html- o n t d e k   j e   p l e k j e -

~ Hi-Five! Je beste vriend voor thuis en op kantoor.
http://www.hi5arm.com/

~ In Duitsland zijn de eerste sites gesignaleerd die via internet MP3 radio uitzenden.
http://www.mp3.com/news/016.html

~ Microsoft biedt nu ook zijn mailprogramma Outlook gratis aan.
http://www.microsoft.com/outlook/outlook98/outlook98.asp

~ Vijf alternatieven op MS Windows.
http://www.cnet.com/Content/Reviews/Compare/AltOS/?dd

~ "Smoking Now Permitted Only In Special Room In Iowa"
http://www.theonion.com/onion3310/smokinginiowa.html

~ De New Scientist heeft zijn archief uitgeruimd en presenteert een webbundel met de vreemdste verhalen uit meer dan 150 edities.
http://weird.newscientist.com/

~ The Movie Cliche List.
http://www.like.it/vertigo/cliches.html

~ Christians for the cloning of Jesus.
http://www.geocities.com/Athens/Acropolis/8611/page2.htm

~ Een helderziend konijn.
http://www.aye.net/~bertar/rabbit/- s h i f t   o n l i n e -

^^ Aanstaande zondag de eennalaatste playlist in HitBits.

^^ In Windows Dressing deze week: Bill's Pie Toss screensaver, een Boogie Nights wallpaper, MacOS schermen, voorgedraaide hennep, top iconen van Star Trek en een theme van The Verve. En in de Download Top Tien een nieuwe nummer 1.- p s -

Op de redactie komen regelmatig elektronische persberichten binnen via e-mail. Omdat de afzenders soms niet goed weten hoe ze dat het beste kunnen doen, een kleine handleiding.

http://home.pi.net/~evdz/pers.html

© 1998 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.
Shift Mail is een gratis uitgave en louter bedoeld voor persoonlijk gebruik. Shift Mail verschijnt wekelijks op vrijdag. Dit e-mail magazine is gemaakt van kringloop-elektronen.

home: http://www.shift.pi.net/
e-mail: shift@pi.net
redactie: Erwin van der Zande
mailsupport: cybrarians@pi.net
abonnementen: http://www.shift.pi.net/mail.html
archief: http://www.shift.pi.net/mail/archief.html
oplage: 14.000

Abonneren op Shift Mail kan ook per e-mail. Stuur een e-mail naar listserv@pi.net met in de body: subscribe shiftmail voornaam achternaam. De subject-regel kan blanco blijven.