S H I F T 3.11 [De Nieuwe Alarmschijf]
vrijdag 20.03.98
http://www.shift.pi.net/


1. Platenlabels omarmen luisterhok
2. Betaversie MP-Man te koop
3. Zege Legislatio van korte duur
4. Deel drie van Quake op komst
5. Gore wil webcam satelliet
6. De goedkoopste digitale camera
Ontdek je Plekje: Asteroid Insurance
Shift Online: Movie music


1. Platenlabels omarmen luisterhok

MP3 gaat de muziekindustrie te ver. Zoveel is wel duidelijk geworden nadat Buma/Stemra afgelopen week onder druk van platenmaatschappijen besloot haar tijdelijke regeling voor muziekgebruik op internet in te trekken. MP3 valt niet te controleren: het is relatief eenvoudig om zelf MP3 bestanden te maken, te kopieren, te verspreiden en af te spelen. Muziek is met MP3 vogelvrij, wat de muziekindustrie als zeer dreigend ervaart.

Platenmaatschappijen gebruiken internet liever ter promotie. Zo laat Virgin het nieuwe album van Massice Attack 'Mezzanine' debuteren op internet. Vandaag zijn de eerste 45 seconden te horen van de single 'Teardrop', oplopend tot het complete album op 30 maart. De gebruikte techniek is RealAudio. Muziek die via RealAudio wordt aangeboden kent een matige geluidskwaliteit. Luisteraars kunnen de muziek bovendien niet downloaden. Men kan wel de cd van Massice Attack online bestellen.

Een stap verder is een techniek genaamd Liquid Audio. Liquid Audio is het eerste volledig uitgeruste luisterhok op internet. Het stelt muzikanten in staat muziek van cd kwaliteit via internet te verspreiden en consumenten de muziek te kopen. Let wel, kopers kunnen zowel de cd online bestellen als de tracks na betaling direct downloaden. Sterker nog, de bezitters van een cd-writer kunnen gekochte tracks (voorzien van een kopieerbeveiliging) met Liquid Audio direct op een lege cd branden. Deze cd's kunnen vervolgens op de computer worden afgespeeld maar ook in een normale cd-speler.

Liquid Audio is erg in trek onder onafhankelijke platenlabels die via internet op goedkope wijze hun publiek kunnen bereiken. Maar ook voor de grote labels en voor organisaties als Buma/Stemra en het Amerikaanse BMI biedt Liquid Audio uitkomst. Liquid Audio is een gesloten systeem, de tracks zijn voorzien van een digitaal watermerk en de Liquid database levert kant-en-klare verkooplijsten aan royalty agentschappen. En het grootste voordeel: de prijs van circa veertig gulden kan gehandhaafd blijven.

http://www.real.com/
http://www.virginrecords.com/massive_attack/
http://www.liquidaudio.com/


2. Betaversie MP-Man te koop

Het Koreaanse Saehan Information Systems is op de CeBIT beurs in Hannover naarstig op zoek naar Europese importeurs voor zijn MP-Man, maar biedt de MP3 walkman reeds via zijn website te koop aan. De goedkoopste versie van de MP-Man, met 16 Mb flash geheugen, kost circa 400 gulden ($210). De duurste, met 64 Mb, kost het dubbele. De MP-Man kan voorlopig alleen via een directe bankoverschrijving betaald worden of middels een creditcard. De verzendingskosten bedragen zo'n honderd gulden en de levertijd duurt maximaal vijf werkdagen. De MP-Man zoals Saehan die nu te koop aanbiedt, is overigens een demonstratiemodel die naderhand niet voor de export wordt gebruikt.

Enige verwarring bestaat omtrent het verschil tussen de MP-Man en de MPStation. Afgezien van de naam is er namelijk nauwelijks verschil. De MPStation is van het eveneens Koreaanse DigitalCast dat het produkt heeft ontwikkeld. Saehan heeft een licentie van DigitalCast gekocht en noemt het verder identieke apparaat de MP-Man. DigitalCast is van plan in juli de MPStation op de Amerikaanse markt te brengen. DigitalCast biedt vooralsnog geen mogelijkheid een MPStation online te bestellen.

http://www.mpman.com/eng/market/market.html
http://www.mpstation.com/


3. Zege Legislatio van korte duur

Pavle Bojkovski kan voorlopig wetsteksten blijven publiceren op zijn website Legislatio. De rechter stelde vandaag in het kort geding aanklager Koninklijke Vermande in het ongelijk. De uitgever, onderdeel van voormalige staatsdrukkerij Sdu, is van mening dat Bojkovski de auteursrechten op zijn boeken 'Verzameling Nederlandse Wetgeving' schendt. De 23-jarige student Internationaal Recht beroept zich op artikel 11 van de Auteurswet waarin staat dat niemand auteursrechten op wetsteksten kan claimen.

"Volgens Nederlands recht hebben wij gelijk gekregen", laat Bojkovski telefonisch weten, "maar de rechter zei wel dat Vermande bescherming geniet volgens de Europese databank richtlijn die over een aantal maanden in Nederland in werking zal treden." Voor Bojkovski, die toegeeft de wetsteksten van een cd-rom van Vermande te hebben gekopieerd, smaakt de overwinning daarom bitter. Zodra de Europese richtlijn in het Nederlandse recht wordt doorgevoerd, kan hij zijn site alsnog sluiten.

http://www.wetten.nu/

Uitgever tegen student die zich teksten toe-eigent:
http://www.nrc.nl/W2/Nieuws/1998/03/14/Med/05.html


4. Deel drie van Quake op komst

Hoofdprogrammeur en mede-oprichter John Carmack van id Software (Wolfenstein, Doom, Quake) heeft zijn plan gewijzigd. Niet langer zal gewerkt worden aan de compleet nieuwe game-engine, codenaam Trinity. De programmeurs zullen eerst aan de slag gaan met de graphics. Een mission pack bedoeld voor Quake2 wordt uitgebreid naar een nieuw spel: Quake3. "So, we are going to try an experiment. The non-graphics things that I was planning for Trinity will be held off until the following project - much java integration with client downloadable code being one of the more significant aspects. I hope to get to some next generation sound work, but the graphics engine is the only thing I am committing to", aldus Carmack in zijn finger-dagboek. Hij verwacht dat Quake3 het beste zal draaien met een Voodoo2 3D videokaart. Waarmee id Software opnieuw de lat van de systeemeisen hoger zal leggen.

http://finger.planetquake.com/plan.asp?userid=johnc&id=6492


5. Gore wil webcam satelliet

Vice-president Al Gore van de Verenigde Staten heeft een plan aan de NASA gepresenteerd om een satelliet te bouwen die continu live beelden naar internet seint. De satelliet zal Triana heten en "een nieuwe generatie bewust maken van het milieu en miljoenen kinderen overal ter wereld onderwijzen." Met behulp van High Definition TV-beelden moeten wolkenpartijen, orkanen, olieplassen, wouden en andere natuurfenomen herkenbaar zijn en live te volgen. De lancering zal plaats moeten vinden in 2000. De satelliet kost naar schatting tussen de 40 en 100 miljoen gulden. Gore wil vast president worden.

http://www.wired.com/news/technology/story/10918.html


6. De goedkoopste digitale camera

Over camera's gesproken, Nintendo America zal in juni de Game Boy Camera op de markt brengen. De camera is een add-on voor Game Boy en gaat omgerekend honderd gulden kosten. Dat maakt de Game Boy tot de goedkoopste digitale camera. Okay, de foto's zijn in zwart-wit maar de camera is wel uitgerust met een zoomlens. Voor nog eens 120 gulden is er ook een Game Boy Printer te koop die foto's op stickers afdrukt. Foto's kunnen bovendien uitgewisseld worden tussen Game Boys. In de eerste drie weken dat de add-on in Japan te koop was, zijn er 500.000 stuks verkocht.

http://www.news.com/News/Item/0,4,20208,00.html?st.ne.2.head- o n t d e k   j e   p l e k j e -

~ Een verzekering tegen neerstortende planetoiden. "Don't get hit without it!"
http://www.ufo2001.com/asteroid.htm

~ "Zou je willen betalen om je favoriete e-zine te ontvangen?" SmallZine houdt een enquete.
http://www.xs4all.nl/~szine/specials/pay4zine/pay4zine.html

~ TV Update is stand-by tijdens de Oscars.
http://www.tvupdate.nl/tvupdate/film/main.html

~ Het besturingssysteem Be is nu ook verkrijgbaar voor pc's.
http://www.be.com/products/beos/beosnow.html#Intel

~ De Belgische online boekenwinkel Proxis duikt onder de Nederlandse boekenprijs.
http://www.proxis.be/

~ Angela Groothuizen verzamelt handtekeningen voor Amnesty International.
http://www.amnesty.nl/

~ De Alien Abduction Mountainbike Vacation. Want dan ben je er even helemaal uit.
http://moab-utah.com/dream/alien.html

~ Quake1 had Dank en Scud, Quake2 heeft Ace en Flak.
http://www.central.edu/homepages/motta/comic/index.htm

~ Voor meiden die graag klikken.
http://www.chickclick.com/

~ Voor jongens zonder meiden.
http://www.geocities.com/Wellesley/5183/

~ Hoe je lid wordt van de Crackwhores, een Quake clan voor vrouwen met ballen.
http://satan.idsoftware.com/psteed/

~ "The story of cats is ultimately a story about design." Hmm.
http://www.nationalgeographic.com/features/97/cats/

~ Het tijdperk van de digerati lijkt ten einde.
http://cgi.pathfinder.com/netly/editorial/0,1012,1823,00.html
(orgineel) http://www.technorealism.org/
(parodie) http://www.technorealism.com/

~ Nog een parodie: "Real Sheep. The world's finest love sheep."
http://208.233.94.78/realsheep/index.html

~ "Crrrraaaaazy Joe's Internet Bungee Jump"
http://wwwvoice.com/bud/crazyjoe.html

~ Echt een ongelofelijke ontdekking, Mike.
http://www.crackerwhacker.com/- s h i f t   o n l i n e -

^^ Aanstaande zondag in HitBits een playlist met songs van soundtracks.

^^ Afgelopen dinsdag heeft Buma/Stemra haar Tijdelijke Regeling voor muziekgebruik op Internet ingetrokken. HitBits zal tot en met 31 maart online blijven. De Volkskrant heeft bij de Pomp een discussie georganiseerd over het besluit van de Buma: "Is het terecht dat de muziekindustrie deze 'piraterij' op alle mogelijke manieren bestrijdt, of sluit zij de ogen voor een onstuitbare ontwikkeling?"

^^ In Windows Dressing deze week: De eerste 3Dfx screensaver, het nieuwe album van Goldie, Cosmo Kramer, klassieke robots en aliens, systemsounds van de Thunderbirds en een First Contact wallpaper.

© 1998 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.
Shift Mail is een gratis uitgave en louter bedoeld voor persoonlijk gebruik. Shift Mail verschijnt wekelijks op vrijdag. Dit e-mail magazine is gemaakt van kringloop-elektronen.

home: http://www.shift.pi.net/
e-mail: shift@pi.net
redactie: Erwin van der Zande
mailsupport: cybrarians@pi.net
abonnementen: http://www.shift.pi.net/mail.html
archief: http://www.shift.pi.net/mail/archief.html
oplage: 13.750

Abonneren op Shift Mail kan ook per e-mail. Stuur een e-mail naar listserv@pi.net met in de body: subscribe shiftmail voornaam achternaam. De subject-regel kan blanco blijven.