S H I F T 3.09 [Portable rock]
vrijdag 06.03.98
http://www.shift.pi.net/


1. Walkman voor de 21ste eeuw
2. And the Webby winner is
3. Slate rekent op abonnees
4. Fit voor de computer
Ontdek je Plekje: Dr. Ruth
Shift Online: Panorama Mesdag
Replies: "Rare tekens"


1. Walkman voor de 21ste eeuw

In 1980 lanceerde Sony een klein, draagbaar en betaalbaar apparaatje dat cassettebandjes kon afspelen: de Walkman. De wereld ging uit zijn dak en binnen korte tijd liep vrijwel elke scholier met dubbele oren over straat. Het succes werd geprolongeerd met de robuuste Sports versie, later gevolgd door een Discman voor audio cd's en meeste recentelijk de Mini-Disc walkman. De walkman heeft muziek luisteren mobiel gemaakt, maar kent een praktisch nadeel: het meezeulen van de geluidsdragers (en de extra batterijen). Daar lijkt een einde aan te komen met de komst van de MP3 walkman.

In Korea is sinds februari de MP-Man te koop, een walkman speciaal gemaakt voor het afspelen van digitale MP3-bestanden. De MP-Man is ongeveer even groot als een compacte walkman en heeft geen bandjes of cd's nodig. MP3-bestanden worden van de pc naar het flash geheugen van de MP-Man gekopieerd en van daaruit afgespeeld. Ben je de nummers zat, dan 'installeer' je gewoon nieuwe. De MP-Man is standaard uitgerust met 16 Mb flash geheugen, goed voor een half uur muziek, en is uit te breiden naar 64 Mb.

Opvallend is dat de makers van de MP-Man er van uit gaan dat men via internet aan zijn muziek komt. MP3-bestanden worden met zeer weinig kwaliteitsverlies van audio cd's gekopieerd en her en der op internet illegaal aangeboden. Dit tot grote frustatie van auteursrechtenorganisaties die de belangen van muzikanten behartigen en zich geen raad weten met het fenomeen. Het Nederlandse Buma/Stemra is hierop een uitzondering. Buma/Stemra staat als enige organisatie ter wereld het aanbieden van MP3 toe, mits men een daarvoor opgesteld contract sluit.

De MP-Man is nog niet in Nederland te koop maar zal getoond worden op de CeBIT beurs te Hannover in maart. De fabrikant is nog op zoek naar importeurs.

http://www.mp3.com/news/011.html

MP-Man:
http://www.mpman.com/

Audiobox - MP3 voor in de auto:
http://www-pp.hogia.net/christian/audiobox/index.html


2. And the Webby winner is

Vanavond is het Webby Awards avond. Circa tweeduizend digerati en diverse beroemdheden zullen de prijsuitreikingen voor de beste websites in San Francisco bijwonen. In negentien categorieŽn wordt een winnaar aangewezen. De Webby Award is naast de titel Cool Site of the Year van het Finse Infinet de meest ambitieuze onderscheiding op het web. De prijs is een initiatief van het noodlijdende magazine The Web en beleeft zijn tweede editie. Sommige genomineerden hebben net als de organisator te kampen met financiele problemen. Adaweb bijvoorbeeld, genomineerd in de categorie Kunst, kreeg afgelopen week te horen dat America Online de geldkraan dicht draait. Daar zullen ze vanavond vast een glas champagne op drinken. De uitreiking is live via het web te volgen. De beelden blijven achteraf beschikbaar.

http://www.webbies.com/


3. Slate rekent op abonnees

Aanstaande maandag is D-day voor Slate. Het prestigeuze e-zine van politiek redacteur Michael Kinsley zal dan grotendeels achter slot en grendel gaan, alleen bereikbaar voor betalende abonnees. De overgang van gratis naar betaald, ruim een jaar later dan gepland, wordt met argusogen door de uitgeefwereld gevolgd. De inkomsten uit online advertenties zijn bij de meeste online tijdschriften en kranten per saldo te laag om zelfstandig van te bestaan. Inkomsten uit abonnementen zijn op de lange duur noodzakelijk om te overleven. Slate is overigens niet de eerste die de stap waagt. Playboy, The Wall Street Journal, Sports Illustrated, Money, NewsBytes en The New York Times gingen de uitgave van Microsoft voor en redelijk succesvol. Tenminste, als je 20.000 abonnees succesvol wilt noemen, het aantal abonnees van Playboy Online. Er is echter nog een belangrijk verschil. Slate is het eerste louter elektronische tijdschrift die op betaling overstapt en heeft geen lucratieve, papieren evenknie die als melkkoe kan fungeren. Slate rekent 19 dollar 95 voor een jaarabonnement. Plus een paraplu.

http://www.slate.com/


4. Fit voor de computer

Last van je pols? Stijve schouders? Pijn in je nek? Vetrolletje aan het kweken? TROS Online biedt elke werkdag desktop aerobics. Korte oefeningen waarbij je je bureau niet hoeft te verlaten. "Probeer zeker na iedere 2 uur werken met de computer 10 minuten pauze in te lassen. Gebruik deze tijd bijvoorbeeld om mijn oefening van de dag te doen. Hierna kun je weer fris en ontspannen aan het werk. Je zult merken dat door het dagelijks uitvoeren van deze oefeningen kleine lichamelijke ongemakken kunnen worden voorkomen." De oefeningen worden aan de hand van realvideobeelden voorgedaan door Annelies van der Beek. Leuk fitness pakje trouwens.

http://fitness.tros.com/- o n t d e k   j e   p l e k j e -

~ Geldt een online affaire als overspel? Sexpert Dr. Ruth heeft de antwoorden.
http://www.drruth.com/

~ "We worden niet dommer maar slimmer." Douglas Rushkoff op bezoek bij NRC Handelsblad.
http://www.nrc.nl/W2/Lab/Popcultuur/Rushkoff/

~ "Moet Marianne Timmer bloot?"
http://members.xoom.com/marianne_timmer/nl.htm

~ Online beleggen, tot wel 50.000 gulden per dag.
http://www.rabobank.nl/

~ Politie Gelderland Zuid vraagt uw aandacht voor het volgende.
http://zwaan.molyvos.net/

~ Een vacaturebank speciaal voor internet banen.
http://www.notenbomer.nl/vacaturebank/

~ Platenhoezen ontworpen door striptekenaars.
http://www.xs4all.nl/~ronaldk/

~ NetGamez organiseert op 14 maart een nieuwe LAN-party.
http://www.netgamez.nl/

~ TuCows, een verzameling internet software met talloze mirrors overal ter wereld, heeft een speciale site geopend voor palmcomputer-software (PalmPilot, Newton en Windows CE).
http://www.pdacentral.com/

~ Een gouwe ouwe: "Attention Disneyland guests: You must wear at least a C cup to ride Splash Mountain."
http://www.flashmountain.com/

~ The Princess Di Tunnel Racer (shockwave).
http://www.fork.de/games/diana/- s h i f t   o n l i n e -

^^ Als alles volgens planning verloopt, zal Shift aanstaande zondag een nieuwe rubriek lanceren. Stay tuned.

^^ In Windows Dressing deze week: Panorama Mesdag, Dexter heeft een baaldag, Age of Empires theme, radio en tv leaders, zicht op Rotterdam en Yasmine 'Baywatch' Bleeth. En in de Download Top Tien drie nieuwe binnenkomers.- r e p l i e s -

< Nav het item Pentagon hacks paniekzaaierij in SM 3.08:

Anton Buys [anton_buys@iname.com]
"Interessant bericht over de paniekzaaierij door het Pentagon. Alleen: mevrouw Janet Reno mag dan een geharnaste tante zijn, ze is beslist geen minister van Defensie, maar attorney general, dat wil zeggen minister van Justitie."

Inderdaad, de redactie was abuis.

Nog iets: Twee weken geleden nam de redactie Eudora Pro 4.0 in gebruik. Een mooi mailprogramma dat jammer genoeg gebukt gaat onder een aantal schoonheidsfoutjes. Zo komt Shift Mail niet bij iedereen even glad gestreken aan en zijn bijvoorbeeld citaattekens vervangen door rare ASCII-tekens. Excuses hiervoor. Hopelijk ziet deze editie er beter uit.


© 1998 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.
Shift Mail is een gratis uitgave en louter bedoeld voor persoonlijk gebruik. Shift Mail verschijnt wekelijks op vrijdag. Dit e-mail magazine is gemaakt van kringloop-elektronen.

home: http://www.shift.pi.net/
e-mail: shift@pi.net
redactie: Erwin van der Zande
mailsupport: cybrarians@pi.net
abonnementen: http://www.shift.pi.net/mail.html
archief: http://www.shift.pi.net/mail/archief.html
oplage: 13.250

Abonneren op Shift Mail kan ook per e-mail. Stuur een e-mail naar listserv@pi.net met in de body: subscribe shiftmail voornaam achternaam. De subject-regel kan blanco blijven.