S H I F T 3.08 [Classified]
vrijdag 27.02.98
http://www.shift.pi.net/


1. Pentagon hacks paniekzaaierij
2. VVD wint virtuele verkiezingen
3. Doctorandus Doom
4. Vuurwerk viert feest
Ontdek je Plekje: Mozilla
Shift Online: Titanic II


1. Pentagon hacks paniekzaaierij

Afgelopen woensdag maakte een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie, gevestigd in het Pentagon gebouw te Washington, bekend dat ongeidentificeerde hackers hadden ingebroken op militaire computers. Gedurende twee weken was het Pentagon het doelwit geweest van zware en systematische 'cyberaanvallen'. Bij de aanvallen zouden louter niet-geheime netwerken zijn gepenetreerd. Welke informatie daadwerkelijk is bemachtigd, wilde het Pentagon niet zeggen. Maar als er niets van belang is gekraakt, waarom dan zo'n stennis schoppen?

"De meeste systeembeheerders hebben er een hekel aan om fouten zoals deze toe te geven, wat mij sterk doet twijfelen of dit bericht van de technische groep binnen het Pentagon afkomstig is", aldus een bron die Wired News anoniem laat. Hij wekt de suggestie dat de plotse bekendmaking van het Pentagon, dat verder erg weinig kwijt wil over de inbraken, politieke bijbedoelingen heeft. Hooggeplaatste fucntionarissen hebben zich in het verleden diverse malen kritisch uitgelaten over de teruglopende budgetten van het ministerie. Minister van Defensie Janet Reno heeft het Amerikaanse Congres onlangs om 64 miljoen dollar gevraagd voor een 'anti-cyberaanval' centrum.

Ook andere beveiligingsexperts staan skeptisch tegenover de bekendmaking van het Pentagon. "Waarschijnlijk heeft er weer iemand ingebroken op hun webserver." Publieke overheidsservers zijn in de regel nooit aan waardevolle databases gekoppeld, een beveiligingstaktiek die bekend staat als 'compartmentalizing'.

http://www.wired.com/news/technology/story/10557.html


2. VVD wint virtuele verkiezingen

Als alleen internetgebruikers stemgerechtigd waren, dan wordt de VVD de grootste politieke partij en Frits Bolkestein premier. Dat valt althans op te maken uit een verkiezingspeiling van e-zine I-Nieuws waar vijfhonderd lezers op reageerden. Ruim twintig procent van de lezers zei bij de komende gemeenteraadsverkiezingen op de VVD te zullen gaan stemmen. Bijna zeventig procent gaf aan bij de parlementsverkiezingen op dezelfde partij te zullen stemmen. Goede tweede is de PvdA met vijftien procent van de stemmen, gevolgd door D66 (11 procent) en GroenLinks (9). Opvallend is dat meer mensen zeggen blanco (7) te zullen stemmen dan op de CDA (5). De lezers zijn overwegend mannelijk, tussen de twintig en dertig jaar, Volkskrant-lezer, Veronica-kijker en hebben een hogere beroepsopleiding gevolgd. In de meest recente landelijke NIPO/2Vandaag-peiling onder duizend huishoudens ligt de PvdA dik op kop met 45 zetels, gevolgd door de VVD (37), CDA (35) en D66 (10).

http://www.i-nieuws.vuurwerk.nl/stemformulier/totaal.htm
http://www.verkiezingen.net/peilingen.html


3. Doctorandus Doom

Aan de Universiteit van Amsterdam kun je college volgen over Madonna, maar sinds vorige maand kun je aan het Amerikaanse DigiPen Institute of Technology in vier jaar afstuderen in video- en computergames, of zoals DigiPen de studie noemt: Real Time Interactive Simulation. Wis- en natuurkunde zijn verplicht en verstand van marketing is mooi meegenomen. De veertig studenten die momenteel de opleiding volgen, moeten aan het einde van de vier jaar een spel gemaakt hebben dat zich kan meten aan industriestandaarden. De door Nintendo America gesteunde universiteit hoopt met de opleiding tegemoet te komen aan de grote vraag naar gamemakers.

http://www.digipen.com/DIT/Frames.htm


4. Vuurwerk viert feest

Doe-het-zelf scoort op internet. Vuurwerk is er in ieder geval twee jaar oud mee geworden en kon vandaag zijn 2000ste site registreren. Van de circa 28.000 sites in Nederland draait ruim vijf procent op servers van de Haarlemse serviceprovider. Onder de klanten van Vuurwerk bevinden zich The Music Factory, Radio 538, de Nederlandse Politiebond, American Express en PC Zone Benelux. Mede-eigenaar Roger Heykoop: "Het doe-het-zelf concept waarbij klanten zelf hun website ontwerpen en onderhouden, bleek een gat in de markt in 1996. De tarieven van websites lagen toen rond de 300 gulden per maand." Vuurwerk biedt tegenwoordig domeinen aan vanaf vijftig gulden per maand en is daarmee goedkoper dan menig accessprovider. Vuurwerk werd bekend met het eerste online telefoonboek, WebTel, dat onder druk van PTT Telecom moest worden verwijderd. Anno 1998 heeft de provider nog steeds iets rebels. Zo biedt Vuurwerk onderdak aan de Snelheidscontrole site en aan de Friendly Hacker Crew (voorheen The Nijntje Gang).

http://www.vuurwerk.nl/- o n t d e k   j e   p l e k j e -

~ "And the beast shall come forth surrounded by a roiling cloud of vengeance. The house of the unbelievers shall be razed and they shall be scorched to the earth. Their tags shall blink until the end of days."
http://www.mozilla.org/

~ Desktop cartoon Bozlo the Beaver is terug.
http://www.bozlo.com/

~ Zicht op Bagdad.
http://www.TerraServer.com/GetPickPage.asp?DSize=0

~ Quake2 v3.12 is nog niet uit, of er is alweer een nieuwe patch: v3.13. Gaat lekker.
http://utumno.student.utwente.nl/quake/

~ Maar liefst 54 procent van de Amerikaanse mannen gelooft in het bestaan van aliens; tegen 33 procent onder vrouwen. Als je twijfelt, kun je altijd nog de Alien Detector (W95, 400k) downloaden.
http://www6.zdnet.com/cgi-bin/texis/swlib/hotfiles/info.html?fcode=000B0H

~ "Ook zoveel naar de Olympische Spelen in Nagano gekeken?"
http://home.worldonline.nl/~sidney/os.htm

~ Mocht je ze nog niet gevonden hebben, hier staan alle afleveringen in realvideo van South Park, inclusief 'The Spirit Of Christmas' waar het allemaal mee begon.
http://uranus.kersur.net/southpark/

~ Wat krijg je als je Anton Geesink, Oibibio en Global XS kruist?
http://www.bodymindandmodem.com/

~ "The World Would Be a Happier Place If Antidepressants Were Distributed in Pez Dispensors!"
http://www.sfo.com/~costanos/ProzacPez/

~ "What type of car works best for Hand Gliding?" Het antwoord op deze en andere vragen over de slackersport handgliding vind je hier:
http://www.wallaby.com/mackey/hg/hand_gliding.html- s h i f t   o n l i n e -

^^ Aanstaande zondag een verse Leesmap met de beste artikelen uit e-zines elders op het net.

^^ In Windows Dressing deze week: Titanic II screensaver, Bjork, het logo van BMW, een advertentie van de CIA, Jenna Jameson en The X-Files. En in de Download Top Tien een nieuwe nummer 1.


© 1998 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.
Shift Mail is een gratis uitgave en louter bedoeld voor persoonlijk gebruik. Shift Mail verschijnt wekelijks op vrijdag. Dit e-mail magazine is gemaakt van kringloop-elektronen.

home: http://www.shift.pi.net/
e-mail: shift@pi.net
redactie: Erwin van der Zande
mailsupport: cybrarians@pi.net
abonnementen: http://www.shift.pi.net/mail.html
archief: http://www.shift.pi.net/mail/archief.html
oplage: 13.000

Abonneren op Shift Mail kan ook per e-mail. Stuur een e-mail naar listserv@pi.net met in de body: subscribe shiftmail voornaam achternaam. De subject-regel kan blanco blijven.