S H I F T 3.07 [Check is in the mail]
vrijdag 20.02.98
http://www.shift.pi.net/


1. Internet dilemma voor South Park
2. Quake2 Capture The Flag
3. PDA voor Sony Playstation
4. Grand Theft Auto verboden
5. De rug van Bill Gates
Ontdek je Plekje: Absolut Springer
Shift Online: Karin Spaink
Replies: “Oude postings verwijderen”


1. Internet dilemma voor South Park

De managers van Oasis grepen in. Viacom ging achter Trekkies aan. Twentieth Century Fox liet Simpsons sites sluiten. En de agressieve jacht op X-Philes maakte Fox Network het meest gehate mediabedrijf in de Verenigde Staten. Het patroon is telkens hetzelfde en gaat ongeveer als volgt. Bedrijf X dat de auteurs- en merkrechten van een razendpopulaire serie/band/film/enz bezit, wordt wakker en ruikt het commerciele potentieel van internet. Het bedrijf zet een website op waar voornamelijk merchandise wordt aangeboden. Bezoekersaantallen vallen tegen. Wat blijkt? Fans gaan liever naar een van de tientallen amateursites die gemaakt zijn door andere fans. Sites waar wel plaatjes, geluidjes, videofilmpjes, teksten en dagelijks nieuws worden aangeboden. Bedrijf wordt boos en dreigt met rechtzaken. Fans ook boos. Netto-resultaat anti-reclame.

Voor South Park dreigt hetzelfde scenario. De kersverse cartoonserie is momenteel het populairste programma op de Amerikaanse televisie onder jongeren. Elke dag komen er op internet fansites bij. Zelfgemaakte realvideo bestanden, mp3’s en wav-jes vliegen van harde schijf tot harde schijf. De kabelzender Comedy Central, houder van de auteursrechten van South Park, is zich hiervan bewust maar weet niet goed wat te doen. "We willen zeker ons eigendom beschermen, maar we willen de fans niet van ons vervreemden", aldus een woordvoerder in Time magazine van komende week. De kabelzender heeft begrip voor het gedrag van de fans. Er bestaan pas een tiental afleveringen van South Park en de makers kunnen de grote vraag na het onverwachte succes niet bijbenen. Internet houdt de fans zoet terwijl Comedy Central noodgedwongen herhalingen moet uitzenden. Bovendien bereikt South Park via internet een groter publiek; zo hebben veel studenten geen kabeltelevisie.

Desalniettemin heeft Comedy Central plannen om tegen een aantal fansites stappen te ondernemen. Met name de sites waar banneradvertenties worden verkocht. Mr. Hat’s Hell Hole is zo’n South Park fansite. "People have e-mailed us asking to take down the ads. It's not gonna happen. Not only do we put all our time and effort into the page, but you want us to pay for it too? Thanks, but no thanks."

De bedenkers van South Park, Trey Parker and Matt Stone, hebben afgelopen week overigens wel hun goedkeuring gegeven aan de onofficiele South Park Quake2 Total Conversion. De speciale Quake2 versie is nog niet af maar er zijn reeds screenshots te zien.

South Park zal overigens in de loop van 1998 door de VPRO worden uitgezonden.

http://mrhat.simplenet.com/

South Park links:
http://www.youkilledkenny.com/

alt.binaries.southpark

South Park Q2 Total Conversion:
http://quake2.scoots.com/southpark.asp


2. Quake2 Capture The Flag

Toen Quake2 half december uitkwam werd al snel duidelijk dat id Software haast had gemaakt. De opvolger van het actiespel dat internet multiplay had doen doorbreken, moest op tijd klaar zijn voor de feestdagen. Met als gevolg dat Quake2 vol zat met bugs (programmeerfouten) die vooral het online spelen zo goed als onmogelijk maakte. Direct na de feestdagen werden de eerste patches vrijgegeven om de belangrijkste bugs te verhelpen. Het wachten bleef echter op speciale deathmatch levels en Capture the Flag (CTF). Afgelopen donderdag was het zover. "Geez, just when you want to retire this happens", schrijft Melkor op zijn veelbezochte Quake-site Utumno. Utumno was de eerste, experimentele Quake2 server in Nederland. Deze week wilde Melkor er mee stoppen. Op Utumno draai nu een experimentele Quake2 CTF server.

(NB Het Quake2 CTF bestand dat bij Utumno staat is corrupt. Het Quake2 v3.12 bestand is in orde.)

http://utumno.student.utwente.nl/quake/
http://www.idsoftware.com/hot/index.html


3. PDA voor Sony Playstation

Sony is bezig aan een palmtop computertje - een ‘personal digital assistant’ - dat in staat zal zijn gegevens uit te wisselen met de Playstation, Sony’s spelcomputer waarvan er wereldwijd 30 miljoen zijn verscheept. De PDA, voorzien van een lcd-schermpje van 32 bij 32 pixels, zal het formaat hebben vergelijkbaar met het Tamagotchi ei van Bandai. De functie zal in grote lijnen gelijk zijn aan Nintendo’s GameBoy.  Sony sluit niet uit dat spelers een personage uit een spel naar de PDA kunnen downloaden. Het personage kun je dan net als een tamagotchi trainen en terug uploaden naar de Playstation. De PDA zal naar verwachting aan het eind van 1998 op de markt verschijnen.

http://www.wired.com/news/technology/story/10416.html


4. Grand Theft Auto verboden

De Braziliaanse overheid heeft met onmiddelijke ingang de verkoop van het computerspel Grand Theft Auto verboden. Volgens het minsterie van Justitie kan het spel aanzetten tot geweld en trivialiseert het diefstal. Het doel van Grand Theft Auto is het stelen van auto’s en het vermoorden van politie-agenten. De detailhandel kreeg maandag de opdracht om alle exemplaren van het spel uit de winkels te verwijderen, op straffe van een boete van ruim 15 duizend gulden. Het spel is in Duitsland en Groot-Brittanie alleen verkrijgbaar voor mensen ouder dan 15 jaar. Brazilie verbood vorig jaar oktober ook al het racespel Carmageddon. Dit spel kwam in meer landen in opspraak, waaronder Nederland waar het het label '16 jaar en ouder' kreeg. Carmageddon was vervolgens wekenlang het bestverkochte computerspel.

http://www.bmginteractive.com/gta.html


5. De rug van Bill Gates

"My name is Bill Gates. Here at Microsoft we have just compiled an e-mail tracing program that tracks everyone to whom this message is forwarded to. It does this through an unique IP (Internet Protocol) address log book database. We are experimenting with this and need your help.  Forward this to everyone you know and if it reaches 1000 people everyone on the list you will receive $1000 and a copy of Windows98 at my expense." Was getekend ‘your friend’ Bill Gates. Het mailtje is een hoax. Wat honderden mensen overigens niet door hadden en Gates kwaad mailden waar de 1000 dollar bleef.

http://ciac.llnl.gov/ciac/CIACHoaxes.html#billgates- o n t d e k   j e   p l e k j e -

~ Telkens de laatste realvideo beelden over de situatie in Irak.
http://www.c-span.org/iraq.htm

~ De Swimsuit editie van Sports illustrated kost tegenwoordig geld, op een aardige preview na.
http://swimsuit.cnnsi.com/features/1998/swimsuit/index.html

~ Shockrave, Macromedia’s ultieme showroom voor Shockwave en Flash. Met oa South Park.
http://shockrave.macromedia.com/

~ Forsaken, zeg maar Descent 2000.
http://www.forsaken.com/

~ Voor alle Monica Lewinsky’s ter wereld.
http://presidentkneepads.com/

~ "The Obsolete Computer Museum", van de Apple I tot IBM’s XT.
http://www.ncsc.dni.us/fun/user/tcc/cmuseum/cmuseum.htm

~ Vijftien jaar Absolut Vodka reclame.
http://www.absolutbook.com/

~ Jerry Springer, ongecensureerd.
http://www.getjerry.com/- s h i f t   o n l i n e -

^^ Aanstaande zondag de Bookmarks van Karin Spaink. Vorige week verscheen haar essaybundel ‘M/V Doorhalen wat niet van toepassing is’ over de blinde vlekken in het bestaan, "dingen die niemand wenst te zien omdat ze niet sporen met een standaard-idee over de werkelijkheid." Het net stelde Spaink in staat obscure informatie te vinden, tot frustatie van de opmaakster van de bundel die zich geen raad wist met de URL’s.

^^ In Windows Dressing deze week De kleine etters uit Southpark, maak je eigen screensaver met V.I.P., het werk van graffitikunstenaar Delta, een echte Wunderbaum, zicht op de Red Desert en Knight Industries Two Thousand. En in de Download Top Tien een nieuwe binnenkomer op nummer 2.- r e p l i e s -

< Nav Ontdek je Plekje in SM 3.06:

Kees Fopma [fop@captainvideo.nl]
"Dank voor de vermelding van www.cool404.com, kon het niet laten die van ons in te sturen. Na de Digitale Stad zijn we nu de tweede Nederlandse coole 404."


< Nav Replies in SM 3.06:

Tony Hopstaken [webracer@xs4all.nl]
> Is iemand verdacht, doe een power search op zijn e-mail adres en je krijgt al zijn postings netjes opgesomd. Zie http://www.dejanews.com/home_sf.shtml
"Als je echter ‘X-no-archive yes’ in je header zet worden je postings niet in de database opgenomen. Echter wel de delen die geqouted worden door anderen die geen ‘X-no-archive yes’ gebruiken. Ik meen me te herinneren dat je een verzoekje bij DejaNews kunt indienen om al je oude postings te laten verwijderen."

Om archivering van je postings te voorkomen, dien je ‘x-no-archive yes’ in de eerste regel van elke posting te typen. Om oude postings uit een Usenet archief als DejaNews te verwijderen, kun je hier terecht http://www.dejanews.com/forms/nuke.shtml


© 1998 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.
Shift Mail is een gratis uitgave en louter bedoeld voor persoonlijk gebruik. Shift Mail verschijnt wekelijks op vrijdag. Dit e-mail magazine is gemaakt van kringloop-elektronen.

home: http://www.shift.pi.net/
e-mail: shift@pi.net
redactie: Erwin van der Zande
mailsupport: cybrarians@pi.net
abonnementen: http://www.shift.pi.net/mail.html
archief: http://www.shift.pi.net/mail/archief.html
oplage: 12.800

Abonneren op Shift Mail kan ook per e-mail. Stuur een e-mail naar listserv@pi.net met in de body: subscribe shiftmail voornaam achternaam. De subject-regel kan blanco blijven.