S H I F T 3.03 [Freeware]
vrijdag 23.01.98
http://www.shift.pi.net/


1. NedStat gebruikers tonen begrip voor lek
2. Honk if you like Bill
3. Dennis Rodman in jury Webby Awards
4. 'Diana' virus in Spanje
Citaat van de Week
Ontdek je Plekje: Filmfestival Rotterdam
Shift Online: Blammo
Replies: "Mijn site heeft het drukker"


1. NedStat gebruikers tonen begrip voor lek

Afgelopen woensdag berichtte zusteruitgave Daily Planet over een lek bij NedStat, de meetservice die tienduizenden homepagehouders in Nederland gratis van een teller voorziet. Het inmiddels gedichte lek gaf toegang tot een (verouderd) bestand waarop van circa 30.000 gebruikers privacygevoelige gegevens stonden vermeld. De reactie van NedStat was opvallend. Directeur Hans Veldhuizen trok het boetekleed aan, deed niet kinderachtig over de berichtgeving, bekende een fout te hebben gemaakt en raadde gebruikers aan voor de zekerheid hun wachtwoord te wijzigen.

De oprechtheid van NedStat wordt geapprecieerd door de gebruikers, zo blijkt uit de vele reacties die de meetservice heeft gekregen op een snel ingelaste enquete. Men vindt het lek een ernstige zaak - en dat is het ook - maar kan begrip opbrengen voor de situatie. Elk systeem valt te kraken. NedStat is daarop geen uitzondering. Enkele van de commentaren:

"Het is erg moeilijk om je internetpagina helemaal waterdicht te maken. Ik denk dat de mensen van Nedstat hun uiterste best hebben gedaan voor de beveiliging. Ik vind het erg goed van Nedstat om het probleem toe te geven en niet te ontkennen. Ook vind ik het erg goed dat jullie ook de reden van de lek geven. Andere bedrijven zoals laatst bijvoorbeeld WorldOnline ontkennen gewoon."

"Ik werk als systeembeheerder en mijns inziens zijn dit soort fouten niet nodig als men met voldoende zorgvuldigheid te werk gaat. Ik ben overigens zeer tevreden met de open manier waarop Nedstat dit probleem erkent en aanpakt."

"Wees blij dat ze je homepage niet gekraakt hebben!"

http://www.nedstat.nl/

Gegevens NedStat gebruikers op straat:
http://www.planet.nl/archief/daily/dp720.html


2. Honk if you like Bill

Microsoft mag dan deze week in de voortdurende rechtzaak versus het Amerikaanse ministerie van Justitie een gevoelige nederlaag hebben geleden, Bill Gates wordt alsmaar populairder. Een peiling van CNN en Time magazine onder ruim 1000 volwassen Amerikanen (waarvan 650 computergebruikers) wijst uit dat een meerderheid van mening is dat Microsoft's dominante rol in de computerindustrie goed is voor consumenten. Eveneens een meerderheid vindt dat de Amerikaanse regering Microsoft met rust moet laten om het bedrijf te laten profiteren van zijn de facto monopolie. Onder de computergebruikers loopt die meerderheid zelfs op tot 60 procent. Microsoft mag van de meeste ondervraagden ook de dominante partij worden als het gaat om internetdiensten. Bill Gates, spiritueel leider van het softwarebedrijf en rijkste man ter wereld, mag zich bovendien verheugen in een toenemende populariteit: 52 procent vindt Bill okee tegen 42 procent drie jaar geleden. Saillant detail, 33 procent van de computergebruikers kende Bill Gates niet.

http://cnn.com/TECH/9801/23/microsoft.poll/index.html


3. Dennis Rodman in jury Webby Awards

Film heeft de Oscars, televisie de Emmy en internet de Webby Awards. De Webby Award is naast de titel Cool Site of the Year van het Finse Infinet de meest prestigieuze onderscheiding op het web. Met dit verschil dat de Webby Award in de Verenigde Staten wordt georganiseerd. En dat betekent show, glamour en namedropping. Zo heeft de organisatie aardig wat prominenten weten te strikken om in de jury plaats te nemen: Chicago Bulls basketbalster Dennis Rodman bijvoorbeeld en Scott 'Dilbert' Adams. Zij zullen in maar liefst 19 categorieen uit vijf genomineerde sites een winnaar aanwijzen, het publiek kan tot 1 februari zijn stem online uitbrengen. De uitreiking vindt plaats in San Francisco op 6 maart en zal internet live worden uitgezonden.

http://www.webbyawards.com/


4. 'Diana' virus in Spanje

Een nogal vreemd virus is opgedoken in Spanje. Ongewild krijg je de eerste twee coupletten op het scherm te zien van Elton John's Candle in the Wind '97, het nummer dat de Britse artiest opdroeg aan wijlen prinses Diana. Een week geleden dook het Microsoft Word macro virus op in Bilbao. Het virus is vriendelijk - tenzij je inmiddels een bloedhekel hebt gekregen aan het bestverkochte nummer aller tijden - en wordt via e-mail verspreid. Virussen kunnen overigens nooit in een mailtje worden verspreid, wel als programma of verstopt in een macro van een Word-bestand dat als attachment wordt meegestuurd.

http://www.nbnn.com/pubNews/98/106772.html- c i t a a t   v a n   d e   w e e k -

"The year the Internet brought down a president."

Declan McCullagh

http://cgi.pathfinder.com/netly/editorial/0,1012,1708,00.html- o n t d e k   j e   p l e k j e -

~ Vanaf vandaag kunnen er kaarten gereserveerd worden voor het 27ste Internationale Filmfestival Rotterdam. Telefonisch wel te verstaan. Op de site tref je echter wel een uitgebreid programma-overzicht aan. Op het festival, dat van woensdag 28 januari tot zondag 8 februari duurt, zullen circa 1100 films te zien zijn.
http://www.iffrotterdam.nl/

~ In navolging van Microsoft heeft Netscape besloten zijn browser voortaan gratis weg te geven.
http://home.netscape.com/uk/communicator/free_faq.html

~ Het gaat lekker met de Free Record Shop Online. We zijn twee weken verder en de site is nog steeds niet geopend.
http://www.frs.nl/

~ BBC World Service, 24 uur per dag live via internet.
http://www.audionet.com/bbc/

~ Het Internet College, winnaar van de DDS Wisseltrofee 1998.
http://www.dds.nl/~school/

~ Cellphone Caddy, een 'stoer' schouderholster voor je gsm-toestel.
http://www.carol.net/phonecaddy/

~ "Mr.Blackwell's worst dressed list." Met de Spice Girls op nummer 1.
http://www.mrblackwell.com/list/1997.htm

~ Het Achterhuis.
http://www.annefrank.nl/

~ Wow. Een kartonnen 3D model van een Quake marinier.
http://www.cybermodels.co.uk/

~ The Museum of Dirt.
http://www.planet.com/dirtweb/dirt.html

~ The Vagina Research Institute. (NB: geschikt voor alle leeftijden.)
http://www.killuglytv.com/vagina/nate.shtml- s h i f t   o n l i n e -

^^ Aanstaande zondag de Bookmarks van Boris van de Ven. Van de Ven is een van de makers van het nieuwe e-zine Blammo dat wordt gekenmerkt door "gratis shit, mooie plaatjes, sex en lauwe grappen." Bij Shift gaat hij op zoek naar streetcred op internet.

^^ In Windows Dressing deze week: De Winblows 98 screensaver, Orblivion, een desktop theme van Portishead, TMF babes are go, hapklare iconen en een Stroggos gunner uit Quake2. En in de Download Top Tien drie nieuwe binnenkomers.- r e p l i e s -

< Nav het item Top 10 Dot.com Domeinen in SM 3.02:

Bart [theburk@xs4all.nl]
">In December heeft webindex Yahoo opnieuw de meeste bezoekers getrokken. Maar liefst 16,7 unieke bezoekers volgens de jongste telling van het Amerikaanse onderzoeksbureau RelevantKnowlegde. Hm. Mijn site heeft het drukker :-)"

Dit moesten er 16,7 *miljoen* zijn.


© 1998 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.
Shift Mail is een gratis uitgave en louter bedoeld voor persoonlijk gebruik. Shift Mail verschijnt wekelijks op vrijdag. Dit e-mail magazine is gemaakt van kringloop-elektronen.

home: http://www.shift.pi.net/
e-mail: shift@pi.net
redactie: Erwin van der Zande
mailsupport: cybrarians@pi.net
abonnementen: http://www.shift.pi.net/mail.html
archief: http://www.shift.pi.net/mail/archief.html
oplage: 12.150

Abonneren op Shift Mail kan online en per e-mail. Stuur een e-mail naar listserv@pi.net met in de body: subscribe shiftmail voornaam achternaam. De subject-regel kan blanco blijven. Werkt dit niet naar behoren, lees dan de instructies op de Mail pagina.