S H I F T 3.02 [PFML]
vrijdag 16.01.98
http://www.shift.pi.net/


1. Online privacy boekt winst
2. Star Trek verlaat Microsoft Network
3. Juristen ontdekken Patricia Ford
4. Gibson en King schrijven X-Files
5. Top 10 Dot.com Domeinen
Ontdek je Plekje: De Gezonde Roker
Shift Online: Johan & Johnny
Replies: "Boeren spelen ook"


1. Online privacy boekt winst

E-mail krijgt wettelijke bescherming, providers krijgen dezelfde status als uitgevers en spam wordt mogelijk verboden. En dat allemaal in een week. De opleving in Den Haag is te wijten aan twee aanstaande wetswijzigingen: het wetsvoorstel computercriminaliteit II en de nieuwe telecommunicatiewet. Hier volgen de belangrijkste punten.

- Voor beveiligde e-mail geldt het briefgeheim.
Het zonder toestemming inkijken van e-mail wordt beschouwd als computervredebreuk. Dat geldt ook voor je provider. Een rechter commissaris kan echter in het kader van een strafrechtelijk onderzoek tegen een verdachte inzage krijgen in e-mail. Encryptie lijkt het enige middel voor volledige privacy.
http://www.volkskrant.nl/indruk/i155000168/p190013446.html
http://www.db.nl/privacy/privacyhandleiding.html

- Encryptie van e-mail is toegestaan.
De verplichte medewerking van een verdachte aan bewijsgaring (lees: ontsleuteling), is vergelijkbaar met de medewerkingsverplichting voor bloed- en DNA-onderzoek.
http://www.minjust.nl/c_actual/persber/pb230.htm

- Voor e-mail die onderweg is over een netwerk geldt een aftapverbod.
Justitie mag e-mail van een verdachte in een strafrechtelijk onderzoek alleen aftappen op bevel van de rechter commissaris en onder dezelfde voorwaarden als een klassieke telefoontap. Deze laatste toevoeging van justitie bederft de boel eigenlijk weer. Of zoals professor Dommering, hoogleraar Informatierecht, in NRC Handelsblad stelde: "Het nieuwe medium inspireert de overheid eerder tot maatregelen van openbare orde dan tot die welke aan grondrechten in de nieuwe media dezelfde bescherming geven als in de oude media."
http://www.nrc.nl/W2/Nieuws/1998/01/13/Med/02.html

- Undercover agenten hoeven zich online niet kenbaar te maken.
http://www.minjust.nl/c_actual/persber/pb230.htm

- Bescherming tegen spam.
Gebruikers lijken volgens artikel 11.7 van de nieuwe telecommunicatiewet in staat gesteld te moeten worden dat zij geen ongewenste e-mail willen ontvangen. (NB: Spammen zelf wordt dus niet verboden.)
http://www.planet.nl/computer/multim/16-1-98/mm16-1-98a.html
http://www.planet.nl/archief/daily/dp717.html
http://www.minvenw.nl/hdtp/wetsite/wf-11.html


2. Star Trek verlaat Microsoft Network

Waar Disney en Warner Bros. in november besloten alleen Microsoft Internet Explorer gebruikers toegang hun sites te bieden, daar is Paramount Pictures gezwicht voor de kritiek vanuit de internetgemeenschap en heeft het exclusieve contract met Microsoft Network niet verlengd. Voortaan zijn ook Netscape en Macintosh gebruikers welkom op online vlaggeschip van Paramount: Startrek.com. "Star Trek fans spoke, and we listened", aldus David Wertheimer, directeur van Paramounts digitale afdeling. Critici maken zich zorgen om de groeiende macht van Microsoft over de distributie van informatie via internet. De bezorgdheid heeft tevens betrekking op het plan van Microsoft om zijn browser in besturingssysteem Windows te verwerken. Een plan waarvoor Microsoft momenteel in een juridisch gevecht is verwikkeld met het Amerikaanse ministerie van Justitie. De site van Star Trek Continuum is overigens nog niet volledig aangepast. Een zeldzame mededeling laat weten: "Coming soon - expanded functionality for Netscape Navigator and Macintosh!"

http://www.news.com/News/Item/0,4,18060,00.html

Star Trek Continuum:
http://www.startrek.com/

Disney en Warner kiezen voor Explorer:
http://www.shift.pi.net/mail/97/245.html#2


3. Juristen ontdekken Patricia Ford

De afgelopen weken zijn verscheidene homepagehouders van Patricia Ford fansites benaderd door medewerkers van The Pinup Factory, uitgever van het erotische koffietafelboek Imagine. De Pinup Factory verbiedt de fans nog langer foto's van het Hawaiiaanse model uit de zogeheten PFML (Patricia Ford Mailing List) collectie op hun sites aan te bieden. De uitgever heeft op diverse foto's het copyright, maar laat na aan te geven op welke precies. Dat is wat lullig voor de fans aangezien de collectie uit ruim duizend plaatjes bestaat. Maar is dat uberhaupt mogelijk dan kun je je afvragen. Ja, want de originele PFML collectie heeft een vaste index waarbij elk plaatje een nummer heeft. Met het programmaatje PatCat kun je zelfs in een handomdraai zien hoe compleet je collectie is.

De meeste fans zijn zich van geen kwaad bewust. "It's kind of disappointing when you start out with the goodest of intentions and the EVIL of our society rears it's ugly head. I just thought I was promoting Patricia's career..." schrijft een fan, die zich Vendetta noemt, in alt.fan.patricia. De PFML plaatjes circuleren al jaren op het Net waar ze via nieuwsgroepen en websites van harde schijf tot harde schijf gaan. De verzamelwoede onder plaatjes- en videoclipjagers raakte in een stroomversnelling toen Ford in 1996 werd verkozen tot Playboy's 'Book of Lingerie' Model van het jaar.

PFML catalog program:
http://www.geocities.com/TelevisionCity/1380/patcat.html

http://patricia-ford.com/

http://www.pinupfactory.com/


4. Gibson en King schrijven X-Files

In februari zal science fiction schrijver en bedenker van de term cyberspace William Gibson zijn televisiedebuut maken op de Amerikaanse zender Fox. Niet als acteur maar als scenarioschrijver van een aflevering van de onverminderd populaire 'speculative fiction' serie The X-Files. In de aflevering, getiteld Kill Switch, onderzoeken FBI agenten Mulder en Scully de vreemde dood van een computerwizard. "Verwacht geen vette virtual reality graphics, eerder een 'is it real?' verhaal a la Philip K. Dick", aldus Gibson die niet te veel van het verhaal wilde verklappen tegenover Wired News. De aflevering voorafgaand aan Kill Switch, Chinga, is bedacht door thriller auteur Stephen King. Hierin is een hoofdrol weggelegd voor Dana Scully (gespeeld door Gillian Anderson) die dacht van een rustige vakantie te kunnen genieten in Maine. Het zal overigens nog even duren voordat beide afleveringen uit het vijfde seizoen van The X-Files in Nederland te zien zijn. Veronica is halverwege het vierde seizoen; de BBC is slechts een paar afleveringen verder.

http://www.wired.com/news/culture/story/9625.html

Officiele X-Files Episode Guide:
http://www.thex-files.com/epiindx.htm

'The Shifting Worlds of Philip K. Dick':
http://dove.mtx.net.au/~jrowse/pkd/dick.html


5. Top 10 Dot.com Domeinen

In December heeft webindex Yahoo opnieuw de meeste bezoekers getrokken. Maar liefst 16,7 miljoen unieke bezoekers volgens de jongste telling van het Amerikaanse onderzoeksbureau RelevantKnowlegde. Netscape en Microsoft, die beide hun site hebben ingebakken in hun browsers, zijn de nummers twee en drie met respectievelijk 13,5 en 10,5 miljoen bezoekers. In de top tien staan verder online dienst America Online, search engine Excite, homepagetehuis GeoCities, search engine InfoSeek, search engine Lycos, search engine Alta Vista en - nee, niet nog een search engine - de website van online dienst Microsoft Network. De eerste traditionele uitgever staat dertiende: Ziff-Davis. De site van sportzender ESPN had de hoogste concentratie mannen onder de bezoekers; boekenhandel Barnes & Noble onder vrouwen.- o n t d e k   j e   p l e k j e -

~ Filmer en columnist Theo van Gogh is blijkbaar een keer te vaak weggestuurd bij een redactie en heeft een eigen site geopend onder de naam 'De Gezonde Roker'. Zaterdag verschijnen zijn eerste stukken.
http://www.theovangogh.nl/

~ VPRO.nl is aan zijn vierde versie toe. Opmerkelijk is de 24 Uur Cinemaservice die je bijvoorbeeld per e-mail op de hoogte houdt wanneer de door jou opgegeven films op tv te zien zijn.
http://cinema.vpro.nl/

~ Encyclopaedia Britannica, dat heeft aangekodigd te stoppen met de huis-aan-huis verkoop van de 32-delige print versie, heeft een sectie geopend over de Olympische Winterspelen.
http://winter.eb.com/

~ Gamers (met een 3dfx videokaart) aller landen!
http://analog.acsinc.net/ceremuga/

~ De FIFA heeft een museum geopend over de geschiedenis van voetbal.
http://www.fifamc.com/

~ Dana Scully uit The X-Files heeft nog steeds geen eigen bureau. Hier kun je daar wat aan doen.
http://www.geocities.com/TelevisionCity/Set/3473/desk.html

~ The US Lawn Mower Racing Association. Pardon?
http://www.letsmow.com/uslmra/

~ The Homepage of Lousy Socks.
http://www.algonet.se/~ch-nil/socks/

~ Dumbentia [duh-men-shuh]. Computer adbusters en de "Seven Deadly Motivational Posters".
http://www.mypages.com/dumbentia/

~ Eentje voor in het rijtje Anarchist Cookbook, Suicide FAQ en andere 'slechte voorbeelden': "Butchering the Human Carcass for Human Consumption"
http://www.paranoia.com/coe/e-sermons/butcher.html

~ World Sexual Records. Superlatieven te over.
http://www.ece.utexas.edu/~jmeans/Worldsex.html- s h i f t   o n l i n e -

^^ Aanstaande zondag een verse Leesmap met links naar de beste artikelen van e-zines elders op internet.

^^ In Windows Dressing deze week: De wijsheid van Johan Cruijff, de sex appeal van Johnny Bravo, een Classic Arcade Game screensaver, The Real World, Zoomer en Friend Rachel. Op de Software pagina bovendien een nieuwe utility voor wallpapers op je Macintosh - DeskPicture.- r e p l i e s -

< Nav het item Tien Maatregelen ter Bevordering van het Imago van Microsoft in SM 3.01:

Erno Mijland [p.j.j.mijland@kub.nl]
">- Laat Elton John 'Candle for Windows' schrijven. Dan zal hij nog wel een telefoontje krijgen van de advocaat van Rob de Nijs."

Ed van Delft [evdelft@wxs.nl]
"Het is altijd goed om weer al dan niet terechte kritiek op Microsoft te lezen en bij te blijven op internetgebied. Ik waardeer de Shift nieuwsbrief dan ook zeer hoog. Maar een gebeurtenis lijkt aan Shift ongemerkt voorbij te gaan en dat is de migratie. Wanneer je de migratie nieuwsgroep leest, krijg je een aardige indruk van de ellende die over internettend Nederland is uitgestort. Falende helpdesk, onbereikbare inbelpunten, automatische antwoorden op schrijnende vragen. Het zijn maar een klein aantal van de vele ontevreden reacties op de migratie. Wat doet PI-WXS?"

Commentaar:
De migratie is mij zeker niet ontgaan. Dagelijks ontvangt de redactie mailtjes van lezers die hun inschrijvingsadres gewijzigd willen zien. De kritiek op de migratie is mij evenmin ontgaan. Abonnees klagen steen en been en terecht. Shift schrijft echter zo min mogelijk over providers dus ook niet over World Access.


< Nav de Special Het Multiplay Cafe van afgelopen dinsdag:

Bart Willems [b.willems@broekhuis.nl]
"In Tilburg zit al enige jaren een erg grote Cybergate waar spelletjes gespeeld kunnen worden. Ook al zijn het boeren in de provincie - voor Amsterdammers - er wordt wel fanatiek gespeeld!"


© 1998 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.
Shift Mail is een gratis uitgave en louter bedoeld voor persoonlijk gebruik. Shift Mail verschijnt wekelijks op vrijdag. Dit e-mail magazine is gemaakt van kringloop-elektronen.

home: http://www.shift.pi.net/
e-mail: shift@pi.net
redactie: Erwin van der Zande
mailsupport: cybrarians@pi.net
abonnementen: http://www.shift.pi.net/mail.html
archief: http://www.shift.pi.net/mail/archief.html
oplage: 12.050

Abonneren op Shift Mail kan online en per e-mail. Stuur een e-mail naar listserv@pi.net met in de body: subscribe shiftmail voornaam achternaam. De subject-regel kan blanco blijven. Werkt dit niet naar behoren, lees dan de instructies op de Mail pagina.