S H I F T 2.50 [Datadronken]
vrijdag 12.12.97
http://www.shift.pi.net/


1. Xs4all kiest voor tegenaanval
2. Quake 2 verboden in Duitsland
3. Microsoft verliest eerste ronde
4. Mick Jagger start webzender
Citaat van de Week
Ontdek je Plekje: Eudora WebMail
Shift Online: SmallZine
Replies: "Meer geheugen"
PS: Shift is jarig!


---
o p r o e p
Morgen zaterdag 13 december sluit de stemming voor de verkiezing van Beste E-zine 1997. Ben je van mening dat Shift of een ander e-zine deze titel verdient, breng dan je stem uit op het volgende adres: http://www.xs4all.nl/~szine/special.html
---
1. Xs4all kiest voor tegenaanval

Internetprovider Xs4all heeft vandaag bij de Hoofdofficier van Justitie Vrakking in Amsterdam aangifte gedaan tegen de rechter-commissaris en Officier van Justitie die de vordering hebben opgesteld waarmee de provider op 31 oktober opgedragen werd het internetverkeer van een van haar gebruikers af te tappen. Xs4all weigerde aan de vordering mee te werken en probeert een proefproces uit te lokken. De vordering zou geen wettelijke grondslag hebben. Justitie probeerde zonder een afgerond gerechtelijk vooronderzoek uitlevering van gegevens te bevelen.

Xs4all heeft aangifte gedaan op basis van 'dwang door ambtenaar' waarbij een ambtenaar misbruik maakt van zijn gezag. En als dat niet werkt heeft de in Amsterdam gevestigde provider nog een tweede 'troef' achter de hand: "Uit publicaties blijkt bovendien dat de vordering aan diverse andere internetproviders is afgegeven en met hen langdurig is voorbesproken. Daarom is er voldoende reden om de betrokken ambtenaren te verdenken van deelneming aan een organisatie die het plegen van misdrijven tot oogmerk heeft, artikel 140 WvSr."

http://www.xs4all.nl/spotlight/tap.html

Xs4all provoceert voor privacy:
http://www.shift.pi.net/mail/97/246.html#2


2. Quake 2 verboden in Duitsland

Terwijl de eerste gamers in Nederland al naarstig op zoek zijn naar een Quake 2 server, rent men in Duitsland tevergeefs naar de gameshop. De Unterhaltungssoftware Selbstkontrolle, een onafhankelijk comite die cd-roms en games op geweld keurt, heeft namelijk besloten dat de opvolger van id Software's Quake te gewelddadig is - zelfs voor 18 jaar en ouder. Quake 2 is volgens de organisatie ronduit "schadelijk voor jongeren." Twee andere games zijn dit jaar in Duitsland verboden: Postal en Turok - Dinosaur Hunter. Turok werd aangepast door het bloed in het spel groen te maken opdat het minder realistisch overkomt. Interplay, de uitgever van het omstreden racespel Carmageddon, ontweek een verbod door voetgangers in zombies te veranderen.

De hoeveelheid geweld in Quake 2 is ten opzichte van zijn voorganger nauwelijks toegenomen. Quake was immers al een 'blood 'n guts' festijn. De manier waarop in Quake 2 met het geweld wordt omgesprongen is echter veel cynischer van aard. Tegenstanders worden bij een goed gericht schot onthoofd, vallen halfdood op hun knieen en worden omringd door vliegen als zij heen zijn gegaan. Een groot bezwaar van het keuringscomite is dat de vijanden in Quake 2 te veel menselijke trekken vertonen. Activision, de distributeur van Quake 2, is bereid aanpassingen te maken.

http://www.idsoftware.com/quake2/
http://www.usk.de/


3. Microsoft verliest eerste ronde

De eerste ronde komt op naam van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Een federale rechter heeft Microsoft afgelopen donderdag voorlopig verboden om computerfabrikanten die een licentie op het besturingssysteem Windows 95 kopen, te dwingen tevens de webbrowser Internet Explorer af te nemen. De rechter ging echter niet zo ver om Microsoft een boete van $ 1 miljoen per dag op te leggen omdat het softwarebedrijf uit Redmond een eerder gemaakte afspraak met Justitie schendt. Een definitieve uitslag wordt in mei 1998 verwacht. CNet's News.com houdt een speciaal dossier bij.

http://cnnfn.com/digitaljam/9712/11/microsoft/
http://www.news.com/SpecialFeatures/0,5,17033,00.html


4. Mick Jagger start webzender

Mick Jagger is samen met een de Engelse cricketspeler Geoff Boycott een internet bedrijf begonnen, Jagged Networks. Jagger wil sport gaan uitzenden via het web, te beginnen met een live verslag van de cricket Champions Trophy in de Verenigde Arabische Emiraten. "Dit is de toekomst van sport informatie", meent de zanger van The Rolling Stones. "Binnen een paar jaar zal internet een grote speler zijn in het wereldwijd uitzenden van sportevenementen." Tot die tijd kun je een concert van de Stones in St. Louis bekijken en beluisteren.

http://www.the-rolling-stones.com/cybercast/- c i t a a t   v a n   d e   w e e k -

"Ieder systeem is te kraken."

E. Tolsma, commercieel directeur World Online- o n t d e k   j e   p l e k j e -

~ Qualcomm, maker van het toonaangevende e-mailprogramma Eudora, is een gratis webmail service gestart.
http://www.eudoramail.com/

~ Maandag is het weer zover: Het Groot Dictee der Nederlandse Taal.
http://www.omroep.nl/nps/tv/97/dictee/

~ "De man. De meningen. De feiten."
http://www.diekstra.com/

~ Urban legends die betrekking hebben op Kerst.
http://www.snopes.com/holidays/xmas/

~ "It blows hot. It blows cold. It brings fire and rain, feast and famine. But what is El Nino?"
http://www.elnino.com/

~ Blijft leuk, die Baby Benz grappen.
http://www.i-nieuws.vuurwerk.nl/mercedes/mercedes.gif

~ "De internet versie van CallTV." (nog in testfase)
http://www.chattv.net/

~ Het woordenboek van de jaren negentig.
http://www.writersblock.net/act/woordenboek.html

~ Godzilla versus Tamagotchi (Shockwave).
http://www.jitterbug.com/gvt/gvt.shtml

~ Nuntendo 666, "the ultimate video game system."
http://www.jokewallpaper.com/htm/161.htm

~ De Altavista onder de 'adult search engines'.
http://www.atillavista.com/- s h i f t   o n l i n e -

^^ Aanstaande zondag is in de reeks de Bookmarks van de Nederlandse e-zine makers de beurt aan Maarten Reijnders en Koen Vrancken van SmallZine. Niet toevallig overigens, want dit weekend maken zij in het december nummer de uitslag van de door hen georganiseerde verkiezing Beste E-zine 1997 bekend. Een verkiezing waar zij zichzelf van hadden uitgesloten, tot spijt van veel lezers.

^^ In Windows Dressing deze week: het Desktop Kerstpakket, Hexen II, het enige echte James Bond theme, Mortal Kombat systemsounds, een blik op de sterren en alert calls uit een Fokker 70. En Katja staat nu met twee hits in de Download Top Tien.- r e p l i e s -

< Nav de Special X-mas funshopping van afgelopen dinsdag:

Bas van Reeuwijk [wbvreeuwijk@bigfoot.com]
"Je verlanglijstje is bijna ok. Neem alleen in plaats van een Diamond Monster 3D kaart een Pure3D van Canopus. Net zo snel als Monster 3D maar met meer geheugen en met TV-aansluiting."


Steentjes Makelaars [info@steentjes.nl]
"Wij waarderen in hoge mate uw site en maken wel eens gebruik van de fraaie decoratieve elementen op de Windows Dressing pagina. We zitten momenteel echter met een probleempje: uw prachtige wallpapers, themes enzovoort, zijn door ons niet te downloaden. Ligt dit aan ons of zijn er wat problemen met de ftp-server?"

Commentaar: De ftp server waar de bestanden uit Windows Dressing op staan om gedownload te worden kent een maximum van 75 anonieme gebruikers op eenzelfde moment. Wanneer de melding "Acces Denied" verschijnt, dan betekent dat het maximum op dat moment is bereikt. De redactie heeft bij Planet een verzoek ingediend het maximum te verhogen naar 250. Dit is jammer genoeg om organisatorische redenen niet mogelijk totdat de ftp-server is gemigreerd naar het nieuwe netwerk van World Access. Tot die tijd raad ik iedereen aan om, wanneer de foutmelding verschijnt, het even later opnieuw te proberen. Excuses voor dit ongemak.


Correctie: In de vorige editie van Shift Mail werd in Ontdek je Plekje gewezen op de site MP3.com. In de omschrijving stond dat er op de site alles behalve mp3-bestanden te vinden zijn. Dat is niet juist. De site heeft een sectie waar men volgens het "try & buy" principe mp3 muziek aanbiedt. http://www.nordicdms.com/site/MP3/- p s -

Shift is jarig. Graag maak ik van de gelegenheid gebruik om alle lezers van Shift Mail en bezoekers de Shift website te bedanken voor de getoonde interesse in dit eerste jaar. Ik hoop dat Shift jullie ook in zijn tweede jaar kan blijven boeien.

Wees gegroet,
Erwin van der Zande


© 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.
Shift Mail is een gratis uitgave en louter bedoeld voor persoonlijk gebruik. Shift Mail verschijnt wekelijks op vrijdag. Dit e-mail magazine is gemaakt van kringloop-elektronen.

home: http://www.shift.pi.net/
e-mail: shift@pi.net
redactie: Erwin van der Zande
mailsupport: cybrarians@pi.net
archief: http://www.shift.pi.net/mail/archief.html
oplage: 11.250

Abonneren op Shift Mail kan online en per e-mail. Stuur een e-mail naar listserv@pi.net met in de body: subscribe shiftmail voornaam achternaam. De subject-regel kan blanco blijven. Werkt dit niet naar behoren, lees dan de instructies op de Mail pagina.