S H I F T 2.48 [Top Notch]
vrijdag 28.11.97
http://www.shift.pi.net/


1. Onderzoek naar geweldchip
2. De avonden worden trager
3. Game over voor Sega Channel
Citaat van de Week
Ontdek je Plekje: Pam pegs part II
Shift Online: DutchMedia
Replies: "Pet Fish"
1. Onderzoek naar geweldchip

De Universiteit Twente gaat onderzoek verrichten naar een chip die geweld op televisie moet kunnen filteren en blokkeren, meldt het ANP. De speciale electronica moet voorkomen dat kinderen programma's te zien krijgen waar, volgens de ouders, te veel geweld in voorkomt. Omroepen zullen daarbij een programma een code moeten meegeven, bijvoorbeeld 0 voor geen geweld tot 10 voor zeer veel geweld. De chip leest de code en het beeld gaat, al naar gelang de grens die de ouders instellen, bij een te hoge score op zwart. In mei 1998 staan de eerste testen gepland. NOS, RTL4, RTL5, Veronica en SBS6 hebben volgens projectleider Wiegman toegezegd mee te werken met het experiment.

Het idee is komen overwaaien uit de Verenigde Staten waar de zogeheten V-chip een verplicht onderdeel wordt voor televisietoestellen. Het overheidsorgaan dat hierop toeziet, de Federal Communications Commission, ging onlangs nog een stap verder. De FCC liet doorschemeren dat wellicht ook computers in aanmerking komen voor een V-chip indien de convergentie tussen pc's en tv's doorzet.

http://www.news.com/News/Item/0,4,15750,00.html
http://www.fcc.gov/vchip/


2. De avonden worden trager

Wil je een beetje ruim baan hebben op het Net, ga dan niet 's avonds surfen tussen 7 en 12 uur want dan is het Net in Nederland op zijn traagst. En tussen 21u00 en 22u00 is het spitsuur, zo stelt het Instituut voor Internet Snelheidsmeting (IVIS) vast na 2 miljoen metingen sinds de start in mei. De beste surfuren zijn na 24u00 en het minst drukke uur is 's ochtends tussen 6 en 7. In de zomermaanden is de snelheid van het Net stabiel gebleven. Sinds november echter neemt de IVIS-index toe wat erop duidt dat de snelheid daalt. IVIS meet de snelheid van internet op de manier zoals de eindgebruiker die ervaart, namelijk door de tijd te meten die het duurt om een webpagina op te halen. Op die manier worden vrijwel alle variabelen (computer, modem, access provider, backbone, host provider) die van invloed zijn op de snelheid meegenomen in de meting.

http://www.ivis.nl/


3. Game over voor Sega Channel

De videogames-on-demand zender Sega Channel gaat verdwijnen. Nog voor Oud & Nieuw wordt het hoofdkantoor in New York gesloten en in het voorjaar zal definitief de stekker eruit worden getrokken. Sega Channel was in de VS in 20 miljoen huishoudens beschikbaar en had slechts 150.000 abonnees. De belangrijkste reden van de teloorgang is dat de zender alleen met 16-bit Sega Megadrives werkt. Dit veelverkochte maar inmiddels ouderwetse systeem is op de markt gepasseerd door 32- en 64-bit systemen zoals de eigen Sega Saturn, de populaire Sony Playstation en de Nintendo 64. Voor 25 gulden per maand (en een decoder a 400 gulden) kon de gamer 24 uur per dag beschikken over een menu van circa 40 games dat elke twee weken van samenstelling veranderde. De zender was een joint venture van Sega Amerika, Time Warner en Tele-Communications. Sega Channel wordt in Nederland aangeboden door de Rotterdamse kabelexploitant Eneco.

http://www.sega.com/channel/- c i t a a t   v a n   d e   w e e k -

"Access by kids to the Internet should be like kids breathing clean air."

Nicholas Negroponte [directeur MIT MediaLab, auteur Being Digital]

http://www.news.com/News/Item/0%2C4%2C16821%2C00.html?nd- o n t d e k   j e   p l e k j e -

~ De Pam pegs site in Zweden is weer in de lucht.
http://home2.swipnet.se/~w-25342/

~ AVRO, KRO en NCRV zijn samen een online programmagids begonnen: TV Update. De site biedt programmagegevens van alle Nederlandstalige zenders.
http://www.tvupdate.nl/

~ Wat zal CNet voor dit domein betaald hebben?
http://www.computers.com/

~ De eerste kandidaten die in aanmerking komen om genomineerd te worden voor de Vosko-prijs 1998, zijn bekend gemaakt. Onder de kandidaten bevinden zich Martijn Engelbregt (EGBG), Jan Prins (ISOC.nl), Rene de Wagenaar (A27.com) en het duo Maurice Wesseling en Rop Gonggrijp (HIP '97).
http://huizen.dds.nl/~vantill/prijs.html

~ Hij was drie jaar geleden America's Most Wanted Computer Outlaw en wacht anno 1997 in de gevangenis nog steeds op zijn rechtzaak. Je kunt hem een brief sturen.
http://www.kevinmitnick.com/

~ Krom Journaal, nieuws met een glimlach.
http://www.on-air.demon.nl/kromjournaal/

~ "In the late 1960s and early 1970s, a killer known only as 'Zodiac' terrorized the San Francisco Bay Area, putting a quick end to the summer of love that had blossomed there. There are six known Zodiac victims. He claimed to have killed 37 and the real toll may even be higher. He was never caught." Lees verder op:
http://www.humboldt.edu/~jrg1/zodiac/

~ 472 maal vlees noch vis: Vegatopia.
http://www.xs4all.nl/~jlieftin/index.htm

~ De honderd beste Quake levels, zowel voor single play als deathmatch.
http://quakemecca.simplenet.com/top100.html

~ Ella, the Cyber Psychic Dog.
http://www.thelimelight.com/ella2000.html

~ Jesus of the Week.
http://www.phoenixnewtimes.com/extra/gilstrap/jesus.html- s h i f t   o n l i n e -

^^ Aanstaande zondag de Bookmarks van David de Jong als derde in de reeks Nederlandse e-zine makers. De Jong is naast zijn werk voor Veronica Satellite de samensteller van DutchMedia, een e-zine boordevol medianieuws. "Ik vond dat er op internet nog geen goede nieuwsrubriek over media bestond, en besloot toen om die zelf te gaan maken."

^^ Shift nodigt alle Nederlandse Quake clans uit mee te doen aan de Quake Clan Theme Contest. Het eerste clanwar toernooi waarbij geen bloed vloeit. De missie: maak de beste clan desktop theme. De buit: eeuwige roem en knallende prijzen. Lees voor meer informatie over de aanmelding, regels, deadline en prijzen verder op:

http://www.shift.pi.net/dressing/clancontest/index.html

^^ In Windows Dressing deze week: Bill Gates als Pac-Man, een wekker van Braun, spanning bij The X-Files, desktop art van Keith Haring, "You have new mail" volume 4 en TMF vj Bridget. Dat en een superstip in de Download Top Tien.- r e p l i e s -

< Nav HP Pet Fish gekraakt in SM 2.47:

Willibrord Koot [willibrord_koot@hp.com]
"Het is nog veel eenvoudiger om de Mopy fish voor de gek te houden! Print meerdere kopieen van een document gewoon naar een diskfile in plaats van een printer en je vergaart in no-time punten."

Ger van Well [g.t.van.well@pi.net]
"Punten zijn te verzamelen door eenvoudig een printopdracht (in Word bijvoorbeeld) te genereren en bij de optie 'meerdere exemplaren' een hogere waarde dan 1 in te vullen. Zorg ervoor dat printer uit staat. Vervolgens na verschijnen van de foutmelding de printopdracht weer annuleren. Dit levert telkens 20 punten op zonder een letter op een vel papier te laten verschijnen."


© 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.
Shift Mail is een gratis uitgave en louter bedoeld voor persoonlijk gebruik. Shift Mail verschijnt wekelijks op vrijdag. Dit e-mail magazine is gemaakt van kringloop-elektronen.

home: http://www.shift.pi.net/
e-mail: shift@pi.net
redactie: Erwin van der Zande
mailsupport: cybrarians@pi.net
archief: http://www.shift.pi.net/mail/archief.html
oplage: 10950

Abonneren op Shift Mail kan online en per e-mail. Stuur een e-mail naar listserv@pi.net met in de body: subscribe shiftmail voornaam achternaam. De subject-regel kan blanco blijven. Werkt dit niet naar behoren, lees dan de instructies op de Mail pagina.