S H I F T 2.47 [+1-800-INTERNET]
vrijdag 21.11.97
http://www.shift.pi.net/


1. Clintons faxnummer online
2. HP Pet Fish gekraakt
3. IBM showt Network Vehicle
4. Tomb Raider - the Movie
Citaat van de Week
Ontdek je Plekje: Streamland
Shift Online: Scarface & 007
Replies: Netwerk van Haat
1. Clintons faxnummer online

Sinds 1993 kan iedereen de machtigste man ter wereld een mailtje sturen op president@whitehouse.gov. Niet dat hij zelf replies stuurt - het gaat om het idee. Afgelopen donderdag was president Clinton echter direct bereikbaar. In openbare stukken van een kamercommissie van het Huis van Afgevaardigden stond per ongeluk Clintons persoonlijke faxnummer vermeld. Het duurde negentig minuten voordat iemand ingreep en het document op de site aanpaste. Clinton gebruikt de fax, die in een voorkamer van de Oval Office staat, om in contact te blijven met vertrouwelingen en vrienden buiten het politieke circuit. Het Witte Huis was op zijn zachtst gezegd not amused. Een woordvoerder wilde niet zeggen hoeveel faxen de president had ontvangen. Het nummer is inmiddels gewijzigd.

http://www.house.gov/reform/hearings.htm


2. HP Pet Fish gekraakt

Hewlett Packard, groot geworden met printers, heeft iets nieuws bedacht om de concurrentie van de kopieermachine tegen te gaan: multiple original prints, oftewel 'mopies'. Om deze vinding te promoten heeft HP een tamelijk bijzondere screensaver uitgebracht in de vorm van een aquarium. In het aquarium zwemt een virtuele goudvis die je dagelijks moet voederen. Een soort tamagotchi maar dan met schubben. De screensaver vergaart punten als je mopies print. Met die punten kun je het aquarium aankleden waardoor de vis zich beter op zijn gemak voelt: een rots met waterplantje, bubbels, ja zelfs een thermometer. Leuk idee, prachtig uitgevoerd ook, alleen het vergaren van de punten duurt wat lang als je nauwelijks print. Martijn van Loenen heeft daarom een kleine crack geschreven waarmee je jezelf extra punten kunt geven zonder inkt en papier te verspillen. Het zip-bestand is vanaf zijn homepage te downloaden. De screensaver (Windows) vind je bij Hewlett Packard of deze week in Windows Dressing.

http://people.a2000.nl/mvloenen/
http://www.interactive.hp.com/fish/english/main.html
http://www.shift.pi.net/dressing/


3. IBM showt Network Vehicle

Daimler-Benz trok eerder dit jaar de aandacht door de Internet on Wheels Concept Car aan te kondigen, een Mercedes uitgerust met de laatste multimedia snufjes. Tijdens de Comdex computershow deze week in Las Vegas deed IBM hetzelfde met een prototype van de Network Vehicle. De auto is voorzien van een draadloze internetverbinding, een onboard navigatiesysteem, spelcomputers en spraakherkenning software opdat de bestuurder zijn handen aan het stuur kan houden. Opvallend is dat in de auto geen enkel Microsoft produkt is verwerkt. Alle computerapparatuur draait op Java en de auto is standaard uitgerust met Netscape Communicator.

http://www.alphaworks.ibm.com/networkvehicle/
http://www.shift.pi.net/special/97/9705/970501/970501.html


4. Tomb Raider - the Movie

De Amerikaanse gamesuitgever Eidos heeft serieuze plannen om zijn bestseller, Tomb Raider, te laten verfilmen. De hamvraag luidt in dat geval: wie gaat de rol van Lara Croft spelen? Volgens The Croft Times, een e-zine dat in zijn geheel aan Tomb Raider is gewijd, is Eidos in gesprek met actrice Elizabeth Hurley (oa Austin Powers). Dat zou betekenen dat Rhona Mitra wordt gepasseerd. De 23-jarige brunette was tot voor kort de officiele Lara Croft look-alike maar is onlangs door Core Design, de Britse dochter van Eidos, ontslagen. De single getiteld Beautiful Days die Mitra namens Lara Croft samen met ex-Eurythmics Dave Stewart heeft opgenomen, staat voorlopig in de koelkast. De uitgever lijkt zich bewuster te worden van de marktwaarde van Lara Croft, door schrijfster JC Herz in Newsweek omschreven als de 'pin-up van de 21e eeuw'. Een woordvoerster: "We willen dolgraag een film doen maar we zijn erg voorzichtig. Core Design wil geen [flop als] Super Mario Brothers produceren. Verwacht geen bekendmakingen tot na de release van Tomb Raider II." Tomb Raider II is deze week uitgekomen voor Sony Playstation en PC.

http://www.cubeit.com/ctimes/- c i t a a t   v a n   d e   w e e k -

"Reason nr 5: In just one weekend, I can sit at my PC, collaborate with attorneys all over the world, comment on a 48-page legal brief, and email it to the Justice Department."

Ten reasons I love my PC volgens Bill Gates

http://www.news.com/News/Item/0,4,16433,00.html- o n t d e k   j e   p l e k j e -

~ SonicNet's Streamland is geopend. Videoclips-on-demand van met name electronica, rock en hiphop artiesten. RealVideo is vereist.
http://www.streamland.com/

~ Twee films uit de oude doos integraal via RealVideo: The Cabinet of Dr. Caligari (1919) en Nosferatu (1922).
http://www.thesync.com/ondemand/

~ De 100 belangrijkste namen uit de filmgeschiedenis.
http://www.film100.com/

~ Warez search, de CNet onder warez sites.
http://www.bewellnet.com/fox/search/

~ Jawel, in januari wordt het eerste Vlaamse Quake Deathmatch toernooi gehouden.
http://quakecontest.internetcafe.be/

~ DOOF, een speciale nieuwsbrief voor doven en slechthorenden. Abonneren is gratis.
http://www.phd.nl/doof/

~ Hier kan Chris Carter vast een X-File mee vullen: The Museum of Talking Boards.
http://pw2.netcom.com/~ouija/

~ "Mr. T versus Quake."
http://www.geocities.com/TimesSquare/Alley/4101/

~ "Things That You Learn About Computers in the Movies."
http://outland.cyberwar.com/~zool/Puters.html

~ The Book of Cliches. "Phrases to say in times of trouble."
http://utopia.knoware.nl/users/sybev/cliche/cliche.htm

~ Slik. Hoeveel seconden heb jij nog?
http://www.deathclock.com/- s h i f t   o n l i n e -

^^ Aanstaande zondag een verse Leesmap met de beste artikelen van e-zines in binnen- en buitenland.

^^ In Windows Dressing deze week: Een levend aquarium, 007, een wallpaper met uitstraling, een 'best of' desktop theme van Tomb Raider, legendarische quotes uit Scarface en Mädchen Amick. Dat en drie nieuwe binnenkomers in de Download Top Tien.- r e p l i e s -

< Nav de Special Netwerk van Haat van afgelopen dinsdag:

Just Me [nic.bruin@pi.net]
"Ik begrijp het standpunt van vrijheid van meningsuiting en het recht op vrije informatie etc. etc. Maar ik begrijp niet dat jullie van al die ellende links maken. Een bezoekje, en dus traffic en belangstelling, wordt hiermee wel heel gemakkelijk gemaakt. Hebben jullie aandelen daar?"

Wout Nes [nes@pi.net]
"Ik zal wel voor racist worden uitgemaakt maar in dit landje is absoluut geen discussie mogelijk over het vluchtelingenbeleid. Zou niet juist een krampachtige houding van ontkenning en/of strafrechtelijke vervolging niet racisme in de hand werken? Veel vormen van racisme zijn vaak een uiting van angst voor het vreemde. Het is mij bovendien een raadsel waarom Mein Kampf verboden is in Nederland. Ik zou het wel willen lezen. Niet om te lezen hoe ik een concentratiekamp moet inrichten, maar ik ben wel benieuwd wat zo'n zieke geest heeft gedreven."

Klaas Barends [barends@nlr.nl]
"Ik heb met veel verbazing jouw artikel gelezen over haat sites. Om meteen maar met de deur in huis te vallen: Ik weet dat het voor de gemiddelde internetgebruiker absoluut niet moeilijk is om de sites die jij in je artikel gelinkt hebt, te vinden. Maar ik vind dat je de weg naar dit soort sites, en dan met name de site waarop men het meest stompzinnige boek dat ooit geschreven is te promoten (namelijk Mein Kampf van ene A. Hitler) wel heel erg kort maakt. Ik vind ook niet dat men de boel moet negeren, maar als ik bij binnenkomst op mijn geliefde e-zine binnen twee klikken Mein Kampf krijg voor geschoteld, dan denk ik dat men hier wel iets voorzichtiger mee om had kunnen springen. Het gemak waarmee men nu aan de info kan komen, stuit mij tegen de borst. Toegegeven, als ik bij AltaVista een search doe, heb ik meteen beet."

Commentaar:
'Netwerk van Haat' is geschreven naar aanleiding van een onderzoek van het Simon Wiesenthal Center naar online haat propaganda. In het artikel komen een aantal exemplarische voorbeelden aan bod om zo de lezer in staat te stellen deze propaganda zelf onder ogen te nemen en te beoordelen. Net zoals in het artikel wordt verwezen naar organisaties die de haat bestrijden. Of mensen deze sites zelf zouden kunnen vinden, is niet relevant. En nog belangrijker: het aanbrengen van hyperlinks in een journalistiek artikel staat geenszins gelijk aan het promoten van de gelinkte site of pagina. Ik vermeld slechts mijn bronnen. [EvdZ]


< Nav de Special Amazing Stories en de reply van Sandra Veltmaat op 'Smakelijk Vrijen':

Reinder Rustema [rrr@dds.nl]
"Bij mij is het verhaal bekend met paling in plaats van tonijnsalade en het anonieme stelletje was lid van studentenvereniging Vindicat in Groningen. Levende paling trouwens. En de aanleiding was er niet bijgegeven, behalve 'eens iets anders' of iets van die strekking. Zij werd door de hele geschiedenis ook onvruchtbaar trouwens. Het verhaal hoorde ik 3 of 4 jaar geleden voor het eerst."


© 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.
Shift Mail is een gratis uitgave en louter bedoeld voor persoonlijk gebruik. Shift Mail verschijnt wekelijks op vrijdag. Dit e-mail magazine is gemaakt van kringloop-elektronen.

home: http://www.shift.pi.net/
e-mail: shift@pi.net
redactie: Erwin van der Zande
mailsupport: cybrarians@pi.net
archief: http://www.shift.pi.net/mail/archief.html
oplage: 10700

Abonneren op Shift Mail kan online en per e-mail. Stuur een e-mail naar listserv@pi.net met in de body: subscribe shiftmail voornaam achternaam. De subject-regel kan blanco blijven. Werkt dit niet naar behoren, lees dan de instructies op de Mail pagina.