S H I F T 2.42 [Dansende drollen]
vrijdag 17.10.97
http://www.shift.pi.net/


1. Eerste online gamescompetitie
2. Maker Ren & Stimpy start webcartoon
3. A2000 online in Purmerend
4. Verkiezing e-zine van Nederland
Citaat van de Week
Ontdek je Plekje: Eudora 4.0
Shift Online: Arjan Brussee
Replies: "Een lange STER uitzending"
1. Eerste online gamescompetitie

Op 3 november wordt in San Francisco een unieke voorronde gehouden: de kwalificaties voor het eerste seizoen van de Professional Gamers League. De gamescompetitie is een initiatief van Total Entertainment Network (TEN), een gamesnetwerk met meer dan 25.000 betalende abonnees. De competitie, gesponsord door diverse hi-tech bedrijven, vloeit voort uit het succes van online multiplayer spellen als Quake en Command & Conquer. Topgamers kunnen aan de competitie deelnemen en maken kans op fikse geldprijzen. De competitie wordt ingedeeld in twee categorieŽn: actie (Quake) en strategie (Red Alert). De spelers worden bovendien ondergebracht in 'ping'-divisies om spelers met een trage internetverbinding een eerlijke kans te bieden.

Het is op dit moment nog onduidelijk of de online wedstrijden zijn te volgen voor een publiek. Mocht dat wel zo zijn, dan is de gamescompetitie een eerste stap in de richting van multiplayer games als kijksport. Een passage uit een artikel dat ondergetekende voor gamesmagazine PC Zone schreef: Bij QuakeWorld bestaat reeds de optie om in spectator mode een deathmatch te volgen. Ik zie Mart Smeets al zitten op zondagavond: "Goedenavond dames en heren, we hebben een lekker gevuld programma voor u vanavond. We beginnen zo direct met uitgebreide samenvattingen van Sqeletons With Style thuis tegen Sinister Ministry gevolgd door Cistron Quake Clan op bezoek bij SUX. Evert ten Napel geeft het commentaar."

http://www.nbnn.com/pubNews/97/101787.html
http://home.pi.net/~evdz/bladen/pczone1.html


2. Maker Ren & Stimpy start webcartoon

Ooit dansende drollen gezien? Check dan de eerste aflevering van John Kricfalusi's The Goddamn George Liquor Program. Kricfalusi is de geestelijke vader van Ren & Stimpy, lange tijd het populairste programma op de Amerikaanse zender Nickelodeon. Totdat de leiding van de zender besloot dat de tamelijk wacky cartoon niet mainstream genoeg was, waarop Kricfalusi vertrok. Op het web kan 'John K.' onder de vlag van zijn eigen studio Spumco doen en laten wat hij wil. Ren en Stimpy vervullen overigens geen hoofdrollen in de webcartoon. Die zijn weggelegd voor de All American Guy George Liquor, zijn achterlijke neefje Jimmy, en Jimmy's sexy vriendin Sody Pop. Kricfalusi maakt voor zijn webcartoon gebruik van Shockwave Flash, een bestandsformaat dat uitermate geschikt is voor online gebruik. Ondanks het toepassen van 'zware' animatie en geluid blijft de bestandsgrootte beperkt. Oh joy.

http://www.spumco.com/


3. A2000 online in Purmerend

Onder het motto 'Ervaar nu internet 1e klas' is de Amsterdamse kabelexploitant A2000 deze week in de gemeente Purmerend begonnen met het aanbieden van internettoegang via de kabel. A2000 is niet de eerste maar wel de grootste exploitant tot nu toe die zijn netwerk voor internetverkeer gereed heeft gemaakt. De prijs van een abonnement, lange tijd reden voor speculaties, is ook 1e klas. Voor onbeperkt surfen zonder tikken geldt een maandtarief van 89 gulden. Een onbeperkt internetabonnement per telefoon kost gemiddeld dertig gulden. Hierdoor is het abonnement van A2000 louter voor zware gebruikers interessant. Alleen zij zullen de besparing van de telefoontikken eruit weten te halen. De eenmalige set-up kosten zijn eveneens aan de stevige kant: 499 gulden. De abonnee moet dan zelf reeds over een netwerkkaart voor in de computer beschikken. A2000 garandeert op zijn beurt een bandbreedte van 1,5 Megabit per seconde. Het zal bij elkaar nog een jaar duren voordat de gehele regio Amsterdam is aangesloten.

http://www.a2000.nl/netintro/


4. Verkiezing e-zine van Nederland

SmallZine heeft een verkiezing georganiseerd voor het Nederlandse e-zine van het jaar 1997. De verkiezing zal twee maanden duren om zoveel mogelijk lezers in staat te stellen hun stem uit te brengen. Op de stemlijst staan ruim zestig e-zines vermeld die over uiteenlopende onderwerpen schrijven met uiteenlopende aantallen abonnees. Maar 'oplagecijfers' zijn bij de verkiezing niet relevant, het gaat om een publieksprijs voor het beste e-zine. Op 15 december wordt het eindresultaat bekend gemaakt. Alvast bedankt en een hi-five mocht je Shift in je favoriete top 3 opnemen.

http://www.xs4all.nl/~szine/special.html- c i t a a t   v a n   d e   w e e k -

"Microsoft has this belief that if they don't control everything, they will control nothing."

Ralph Nader, de Amerikaanse Frits Bom- o n t d e k   j e   p l e k j e -

~ Eudora, een van de populairste e-mail programma's, krijgt een update. Betaversie 4.0 is alleen voor Eudora Pro en Windows gebruikers en is tenminste houdbaar tot 9 november. Afgezien van een aantal technische wijzigingen heeft maker Qualcomm veel aandacht besteed aan de look-n-feel.
http://www.eudora.com/betas/epro4.html

~ Wat gebeurt er als je Mercedes-Benz met Swatch mixt? Juist, een boodschappenwagen genaamd Smart. Vanaf maart '98 te koop.
http://www.smart.com/

~ Het werk zit erop. Alle 6000 pagina's met de specs voor Pretty Good Privacy 5.0 zijn ingescand. PGP is daarmee ondanks het Amerikaanse exportverbod op encryptie toch in Europa beland.
http://www.ifi.uio.no/pgp/pgp50.shtml
http://www.shift.pi.net/mail/97/225.html

~ Strip_It! is een nieuw gratis programmaatje om zelf MP3 audiobestanden mee aan te maken.
http://www6.zdnet.com/cgi-bin/texis/swlib/hotfiles/info.html?link=1&fcode=000I3O

~ De finalisten van de Lara Croft look-alike wedstrijd zijn bekend.
http://www.telegraaf.nl/krant/actueel/lara/teksten/lara.home.html

~ About-Face voert campagne tegen het idealiseren van anorexia-modellen.
http://www.about-face.org/

~ National Geographic gaat op zoek naar de geheimen van de Inca's.
http://www.nationalgeographic.com/features/97/andes/

~ Rent-a-Friend. Voor als je alleen bent op je eigen verjaardag bijvoorbeeld.
http://www.huizen.dds.nl/~vrind/

~ "Are you an annoying restaurant patron?" Of: hoe je serveersters dient te behandelen.
http://members.aol.com/gmagates/index.html

~ De 'officiele' UFO vakantiekaarten - alleen voor aliens.
http://www.greetingsfromearth.com/

~ De meest effectieve tijdverspilling op internet.
http://www.wait4it.com/

~ It's a conspiracy...
http://www.shift.jp.org/
http://www.shift.de/
http://www.shift.com/- s h i f t   o n l i n e -

^^ Aanstaande zondag de Bookmarks van Arjan Brussee. Brussee is een van de weinige maar succesvolle gamesprogrammeurs in Nederland. Hij stopte met school - zoals een goede nerd betaamt - en richtte zijn eigen gamesbedrijf op na het succes van zijn pc-spel Jazz Jackrabbit. Bij Shift zoekt hij de cutting edge op - online gaming.

^^ In Windows Dressing deze week: De Etch-A-Sketch screensaver, een ode aan Al Bundy, A Desktop Full of Dollars, Marilyn Monroe op het strand, NASA's internationale ruimtestation en een wallpaper van Tout Fabienne. Plus twee nieuwe binnenkomers in de Top Tien.- r e p l i e s -

< Nav de Special Het Net geopend van afgelopen dinsdag:

Menso Heus [heus@worldaccess.nl]
"Eindelijk eens iemand die het door heeft. Ik ben betatester geweest voor HetNet, en heb op talloze manieren geprobeerd om toch het echte internet op te komen, of via internet hetnet op te komen. De enorme hoeveelheden firewalls stoppen dit, dus kon ik me niet voorstellen dat er gaten waren die makkelijk en voor iedereen toegangkelijk waren. Toen ik op het Journaal zag dat het al 'gekraakt' was, heb ik me dan ook doodgelachen, omdat de page die wel bereikbaar was op een van de servers stond die toegelaten worden. Jullie zijn de eerste die ik dit soort dingen ook hoor zeggen in jullie artikel."

Michiel Herpers [michiel.herpers@inet.unisource.nl]
> Het Net maakt gebruik van dezelfde infrastructuur en kan om technische redenen geen servers uitsluiten die bij Unisource zijn ondergebracht.
"Dit is onjuist. Het is mogelijk om als organisatie een gecombineerde internet aansluiting van Unisource af te nemen en een 'Het Net' licentie, waarbij alle verkeer over een aansluiting gaat. Een aparte 'Het Net' verbinding (buiten de Unisource backbone om) is ook mogelijk. Het is beslist niet zo dat alle op de Unisource backbone aangesloten netwerken automatisch te benaderen zijn vanaf Het Net. Default zijn Unisource klanten juist uitgesloten van Het Net."

[yrqtpie@pi.net]
"Typische PTT arrogantie. Willen even hun eigen internetje beginnen. Belachelijk. Als het ze lukt, krijg je een scheiding van werelden. Het echte internet en het huisvrouwen-internet, Het Net dus.

Ernst Bergwerff [ernst.bergwerff@pi.net]
"Ik heb een aantal keren rondgekeken op Het Net, maar ik kan nog niet ontdekken wat de meerwaarde is. Het is weliswaar gratis (afgezien van de telefoontikken), maar er is ook weinig nuttigs aan informatie op te halen. Het is een lange STER uitzending op eigen kosten."

Herbert van Aken [herbert.aken@pi.net]
"PTT Telecom heeft met Het Net een nieuwe en lucreatieve dienst op de markt gezet. Ze bewijzen hiermee op een innovatieve manier als serieus telecombedrijf te opereren. Bovendien is het nog altijd zo dat ook Het Net aan concurrentie onderhevig is: Open Net. We hebben toch met z'n allen geroepen dat het tijd werd dat PTT Telecom als een marktconforme organisatie zou moeten werken. Welnu, met Het Net slaan ze deze weg in en nu is het weer niet goed. Ik heb het vermoeden dat het bij de providers ontbreekt aan gezond ondernemerschap en dat ze dit manko in andermans schoenen willen schuiven."

Hans Gregoire [musicus@pi.net]
"Natuurlijk was ik ook benieuwd naar Het Net. Maar wat een teleurstelling. Als je een keer echt hebt gesurft, is dit een kinderachtig gedoe met veel te veel reclame. Je kunt er niet eens voor kiezen, het is er gewoon."

Robert Hermsen [the.robert@pi.net]
"Lekker negatief dat verhaal van het net. Doe ook is iets positiefs bijvoorbeeld ondersteuning voor MS Explorer in al z'n geledingen. Op deze manier gaat het klanten kosten."

Rob Bezee [robbezee@wxs.nl]
"Ook ik ging de cd-rom halen van Het Net doch kampte met diverse aanmeldingsproblemen. Terug bij de Primafoon ging ik met een internet starterspakket naar huis. Dat bevalt mij prima."

Frank Beune [beun@plex.nl]
"Als de Opta dit nog 'n keer goedkeurt, dan kun je het voornemen van Den Haag om de telecommarkt te liberaliseren nauwelijks serieus noemen."

Jan Hendrik de Bruin [jhdbruin@xs4all.nl]
"Sinds enkele dagen kijk ik rond op Het Net, als fanatieke internet gebruiker vind ik dat je alle nieuwe ontwikkelingen op de voet moet volgen. Mijn oordeel over het Net is hard: Waardeloos! Met name het surfen naar andere sites levert de doorsnee gebruiker alleen maar ergenis op. Ik begrijp wel dat bepaalde lokaties niet te benaderen zijn, maar een leek wordt hier helemaal gek van. Dit levert alleen maar negatieve ervaringen op voor een ongetrainde gebruiker."

Jaap Zeekant [j.g.zeekant@pi.net]
"Wat mijn stoort is de schaamteloze wijze waarop PTT Telecom de term Het Net claimt. Tot nog toe betekende het Net gewoon Internet. Door van de h een H te maken heeft PTT Telecom de term gepikt. Het symboliseert wel mooi het gebrek aan originaliteit. Een beetje slimme meneer of mevrouw had toch wel iets origineels kunnen bedenken? Ik heb een betere naam voor Het Net, die tevens mijn mening in kort weergeeft: Net Niet."

Zie ook http://huizen.dds.nl/~netniet/
++++

© 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.
Shift Mail is een gratis uitgave en louter bedoeld voor persoonlijk gebruik. Shift Mail verschijnt wekelijks op vrijdag. Dit e-mail magazine is gemaakt van kringloop-elektronen.

home: http://www.shift.pi.net/
e-mail: shift@pi.net
redactie: Erwin van der Zande
mailsupport: cybrarians@pi.net
archief: http://www.shift.pi.net/mail/archief.html
oplage: 9900

Abonneren op Shift Mail kan online op de site en per e-mail. Stuur een e-mail naar listserv@pi.net met in de body: subscribe shiftmail voornaam achternaam. De subject-regel kan blanco blijven. Werkt dit niet naar behoren, lees dan de instructies zoals die op de site van Shift staan op de Mail pagina.