S H I F T 2.41 [Game over]
vrijdag 10.10.97
http://www.shift.pi.net/


1. Undercover websites
2. Gezocht: Jong Talent
3. Uitvinder Game Boy overleden
Citaat van de Week
Ontdek je Plekje: CNN Europa
Shift Online: Get Kramerized!
Replies: Statistics-o-rama
1. Undercover websites

De nachtmerrie van elke werkgever is dat zijn duurbetaalde werknemers de hele dag op kantoor niets anders doen dan surfen op het Net op zoek naar pornoplaatjes, games en ander licht verteerbaar amusement. Zakelijke sites zijn tot daar aan toe, funsurfen doet men maar in zijn eigen tijd. Sommige werkgevers gaan zo ver dat de computers op kantoor worden gescreend op bezochtte URL's. Iets te vaak adressen als sexpasswords.com, gamecenter.com of thedaily.com/bikini.html in de log-file en men wordt op het matje geroepen. Steve Kremer van jokewallpaper.com heeft daar iets op gevonden: de undercover website. Kremer heeft het adres corporate-excellence.com laten registreren, een onschuldige URL waar geen baas naar zal kraaien bij frequent bezoek. Het adres laat vervolgens precies dezelfde site zien als op jokewallpaper.com. Niet dat Kremer werknemers bewust van hun werk wil houden: "Iedereen verdient een pauze. Je kunt dan opstaan en tien minuten buiten een sigaret roken, of een humor site bezoeken en misschien een minuutje lachen. Wat is gezonder?"

http://www.corporate-excellence.com/


2. Gezocht: Jong Talent

Het bedrijfje Silicon Polder heeft, met steun van een aantal grote sponsors, een internet competitie in het leven geroepen. Iedereen met een creatief plan voor een zakelijk internet initiatief is uitgenodigd een voorstel in te dienen. Het winnende concept wordt beloond met 20.000 gulden en de vijftig beste inzenders mogen hun idee slijten aan diverse managers van bedrijven. Het initiatief kan een internet dienst zijn (bijvoorbeeld een search engine), een op zichzelf staand produkt (e-zine), of een produktie ondersteunende activiteit (elektronische winkel). Zo lang er maar sprake is van een winstoogmerk en een degelijk technologisch fundament.

Op de vraag waarom men niet zelf aan de slag zou gaan met een goed idee, antwoordt de FAQ: "Iedereen die in Nederland wel eens met een goed idee voor een Internet toepassing heeft rondgelopen, en serieuze pogingen heeft ondernomen om hier iets mee te doen, weet dat er niet meevalt om de juiste deuren te openen. Nederland is nu eenmaal niet de VS. Een equivalent van Silicon Valley, met legio bedrijven die wel raad weten met goede ideeen, bestaat hier niet, om nog maar te zwijgen van de Amerikaanse vraag-en-aanbodstructuur van risicokapitaal." Aan het intellectueel eigendom van een idee is ook gedacht: "Wanneer je deelneemt aan deze competitie, ga je ermee accoord dat je idee aan geinteresseerde bedrijven wordt voorgelegd. In principe kunnen deze jouw idee dus zelf zonder jou erin te betrekken ten uitvoer brengen, hoewel dit in de praktijk natuurlijk weinig waarschijnlijk is, niet in het minst omdat iedere serieuze investeerder in de eerste plaats gebruik zal willen maken van jouw achterliggende kennis en creatieve talent."

De inschrijving loopt tot 15 november. Onder de juryleden bevinden zich onder meer Pieter van Hoogstraten van KPN Multimedia (voorzitter) en Jo Groebel, professor massacommunicatie aan de Universiteit van Utrecht. De uitreiking vindt plaats in de Jaarbeurs.

http://www.internet-competitie.nl/


3. Uitvinder Game Boy overleden

De uitvinder van de Game Boy van het Japanse gamesfirma Nintendo is afgelopen zaterdag overleden. Gumpei Yokoi kwam om het leven bij een verkeersongeluk. Yokoi kwam in 1965 bij Nintendo in dienst, toen de gamesgigant nog speelkaarten fabriceerde voor onder andere Disney. Hij gaf leiding aan het ontwerpteam van de nog steeds razend populaire Game Boy die in 1989 op de markt verscheen. Vorig jaar augustus verliet Yokoi Nintendo vanwege de flop van de Virtual Boy, een soort 3D Viewmaster dat op de Nintendo spelcomputer kan worden aangesloten. Yokoi werd 56 jaar.

http://www.komkon.org/fms/GameBoy/
http://www.bright.net/~agis/vb/index.html
http://www.shift.pi.net/special/97/9710/971001/971001.html- c i t a a t   v a n   d e   w e e k -

"Hey, Bill. Leave Some For The Rest Of Us!"

http://www.successmarketplace.com/shops/spoggesticker/- o n t d e k   j e   p l e k j e -

~ CNN is deze week door de 1 miljard pageviews barriere gebroken - en het jaar is nog niet eens voorbij. Hoewel de site van CNN vrijwel altijd goed bereikbaar is, heeft de nieuwszender een Europese mirror geopend.
http://europe.cnn.com/

~ Na de sex-parodie op whitehouse.gov krijgt Clinton opnieuw de wind van voren. (NB: bij Politically Correct is Macromedia Flash vereist.)
http://www.politicallycorrect.com/
http://www.clintonontrial.com/

~ Maurice de Hond is 50 jaar geworden. Op een speciale verjaardagssite heeft zijn zoon een enquete opgesteld met vragen als "Wat vindt u van het gevoel voor humor van Maurice?"
http://www.maurice.nl/onderzoek.html

~ "Kings of the Underworld: Classic Gangster Films"
http://members.tripod.com/~filmnoir/

~ Twee TMF Babes: Tout Fabienne en VJ Bridget.
http://www.fabienne.ecce-uomo.com/
http://www.dra.nl/~bridget/

~ Het Wereld Natuurfonds organiseert een petitie voor maatregelen tegen het broeikast-effect. Men kan een digitale briefkaart sturen naar diverse wereldleiders.
http://www.panda.org/climate_event/takeact.htm

~ De nieuwe VW Kever.
http://www.beetle.de/

~ Vandaag staat in het teken de depressie. RIAGG Drenthe heeft een 'opbeurende' zelftest.
http://home.pi.net/~riaggdr/

~ Encyclopedia Britannica heeft een dossier aangelegd over de Nobelprijs.
http://nobel.eb.com/

~ Aanstaande zondag is er een Quake fragfest in Monnickendam: TekWarz.
http://home.pi.net/~donking/

~ Ruigoord, nu nog de meest vrije plek van Amsterdam, vraagt om steun.
http://www.ruigoord.com/

~ "On a windy winter night in 1932 a kidnapper crept onto the estate of Charles A. Lindbergh, climbed a homemade ladder, placed a ransom note on the window sill, and left with the baby of the most famous man in the world." Een speciale site gewijd aan de (zoveelste?) rechtzaak van de eeuw.
http://www.lindberghtrial.com/

~ "The Amazing 'Send Me A Dollar' Website." De eerste bedelaars op het Net.
http://server.tt.net/send-me-a-dollar/- s h i f t   o n l i n e -

^^ In Windows Dressing deze week: Een briljant gestoorde desktop theme van Cosmo 'Seinfeld' Kramer, een screen slayer van Dungeon Keeper, de UFO poster van Fox Mulder, fluitend een goede karma, handige cursors en systemsounds uit het sci-fi epos Dune. Nu ook met de Download Top Tien.

^^ Aanstaande zondag een verse Leesmap.- r e p l i e s -

< Nav het item Statistics-o-rama in SM 2.40:

Reinout Dekhuijzen [reinout@pobox.com]
"> Aantal Nederlanders (16 jaar en ouder) die wekelijks op internet actief zijn: 1.000.000
> Geschat aantal e-mail berichten dat wereldwijd wordt verstuurd in 1997: 2.700.000.000.000
In dat geval stuurt of ontvangt de gemiddelde wereldburger 420 emailtjes per jaar oftewel 1,2 per dag (2700 miljard emailtjes / 6 miljard mensen). Stel dat Nederland representatief is voor de rest van de wereld. Als 1 miljoen van de 15 miljoen echt actief is op internet, dan geeft dat wereldwijd (1/15) x 6 miljard =3D 400 miljoen emailende wereldburgers. Als die 400 miljoen wereldburgers samen 2700 miljard emailtjes willen versturen moeten ze er 6750 per jaar of 18,5 per dag versturen.
> Geschat aantal e-mail berichten dat wereldwijd wordt verstuurd in 2000: 6.900.000.000.000
In 2000 ontvangt de gemiddelde wereldburger volgens deze redenering ruim 47 emailtjes per dag. Deze cijfers lijken mij erg stug. Wie heeft er dan nog tijd om ze te lezen?"


< Zomaar:

Gerwin Bijsterbosch [qyroz@dds.nl]
"Ik erger mij enorm aan de pro-Micro$oft houding van ongeveer alle e-zines. Met Shift valt het nog wel mee, maar de IDG WebWereld nieuwsbrief en de online-versie met z'n 'designed for MSIE 4' irriteert mij mateloos. Ik heb meteen mijn abonnement opgezegd toen ik die button zag."
++++

© 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.
Shift Mail is een gratis uitgave en louter bedoeld voor persoonlijk gebruik. Shift Mail verschijnt wekelijks op vrijdag. Dit e-mail magazine is gemaakt van kringloop-elektronen.

home: http://www.shift.pi.net/
e-mail: shift@pi.net
redactie: Erwin van der Zande
mailsupport: cybrarians@pi.net
archief: http://www.shift.pi.net/mail/archief.html
oplage: 9650

Abonneren op Shift Mail kan online op de site en per e-mail. Stuur een e-mail naar listserv@pi.net met in de body: subscribe shiftmail voornaam achternaam. De subject-regel kan blanco blijven. Werkt dit niet naar behoren, lees dan de instructies zoals die op de site van Shift staan op de Mail pagina.