S H I F T 2.38 ["Paparazzi, You're A Nazi"]
vrijdag 19.09.97
http://www.shift.pi.net/


1. PapaRazi neemt het op voor Diana
2. Don't call me webmaster
Citaat van de Week
Ontdek je Plekje: Punch media
Shift Online: Tussen gek en geniaal
Re: "Uw PC is toch wel geaard?"
1. PapaRazi neemt het op voor Diana

De discussie over de rol van de paparazzi naar aanleiding van het overlijden van prinses Diana heeft een unieke impuls gekregen. Het 3D computerspel PapaRazi laat zien - en 'voelen' - hoe het is om continu te worden achtervolgd door opdringerige fotografen: "Leef het leven zonder privacy, zonder ruimte, zonder consideratie, zonder hulp, zonder empathie als een slaaf van vraatzuchtige, hebzuchtige paparazzi fotografen." Het is de eerste keer dat een computerspel fungeert als een vorm van sociaal commentaar.

PapaRazi, in 24 uur gemaakt door G.O.D.D. Game Development Group, speelt zich af in de eerste persoon. De speler loopt rond in een drukke straat en wordt voortdurend belaagd door fotografen die van dichtbij foto's maken. Waar je ook naar toe loopt, de fotografen blijven Diana achtervolgen. Zelfs als ze in een soort Madame Tussaud voor haar eigen wassen beeld staat.

De makers steken in de toelichting op het spel fel van leer tegen de paparazzi. "Wij weigeren te accepteren dat de paparazzi onschuldig zijn louter omdat het publiek dat ook niet is. Dat zou hetzelfde zijn als een drugsdealer die onschuldig meent te zijn omdat de mensen aan wie hij zijn drugs verkoopt de drugs willen hebben."

Het meest opvallende aan het spel is dat er geen punten kunnen worden gescoord. "Als het programma echt een spel was, dan zouden we de speler een wapen moeten geven om de paparazzi mee dood te schieten. Een methode om met de vijandige characters om te gaan en punten te verzamelen. Zo wordt een spel namelijk ontworpen. Beroemdheden beschikken echter niet over zulke middelen. Zij hebben geen wapen tegen de paparazzi."

http://www.fairgame.org/paparazi/
ftp://ftp.pi.net/planet/shift/misc/paparazi.zip [W95, 3 M]


2. Don't call me webmaster

Uit een onderzoek onder 'Fortune 500 Webmasters' uitgevoerd door WebWeek blijkt dat de meerderheid van de geinterviewden een bloedhekel hebben aan de titel 'webmaster'. De benaming is van oorsprong het World Wide Web equivalent van de 'postmaster', de beheerder van een mailserver. Volgens de respondenten doet de titel tekort aan het feit dat het beheer van een website tegenwoordig het werk is van een team van specialisten. Een tweede belangrijk bezwaar is dat 'webmaster' een te nerdy connotatie heeft.

http://www.webweek.com/current/news/19970915-webmaster.html- c i t a a t   v a n   d e   w e e k -

"Our laws respect what we create with our heads as much as what we build with our hands. That's true in real life, and it ought to be true in cyberspace too."

Aldus country-zanger Johnny Cash afgelopen week tegenover het Amerikaanse parlement. De toespraak van de Man in Black was onderdeel van een presentatie die tot doel heeft een amendement op de Amerikaanse auteurswet aangenomen te krijgen. Het amendement is tevens een ratificatie van het in december vorig jaar opgestelde Verdrag van Geneve van de World Intellectual Property Organization. Dit verdrag is opgesteld als richtlijn voor overheden om nationale auteursrechten aan te passen aan het digitale tijdperk. Cash had onlangs zelf ontdekt dat zijn grootste hit, Ring of Fire, zonder zijn toestemming op een Sloveense site als geluidsbestand was te downloaden. "Maybe I should be flattered that someone in Slovenia likes my song, but when he or she makes it available to millions of people, this hardly seems fair."
Fair is precies waar de critici van het verdrag zich zorgen om maken; het 'fair use' principe wordt namelijk aan banden gelegd. Ring of Fire wordt overigens gratis op Cash' eigen site aangeboden voor fans en geinteresseerden.

http://www.johnnycash.com/songclips/ringoffire.wav [870 K]
http://www.wipo.org/eng/diplconf/distrib/94dc.htm- o n t d e k   j e   p l e k j e -

~ Pointcast introduceerde push media. Kangeroo komt eerdaags met punch technology. Afgezien van een slimmere manier van distributie gooit Kangeroo vooral hoge ogen omdat de ontvanger in staat zal zijn zelf informatie te versturen. Het programma is nog niet beschikbaar.
http://www.thekangaroo.com/

~ Crash-foto van Diana op internet! Oh nee, toch niet.
http://www.glr.com/crash.html
http://www.pi.net/archief/daily/dp641.html

~ Een serie Diana postzegels wordt halsoverkop op internet te koop aangeboden, het boek 'The Royals' van roddel-expert Kitty Kelley is bij Amazon een bestseller en de Princess Diana Tribute Screen Saver is na een week al 150.000 maal gedownload. De een zijn dood is de ander zijn download.
http://dicom.com/
http://www.amazon.com/
http://www.screensaver.com/diana.asp

~ Denk je veel te weten over internet en computers? TrivialNet test dagelijks je kennis.
http://www.trivial.net/

~ Bij het Alimentatie Reken Centrum kun je online een indicatieve berekening maken van wat een onderhoudsplichtige maximaal zou kunnen bijdragen aan alimentatie.
http://www.alimentatie-reken-centrum.nl/indfrm.html

~ Waarschijnlijk de meest complete verzameling informatie over de gevreesde Duitse U-Boot onderzeeers uit de Tweede Wereldoorlog.
http://uboat.net/

~ (18+) De Adult Games & XXX Software Archive met oa The Fuckstones (Fred, Wilma en een olifant).
http://www.dirtymind.com/games/

~ Saatchi & Saatchi Nederland heeft een digitale proeftuin geopend.
http://www.testtube.com/

~ HTML op het Net biedt een heldere handleiding voor beginners en gevorderden.
http://html.op-het.net/

~ Benieuwd naar het FBI dossier over Mohammed Ali (check onder de C van Cassius Clay), of over Noam Chomsky? Thunder & Lightning heeft de lijst met dossiernummers.
http://www.crunch.com/01secret/01secret.htm

~ Deel 8 uit de reeks cd's van de iT kun je via realaudio beluisteren.
http://www.it.nl/

~ De Internet Poster, een landkaart voor cyberspace.
http://www.webworld.nl/poster/

~ NL MP3, een stoute verzameling gekraakte cd muziek.
http://www.page4life.nl/NL_mp3/

~ Wow! De Spice Girls naakt.
http://members.tripod.com/~taco164/nudegeri.html

~ SmallZine bestaat een jaar.
http://www.xs4all.nl/~szine/laatste.html

~ (18+) "When a blowjob becomes a job"
http://users.aimnet.com/~mijo/WBJBJ.html

~ Microsoft stopt met de productie van de Cinemania cd-rom en zal voortaan updates op de Cinemania site publiceren.
http://cinemania.msn.com/
http://www.wired.com/news/email/6911.html- s h i f t   o n l i n e -

^^ Aanstaande zondag de Bookmarks van Rik Wagter. Wagter is journalist en uitvinder. Een niet alledaagse combinatie. "Zeg je dat je uitvinder bent en de mensen krijgen iets meewarigs. Een mengeling van medelijden en interesse." Bij Shift voert hij je langs een reeks inventieve sites.

^^ In Windows Dressing - de populairste rubriek onder computers - deze week: een wallpaper voor niet-rokers, Bill als Borg, Rubik's Cube als screensaver, de mooiste Mars Pathfinder theme, systemsounds uit Toy Story en een desktop theme over Herenleed. Nu ook met eigen werk van lezers.- r e -

< Nav het bericht 'Piramidespel teistert nieuwsgroepen' in SM 2.37:

Bert Keuken [b.k@pi.net]
"Krijgen we dat weer! Piramidespelen! Het verbaast mij dat er nog steeds van die sukkels zijn die daarin trappen. Terwijl het juist zo eenvoudig is: binnen een systeem kan winst alleen ontstaan als er ook verlies is."


< Nav de Special 'Adults Only' van afgelopen dinsdag:

Annemarie Vos [annamvos@pi.net]
"Moraalridder noch -jonkvrouw, zou ik toch blij zijn met sekssites in een apart top-level domein, what ever that means. Mijn mind is ook heus dirty, maar ik word echt simpel van al die seks op het Net, op momenten dat ik er niet naar zoek. Als je vindt dat seks er gewoon bij hoort (iets waar je nog wel over kunt twisten hoor), net als eten/voedsel zal ik maar zeggen, waarom kom je dan ook niet overal te pas en te onpas van alles over eten tegen? Ik kan geen praatgroep binnenkomen of ik word met blote foto's getorpedeerd, van vrouwen nota bene en daar val ik niet op! Ik ben niet roomser dan de paus, toch wil ik pleiten voor zo'n apart domein."


< Van een trouwe doch teleurgestelde internet abonnee:

Joost Brugman [jbrugman@pi.net]
"Planet Internet doet het niet zo goed. Reeds meerdere malen heb ik mailtjes gestuurd naar de helpdesk. Elke keer met een verwijzing naar de vorige. En, hoewel ik telkens weer het bericht krijg dat ik binnen drie dagen een antwoord krijg zal het wel niet zo snel komen. Net als de web-pagina's trouwens. Met ping timeouts van 400 milliseconden over een 64K verbinding is toch echt wat fout? In ieder geval als ze op de helpdesk zeggen dat het maximaal 100 mag zijn. Een request timeout is overigens ook heel normaal. Altijd krijg je weer het zelfde verhaal: We werken aan de verbindingen. Volgende week werkt het weer. Uw PC is toch wel geaard? Ik had aldus een mailtje gestuurd naar de helpdesk van pi. Nu ben ik niet bepaald de persoon die boze klachtenbrieven in capitalen schrijft, want de boodschap komt dan echt niet beter over. In tegenstelling. Ik besloot een smeuige brief te schrijven die men wellicht aan het prikbord hangt.

IK BEN HET BEU!
IK BEN HET ZAT!
HET INTERNET LIGT OP ZIJN GAT!

Ja, meneer
Nee, meneer
Volgende week doet hij het weer!

PI IS TRAAG!
PI IS LAAG!
IK ZIT MET PI HELEMAAL IN MIJN MAAG

Nou, meneer daar weten we van
Het is al een tijdje aan de gang

Maar niet getreurd
Want uw probleem komt aan de beurt.
Volgende week doet hij het weer

ACH HOU TOCH OP
HET STEIGT ME HELEMAAL NAAR MIJN KOP
IK WIL ALLEEN M'N MAIL MAAR LEZEN
ZONDER TELKENS DE LOOSER TE WEZEN"

De reactie van de helpdesk:

"Enige tijd geleden heeft Planet Internet de verbinding met het Internet in capaciteit verdubbeld. Daardoor was het mogelijk om weer hogere snelheden te halen op het netwerk. Inmiddels is de belasting van het netwerk dusdanig toegenomen dat dit in piektijden inderdaad ten koste gaat van de snelheid van het netwerk.

Het nieuwe netwerk dat een aanzienlijk grotere capaciteit heeft dan het huidige netwerk is inmiddels gereedgekomen, dus we verwachten dat dat er spoedig verandering in de situatie gaat komen.

Het is de bedoeling dat de bestaande gebruikers de komende tijd in fasen overgaan naar het nieuwe netwerk. Als alles volgens planning was verlopen was de migratie inmiddels al begonnen, dat is echter door wat technische complicaties helaas nog niet gelukt.

Zodra de migratie is begonnen en er abonnees overgaan naar het nieuwe netwerk kunt u daarvan de gevolgen merken. Doordat het aantal mensen dat inbelt afneemt wordt het bestaande netwerk ontlast, dus ook als u niet als eerste aan de beurt bent om te migreren krijgt u te maken met een snellere verbinding.

We vragen uw begrip voor de situatie, en hopen dat u nog even het geduld kunt opbrengen tot de verbeteringen zijn ingetreden."
++++

© 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.
Shift Mail is een gratis uitgave en louter bedoeld voor persoonlijk gebruik. Shift Mail verschijnt wekelijks op vrijdag. Dit e-mail magazine is gemaakt van kringloop-elektronen.

home: http://www.shift.pi.net/
e-mail: shift@pi.net
redactie: Erwin van der Zande
mailsupport: cybrarians@pi.net
archief: http://www.shift.pi.net/mail/archief.html
oplage: 9250

Abonneren op Shift Mail kan online op de site en per e-mail. Stuur een e-mail naar listserv@pi.net met in de body: subscribe shiftmail voornaam achternaam. De subject-regel kan blanco blijven. Werkt dit niet naar behoren, lees dan de instructies zoals die op de site van Shift staan op de Mail pagina.