S H I F T 2.31 [Human interest]
vrijdag 01.08.97
http://www.shift.pi.net/


1. '50.000 is onhaalbaar'
2. WXS-PI de grootste, Xs4all best gewaardeerde
Citaat van de Week
Ontdek je Plekje: Spawn
Shift Online: Peter van den Hoogen
1. '50.000 is onhaalbaar'

Macintosh gebruikers hebben nog een maand de tijd. Een maand om ervoor te zorgen dat zij volgend jaar net als 700.000 Windows gebruikers hun belastingaangifte per diskette kunnen doen. De Belastingdienst heeft een intekenactie in het leven geroepen op aandringen van het Delftse Mac-bbs SpiderNet. Voor 1 september moeten er 50.000 vooraanmeldingen zijn verzameld. Op de site van de Belastingdienst kan men een formulier invullen. SpiderNet is blij dat de Belastingdienst zich bereid heeft getoond tot actie, maar zet grote vraagtekens bij de voorwaarden. 'Wij zijn er stellig van overtuigd dat 50.000 niet haalbaar is', aldus SpiderNet sysop Roel Wigboldus.

'Wat niet realistisch is, is dat mensen zich ver vantevoren en onder vermelding van hun sofi-nummer moeten aanmelden', meent Wigboldus. Hij is er zeker van dat het met die 50.000 gebruikers wel goed komt, 'zodra de diskette er is.' Veel Macintosh gebruikers zijn skeptisch. 'Die lui zijn gek. Of ze nemen het niet serieus en willen er vanaf zijn. Het lukt nog niet eens om zoveel handtekeningen onder Amsterdammers te werven tegen het huidige gemeentebestuur', schrijft een Shift-lezer in een boze brief. Wigboldus: 'Wij hebben min of meer de moed al opgegeven dat er dit jaar nog een Mac diskette komt. De enige mogelijkheid om uit de impasse te raken, is staatssectretaris Vermeend opnieuw een brief schrijven met het verzoek de oneigenlijke voorwaarde van 50.000 voorintekeningen te laten vervallen.'

Apple heeft het initiatief van SpiderNet overgenomen en is in samenwerking met de belastingdienst een publiciteitscampagne gestart, waaronder de intekening via de website van de belastingdienst. Ook zal Apple via de Mac bladen en andere media trachten zoveel mogelijk bestellingen bij de belastingdienst te plaatsen. Apple kan niet vertellen hoeveel mensen zich al hebben aangemeld. De verantwoordelijke persoon, ook verantwoordelijk voor de aangekondigde publiciteitscampagne, is op vakantie.

http://www.belastingdienst.nl/mac/
http://spidernet.nl/~macactie/
news:nl.comp.sys.mac2. WXS-PI de grootste, Xs4all best gewaardeerde

Onderzoeksbureau Multiscope heeft na drie maanden eindelijk de marktaandelen van internet providers weten te destilleren uit een vervolgonderzoek dat in april is gehouden naar internet gebruik in Nederland. World Access - Planet Internet komt daarbij met 18,7 procent als grootste uit de bus, op afstand gevolgd door The Internet Plaza (7,4) en World Online (7,2). De providers uit de top twintig beslaan samen zeventig procent van de markt. In september vorig jaar was dat nog tachtig procent, waarmee de kleine providers maar bewijzen dat hun rol nog niet is uitgespeeld. Multiscope heeft de respondenten ook gevraagd naar de tevredenheid over de eigen provider. Het volgende staatje geeft het percentage aan van de mensen die tevreden tot zeer tevreden zijn over hun provider.

1. Xs4All           94,9%
2. Euronet          82,3%
3. bART            82,2%
4. World Access        81,6%
5. NLnet           79,7%
6. Trefpunt          78,4%
7. World Online        68,4%
8. Planet Internet      64,2%
9. TIP            60,9%
10. Global XS         51,3%

Xs4all tekent trouwens vandaag een contract met A2000, waarbij Xs4all alle inbellijnen in de regio Amsterdam bij de kabelexploitant onderbrengt. Daarmee is niet gezegd dat particulieren in de regio al van kabeltelefonie gebruik kunnen maken. Voorlopig kan dat alleen in Purmerend. De Zaanstreek, Hilversum en Amsterdam volgen in het najaar en in de loop van 1998. 'Voor Xs4all hebben we een speciale verbinding aangelegd', aldus A2000-woordvoerster Victorine Bernard. Dagelijks wordt er circa 20.000 keer bij Xs4all in Amsterdam ingebeld.

NLnet had ook een telefonie primeurtje. Vandaag start de vierde provider in Nederland met een proef waarbij 500 zakelijke en partculiere klanten met een gewoon toestel via internet internationaal kunnen telefoneren tegen gereduceerde tarieven. De besparingen ten opzichte van de huidige PTT-tarieven schommelen - afhankelijk van het land waarnaar gebeld wordt - tussen de vijf en 65 procent.

http://multiscope.horizon.nl/intmedia/
http://www.a2000.nl/
http://www.nl.net/actueel/teltarieven.html- c i t a a t   v a n   d e   w e e k -

'Microsoft's marketing strategy is preventing consumers from choosing the browser they use to access the World Wide Web, and integration of Internet Explorer into the Windows 98 operating system will further limit consumer choice.'

Zo luidt de conclusie van een onderzoek van het Amerikaanse NetAction, een non-profit organisatie die de Amerikaanse overheid oproept tot actie tegen Microsoft. Door de contracten die de softwaregigant uit Redmond met vrijwel alle grote internet providers in de Verenigde Staten heeft gesloten, wordt Microsoft's Internet Explorer in veel gevallen aan de abonnee opgedrongen. Een NetAction woorvoerster: 'De mensen die net op internet komen kijken, zijn nog niet toe aan het downloaden van software. De meesten gebruiken wat ze krijgen op installatiediskettes. Idealiter moeten mensen de keuze hebben uit vier of vijf browsers. Dat zal de makers ervan stimuleren tot produktverbetering.'

http://www.netaction.org/msoft/browsers.html- o n t d e k   j e   p l e k j e -

~ Hyperlink Search Engine, een search engine met human interest. In plaats van de tekst op een site te indexeren, kijkt Hyperlink bij een trefwoord naar de links van derden. Werkt verbazend goed.
http://rankdex.gari.com/

~ Vier updates op een rij: Netscape Navigator 3.03, Netscape Communicator 4.02, Eudora Pro 3.0.3 en Free Agent 1.5.
http://www.netscape.com/download/nav_download.html?navigator3.03
http://www.netscape.com/download/client_download.html?communicator4.02
http://www.eudora.com/eudorapro/updaters.html/#download
http://www.forteinc.com/store/getagent.htm

~ Zij die een hekel hebben aan bekeuringen: hier staan de locaties van snelheidscontroles.
http://www.vuurwerk.nl/mpsannes/radar.htm

~ CNet's MediaDome heeft een special over Spawn, 's werelds bestverkochte comic waarvan nu in de VS de verfilming in de bioscopen draait. Neem wel je plug-ins mee. Aanstaande maandag komt Spawn maker Todd McFarlane trouwens ff buurten in het chatkanaal van The Sci-Fi Channel.
http://www.mediadome.com/
http://www.spawn-themovie.com/
http://www.scifi.com/colony/events/

~ iVisit, videoconferencing for the masses, ontworpen door Tim 'CU-SeeMe' Dorcey.
http://www.ivisit.com/

~ De Japanse autofabrikant Honda heeft de eerste mensvormige (op het grote hoofd en die gekke rugzak na dan) robot gemaakt. De robot van ruim 200 kilo kan zelfstandig bewegen en eenvoudige taken uitvoeren. Bij CNN kun je een filmpje zien van de robot in actie.
http://cnn.com/TECH/9707/29/japan.robot.reut/index.html

~ CU Digest heeft in zijn laatste nummer een voorpublicatie opgenomen uit 'Hackers: a Study of a Technoculture', een dissertatie van de Brit Paul Taylor waarin onder andere Rop Gonggrijp (Hack-Tic, Xs4all) en Harry Onderwater (CRI) aan het woord komen.
http://www.soci.niu.edu/~cudigest/CUDS9/cud959

~ 'Yet Another Year in the Life of a Nerd.'
http://www.missouri.edu/~c667778/year3/

~ Alle gabbers verzamelen.
http://www.gabbersite.com/

~ Dit is pas safe surfen.
http://www.knrm.nl/

~ In de vorige Shift Mail stond een verkeerde URL van de Apple-site over MacOS. De juiste is:
http://macos.apple.com/- s h i f t   o n l i n e -

^^ Aanstaande zondag de Bookmarks van Peter van den Hoogen. Van den Hoogen, verantwoordelijk voor het ontwerp van de Shift site, is momenteel bezig met de officiele website van Ajax. Het meeste werk is achter de rug, waardoor hij weer wat meer tijd heeft voor zijn ware passie: classic cars. Bij Shift neemt hij je mee langs de beste pitstops.

^^ In Windows Dressing - de populairste rubriek onder computers - deze week: Lara Croft als supermodel, een elektronische desktop theme uit de jungle, Nintendo 64 iconen, Shrak4Quake, Jack Daniel's screensaver v0.7 en de klassieke Sonic sounds.

^^ World Access - Planet Internet stapt over op een nieuw netwerk met meer capaciteit. Alle 130.000 abonnees krijgen een nieuw e-mail adres: abonnee@wxs.nl. Deze overgang begint vandaag en zal uiterlijk 31 december zijn afgerond. Er zullen maatregelen getroffen worden voor de abonnees van Shift Mail en de Daily Planet om het abonnementsadres eenvoudig te wijzigen. Bestaande adressen blijven overigens voorlopig nog geldig. Meer informatie over de migratie staat online op de nieuwe site van World Access.
http://www.wxs.nl/servicelijn/overpiwxs.html

^^ Volgend weekend zal Shift in samenwerking met Francisco 'Daily Planet' van Jole dagelijks verslag doen van het Hacking in Progress hackersfestival. Meer hierover lees je in de volgende Shift Mail. NB: Afgelopen dinsdag had Shift een interview met Rop Gonggrijp, mede-organisator van HIP.
++++

© 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.
Shift Mail is een gratis uitgave en louter bedoeld voor persoonlijk gebruik. Shift Mail verschijnt wekelijks op vrijdag. Dit e-mail magazine is gemaakt van kringloop-elektronen.

homepage: http://www.shift.pi.net/
e-mail: shift@pi.net
redactie: Erwin van der Zande evdz@pi.net
mailsupport: cybrarians@pi.net
news:pi.shift [alleen voor abonnees van Planet Internet en World Access]
archief: http://www.shift.pi.net/mail/97/231.html
sales: adverteerders@pi.net
adverteren: http://www.pi.net/servicedesk/tariefkaart/
oplage: 8500

Abonneren op Shift Mail kan online op de site en per e-mail. Stuur een e-mail naar listserv@pi.net met in de body: subscribe shiftmail voornaam achternaam. De subject-regel kan blanco blijven. Werkt dit niet naar behoren, lees dan de instructies zoals die op de site van Shift staan op de Mail pagina.