S H I F T 2.27 [No New Net Taxes]
vrijdag 04.07.97
http://www.shift.pi.net/


1. Statistics-o-Rama
2. Reanimatie voor Page4Life
3. Boris Becker dreigt Scientology met rechtzaak
Citaat van de Week
Ontdek je Plekje: Shareware Awards
Shift Online: Peter Verwey


Mededeling: Shift raadt vakantiegangers aan hun abonnement *niet* tijdelijk stop te zetten. Shift Mail komt immers maar een keer per week uit. Bovendien kun je bij terugkomst snel weer up-to-date zijn door 'oude' Shift Mail edities te lezen. Daarnaast scheelt het de redactie ook veel administratief werk. ;)1. Statistics-o-Rama

Het tweede kwartaal van 1997 zit erop. Dat betekent een nieuwe ronde internet statistieken en prognoses. (zie ook SM 1.02 en SM 2.11)

Percentage van bedrijfscomputers dat binnen een jaar een virus-infectie oploopt: 41
Aantal landen aangesloten op de 6Bone (IPv6 test-setting): 27
Percentage van online reclame-uitgaven dat aan banners wordt besteed: 70
Aantal spam e-mails dat CyberPromotions dagelijks verzendt: 4.000.000
Percentage van de Nederlandse bevolking dat over een pc beschikt: 43
Hoogste bedrag tot nu toe ooit voor een domeinnaam betaald (in dollars): 150.000
Aantal abonnees van de CNet Digital Dispatch listserver: 2.121.205
Percentage van online reclame-uitgaven dat aan sponsorships wordt besteed: 24
Aantal uren dat de Nederlandse internetgebruiker gemiddeld per maand online is: 38
Aantal klanten van CyberPromotions: 9000
Percentage van de Turkse bevolking dat over een pc beschikt: 2
Totale omzet van de internet/intranet software markt in 1996 (in dollars): 2.600.000.000
Aantal websites uit de lijst van hot100.com dat gebruikt maakt van cookies: 23
Verwachte omzet van de internet/intranet software markt in 2001 (in dollars): 7.200.000.000
Percentage van internetgebruikers dat blank is: 85
Percentage van Nederlandse internetgebruikers dat vanuit thuis inlogt: 67
Percentage van Amerikaanse bedrijven (100+ werknemers) met internettoegang: 100
Totale omzet van de online gaming markt in 1996 (in dollars): 162.000.000
Drie belangrijkste kwesties onder internetgebruikers (in rangorde): censuur, privacy en navigatie
Percentage van Europese bedrijven (500+ werknemers) met internettoegang: 51
Verwachte omzet van de online gaming markt in 2001 (in dollars): 1.000.000.000
Drie belangrijkste kwesties onder vrouwelijke internetgebruikers (in rangorde): privacy, censuur en navigatie
Percentage van Noordamerikaanse internetgebruikers dat 50 jaar of ouder is: 15
Aantal talen waarin de website van het Vaticaan wordt aangeboden: 6

bronnen:
The Internet Index, http://www.openmarket.com/intindex/
Internet Advertising Bureau, http://www.iab.net/
IdNames.com, http://www.idnames.com/
National Computer Security Association, http://www.ncsa.com/
Strategic Focus, http://www.strategicfocus.com/
Multiscope Marketing Services, http://multiscope.horizon.nl/intmedia/
International Data Corporation, http://www.idcresearch.com/
Electronic Privacy Information Center, http://www.epic.org/
Computer Gaming World, http://cgw.gamespot.com/
CommerceNet / Nielsen, http://www.commerce.net/nielsen/
Graphics, Visualization & Usability Center, http://www.gvu.gatech.edu/user_surveys/
Listserv, http://www.lsoft.com/ltop/ltop-main.html2. Reanimatie voor Page4Life

Het idee is eenvoudig en aantrekkelijk. Een gratis homepage waarbij je onafhankelijk bent van een provider, de site van je werkgever of van je opleiding. Misschien een beetje te aantrekkelijk, gezien de tijdelijke sluiting van Page4Life. 'Onze capaciteit was te laag', licht Iyan Zein van initiatiefnemer PongNet toe. De webdienst biedt momenteel onderdak aan ruim 7000 homepage-houders en de welkomstpagina, die iedereen te zien krijgt wanneer men een Page4Life homepage bezoekt, wordt circa 25.000 maal per dag bezocht. Om de recente uitbreiding van de capaciteit te bekostigen is Page4Life hard op zoek naar een sponsor. Wat gebeurt er als dat niet lukt? Blijft de dienst gratis en sterker nog, blijven de abonnees beschikken over hun pagina-voor-het-leven? Zein: 'We zitten in de opstartfase. Als de bandbreedte in orde is, voorzie ik verder geen problemen meer. En als er op korte termijn geen sponsor wordt gevonden, dan houden we een abonneestop totdat die wel is gevonden.' Page4Life hoopt volgende week weer online te zijn.

Bandbreedte is duidelijk de achillespees van een service als Page4Life. MyPage, dat 1 juli van start ging, heeft daar geen last van. MyPage verwijst alleen maar door. Bij aanmelding krijg je - eveneens gratis - een virtuele homepage met de URL jouwnaam.mypage.org. Onder dat adres gaat het adres van je echte homepage schuil, bijvoorbeeld home.pi.net/~jouwnaam. Verandert het adres van je echte homepage, dan geef je dat door bij MyPage en de verwijzing is weer in tact. Hierdoor is je homepage via jouwnaam.mypage.org altijd online bereikbaar. Na vier dagen maken ruim 200 mensen reeds van de service gebruik. 'Providers komen en gaan, of fuseren waardoor je het adres van je nieuwe homepage aan iedereen moet doorgeven. Dat is lastig', meent Patrick Oonk van Pine dat MyPage heeft opgezet. 'Ook voor provider-hoppers is redirecten handig. En zo'n URL staat ook nog eens cool.' Ook MyPage mikt op advertenties. 'Maar het kost ons niet geweldig veel dus mochten de advertentie-inkomsten tegenvallen, dan houden we het wel een tijdje vol.'

Toch kent ook redirecten zo zijn plafond. The Reporters Network is een gratis redirect service voor e-mail en uitsluitend bedoeld voor journalisten. In korte tijd groeide het abonneebestand uit tot ruim 2250. Niet echt opzienbarend veel maar blijkbaar te veel voor de mailservers @reporters.net. Nieuwe abonnees zullen moeten gaan betalen, voor bestaande abonnees blijft de dienst gratis. POBox.com, de dienst die in 1995 pionierde met virtuele maar permanente e-mail adressen, is inmiddels zo ver dat een abonnement (slechts) 15 dollar per jaar kost. Daar staan dan wel extra faciliteiten tegenover zoals junkmail-filters. Plus de garantie dat je virtuele adres blijft bestaan. En dat is nou juist waar het om gaat.

http://www.page4life.nl/
http://www.mypage.org/
http://www.reporters.net/
http://www.pobox.com/3. Boris Becker dreigt Scientology met rechtzaak

De Duitse tennisster Boris Becker heeft met juridische actie gedreigd tegen de Church of Scientology tenzij de sekte stopt met het gebruiken van zijn foto en commentaar op een van zijn webpagina's. De pagina in kwestie bevat een artikel getiteld 'The Trouble with Intolerance' waarin Duitsland wordt afgeschilderd als een onveilig land voor minderheden. Boris Becker dient als illustratiemateriaal en is samen met zijn vrouw op een foto te zien met als bijschrift: 'Tennis grootheid Boris Becker kondigde aan dat hij Duitsland gaat verlaten met zijn vrouw en zoon na jaren te hebben geleden onder intolerantie en misbruik, kennelijk omdat zijn vrouw zwart is.' In het artikel wordt Becker als volgt geciteerd: 'Het gebeurt wanneer ik in Duitsland ben en op televisie verschijn of er wordt door de pers veel over mij geschreven. Plotseling komen de gekken uit hun holen en sturen dreigbrieven. Ik vraag mijzelf af of het het waard is om in angst te leven.' Advocaten van Becker hebben de Church of Scientology International in Londen een brief gestuurd waarin staat dat Becker op geen enkele manier bereid is de doeleinden van Scientology te promoten. Een woordvoerder van de organisatie in Londen was nog niet op de hoogte van de brief.

http://www.freedommag.org/english/spegerm/page32.htm
http://www.merc.com/stories/cgi/story.cgi?id=3D3658216-8fb- c i t a a t   v a n   d e   w e e k -

'One of the most significant uses of the Internet is in the world of commerce. Already it is possible to buy books and clothing, to obtain business advice, to purchase everything from gardening tools to high-tech telecommunications equipment over the Internet. This is just the beginning.'

Aldus de Amerikaanse president Bill Clinton in zijn 'Message to Internet Users' afgelopen dinsdag. Clintons boodschap begeleidde het rapport 'A Framework for Global Electronic Commerce' waarin zijn regering zich uitspreekt over handel via internet. Kort samengevat wil Clinton van internet een wereldwijde vrijhandelszone maken waarin privacy, de bescherming van het intellectueel eigendom en de veiligheid van online transacties gewaarborgd is en kinderen gevrijwaard blijven van 'ongeschikte' content door middel van blokkeringstechnologieen en een leeftijdclassificatiesysteem. Europese ministers kondigden soortgelijke plannen aan. Plannen die worden uitgewerkt op een conferentie volgende week in Bonn. Van een vrijhandelszone zal in die plannen echter geen sprake zijn. 'Zo'n vrijhandelszone is onrechtvaardig voor degene die via andere verkoopkanalen wel belasting moeten betalen', zei een woordvoerder van Economische Zaken gisteren in de Volkskrant. Europa deelt wel Clintons richtlijn dat een aparte, nieuwe belasting voor internettransacties - de bit-tax - moet worden vermeden.

http://library.whitehouse.gov/ThisWeek.cgi?type=3Dp&date=3D3&briefing=3D0
http://www.whitehouse.gov/WH/New/Commerce/- o n t d e k   j e   p l e k j e -

~ Shareware is software dat gratis wordt verspreid volgens het principe 'try first, pay later'. Eens per jaar worden de beste programma's door een jury met mensen uit de branche zelf beloond met een prijs. Overall winnaar van 1997 is Mijenix Corporation met de utility ZipFolders. De prijs voor de beste applicatie ging naar Syntrillium Software voor Cool Edit 96. Het beste internet programma is ICQ van Mirabilis en de beste actiegame is Quake van id Software.
http://www.sic.org/awards97.html

~ Vandaag Mars, morgen de eerste rit richting de Champs Elysees.
http://www.AudioNet.com/sports/tourdefrance/

~ 'Internetaanbieders gaan op grote schaal in op het aanbod van Enertel om een landelijk inbelnetwerk te bieden met een nummer. Er is volgens schattingen van Enertel een bedrag van circa 100 miljoen gulden per jaar mee gemoeid, en wellicht nog veel meer als het verkeer omvangrijk wordt. Van de onafhankelijke aanbieders zou al bijna 80 procent hebben getekend.' Het monopolie van de PTT is sinds dinsdag opgeheven. De kersverse concurrenten melden zich aan het front.
http://www.pi.net/computer/multim/4-7-97/mm4-7-97a.html

~ Een joystick is vereist. X-Wing versus TIE Fighter van LucasArts.
http://www.gamecenter.com/News/Item/0,3,958,00.html

~ Het universum volgens Stephen Hawking.
http://www.lifeintheuniverse.com/

~ 'Dummies Daily - the online resource for the rest of us' Zes verschillende gratis nieuwsbrieven.
http://www.dummiesdaily.com/

~ Pop Against Racism een website geopend. Op de site is informatie te vinden over de Stichting, haar projecten, over het Racism Beat It Festival en links met andere anti-racisme organisaties. Van het festival (17 augustus) zal live verslag gegeven worden via internet.
http://www.xs4all.nl/~par/

~ 'Action on Smoking and Health (ASH) is offering a reward of $25,000.00 for information leading to the arrest and conviction of current or former tobacco industry executives for cigarette related felonies such as perjury, obstruction of justice, false swearing, and conspiracy.' Nogal fanatiek, die anti-rook lobby in Amerika.
http://ash.org/

~ Aangezien de site van Microsoft de laatste weken nogal eens crasht: de AuthentiCode voor MS Internet Explorer 3.02 ook te downloaden is bij Euronet.
ftp://ftp.euro.net/d3/Windows/winsock-l/Windows95/WWW-Browsers/IExplorer/auth2upd.exe

~ Niet zeker of jouw organisatie een website nodig heeft? Check WebMotivator.
http://www.netlinq.nl/website/motivatorform.html

~ Sexy Male Celebrities. Speciaal voor de dames.
http://www.kcweb.com/superm/m_main.htm

~ De Top 40 in 3D.
http://www.rabobank.nl/top40_3d/index.htm

~ Prachtige beeldverhalen en fotoseries die weinig woorden behoeven.
http://www.journale.com/

~ 'I am the very model of a modern teenage Cyberpunk
I rent my own apartment and it's full of electronic junk
I own a VAX, a 486, I've even got a PDP
I've finished Myst and Doom but I am stumped by Wing Commander III.'
http://www.cs.cmu.edu/~valkyrie/parody/cyberpunk.html

~ De toekomstige CEO van Microsoft.
http://www.babygates.com/baby02.html

~ 'So many regrets, so little bandwidth...'
http://www.eden.com/~tfast/regret1.html

~ The Spot is niet meer.
http://www.thespot.com/thespot/entries/spot97/0697/journal/goodbye.html

~ 'No bullshit, no stories, just flyerz'
http://users.bart.nl/~kaboom/flyerpage.htm

~ Voor als je voeten een verschillende maat hebben.
http://www.solemates.com/

~ 'A Page with Links that do not work.' Hoe verzinnen ze het.
http://www.geocities.com/BourbonStreet/Delta/3113/index.html- s h i f t   o n l i n e -

^^ Aanstaande zondag de Bookmarks van Peter Verwey. Verwey is projectleider van Digitale Journalistiek, een nieuwe specialisatie aan de Utrechtse School voor de Journalistiek die studenten met ingang van het studiejaar 97-98 kunnen volgen. Bij Shift gaat Verwey dieper in op digitale journalistiek, ook wel gekarakteriseerd als 'annotative journalism' - nieuws als een verzameling van links naar bronnen.

^^ In Windows Dressing - de favoriete hangout van computers - deze week: Barbarella als desktop girl, systemsounds uit Tron die je computer goed zullen staan, een muizenval uit Apeldoorn, het weer als desktop theme, tamagotchi iconen voor de Mac en de ultieme taskbar metamorforse.
++++

© 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.
Shift Mail is een gratis uitgave en louter bedoeld voor persoonlijk gebruik. Shift Mail verschijnt wekelijks op vrijdag. Dit e-mail magazine is gemaakt van kringloop-elektronen.

homepage: http://www.shift.pi.net/
e-mail: shift@pi.net
redactie: Erwin van der Zande evdz@pi.net
mailsupport: cybrarians@pi.net
news:pi.shift [alleen voor abonnees van Planet Internet en World Access]
archief: http://www.shift.pi.net/mail/97/227.html
sales: adverteerders@pi.net
adverteren: http://www.pi.net/servicedesk/tariefkaart/
oplage: 7900

Abonneren op Shift Mail kan online op de site en per e-mail. Stuur een e-mail naar listserv@pi.net met in de body: subscribe shiftmail voornaam achternaam. De subject-regel kan blanco blijven. Werkt dit niet naar behoren, lees dan de instructies zoals die op de site van Shift staan op de Mail pagina.