S H I F T 2.26 [Joystick Nation]
vrijdag 27.06.97
http://www.shift.pi.net/


1. CDA collage
Citaat van de Week
Ontdek je Plekje: 5 e-mails per week
Shift Online: Ben de Dood1. CDA collage

Je zult het nieuws waarschijnlijk al vernomen hebben. Zo niet: de omstreden Communications Decency Act (CDA) is niet meer. De censuurwet is gisteren definitief ongrondwettig verklaard door het Amerikaanse Hooggerechtshof. De CDA, opgesteld ter bescherming van kinderen, is in strijd met de vrijheid van meningsuiting. Of zoals opperrechter John Stevens het formuleerde: 'Het komt erop neer dat het huis in brand wordt gestoken om het varken te roosteren.' Een collage.

'CDA Struck Down'
http://cgi.pathfinder.com/@@ea6etgUAF9qUNnWS/netly/0,1039,1110,00.html

'Grote overwinning op censuur'
http://www.pi.net/archief/daily/dp581.html

Twee jaar CDA - van maart 1995 tot 26 juni 1997.
http://www.wired.com/news/news/politics/story/4735.html

'New CDA legislation expected'
http://www.news.com/News/Item/0,4,11938,00.html

'Netcensuur: De stand elders' [registratie verplicht]
http://www.webwereld.nl/nieuws/1997-06-27/3.html

'It's an important victory for anyone who cares about free speech or the future of the Internet. Today, there are other means of controlling material that parents find objectionable.' - Bill Gates
http://www.merc.com/stories/cgi/story.cgi?id=3641826-8ce

'CYBERsitter 97 for Windows 95/NT now available!'
http://www.solidoak.com/

Yahoo biedt overzicht.
http://www.yahoo.com/News_and_Media/Current_Events/Communications_Decency_Ac t_Ruled_Unconstitutional/CITAAT VAN DE WEEK

'This is a cultural emergency. (..) The same loathsome attitude of openness that courses through the veins of Amsterdam is invading us here in the United States of America. (..) Do you want Amsterdam's carnival-like atmosphere exported here? (..) Do you want people from all walks of life engaging in spontaneous social intercourse? No! You must fight this Amsterdam menace. It's in your community NOW in the form of Amstel Bier Lager and Amstel 1870 Pilsner. These are not light beers. However, at this point, Amstel Light shouldn't be trusted either. Avoid all three Amstels at all costs! WAKE UP AMERICA! AVOID AMSTEL!'

Aldus de fictieve Amerikaanse moraalridder Garrison Boyd die aanzet tot een boycot van Amstel Bier op zijn Home Page of Decency. De site is onderdeel van een marketingcampagne die is opgezet voor de introductie van twee Amstel bieren in de Verenigde Staten. De zelfgemaakte *adbust* (anti-reclame) is bedacht door Amstel-brandmanager Michiel Verhagen van Heineken.

http://www.g-boyd.com/ONTDEK JE PLEKJE
~ CBS Sportsline, de sportsite van de Amerikaanse zender CBS, heeft een nogal uniek contract gesloten met basketbalster Michael Jordan. In ruil voor de rechten op zijn online activiteiten zal Jordan naar schatting 10 miljoen dollar ontvangen via percentages op online verkoop van merchandise en advertenties. Sportsline zal onder meer de officiele Michael Jordan homepage exploiteren. Jordan moet per week minimaal vijf e-mails beantwoorden.
http://www.news.com/News/Item/0%2C4%2C11907%2C00.html?nd

~ Een groot deel van de Nederlandse websites (.nl) draait op webserver-software waar hackers wel pap van lusten. Meer dan de helft van de webmasters maakt gebruik van Apache (Unix), waarvan oude versies veel bugs bevatten. Microsoft's Internet Information Server blijkt zo lek als een mandje, iets wat Todd Fast al aantoonde door de site van Microsoft plat te leggen. De webserver van Netscape kwam als veiligste uit de bus.
http://www.pine.nl/onderzoek/webservers.html
http://www.apache.org/
http://www.eden.com/~tfast/iisbug.html

~ Live vanuit de Digitale Stad: eindexamen exposities op de Rietveld Academie.
http://www.dds.nl/rietveld

~ Niet live. De bokspartij tussen Evander Holyfield en Mike Tyson wordt morgen uitgezonden op Amerikaanse betaaltelevisie. Misschien dat mensen in de chatbox op de site tijdens de partij de uitslag bekend maken.
http://www.holyfieldtyson.com/

~ Aanstaande maandag verloopt de AuthentiCode van MS Internet Explorer 3.02. Het AuthentiCode-beveiligingsmechanisme zorgt ervoor dat gebruikers bij het bezoeken van websites de keuze krijgen om al dan niet bepaalde software en componenten te downloaden. De AuthentiCode 2-upgrade is online beschikbaar, mits het je lukt de site van Microsoft te bereiken.
http://www.microsoft.com/netherlands/products/ie/authenticode.htm

~ Garbage Park is een 'web park', een site waar mensen van overal ter wereld kunnen wandelen en elkaar kunnen ontmoeten. 'In a sense every visitor becomes an 'interactive dating subject' in this web page. Garbage Park formes an alternative social reality.'
http://www.garbage.media-gn.nl/

~ Na succes uitgebreid: Windows 95 'hacks'.
http://www.cnet.com/Content/Features/Howto/Hacks/index.html

~ 'One small step for man, one giant leap for mankind' achterstevoren wordt: 'Man will space walk.'
http://www.reversespeech.com/

~ Microsoft opent een site speciaal voor online gaming. Netscape-gebruikers zijn echter 'for technical reasons' niet welkom.
http://www.zone.com/

~ De Katholieke Universiteit Brabant heeft een bijzondere bibliotheek geopend: Tilburg Internet Law Library. Met op dit moment veel aandacht voor het Securitel arrest.
http://cwis.kub.nl/~frw/till/

~ The File Cabinet - de wetenschap achter The X-Files.
http://www.geocities.com/CapeCanaveral/9815/

~ Netscape 4.01 voor de Mac is uit, inclusief de recente bug-fix.
http://www.netscape.com/download/

~ Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet. Parasieten in close-up.
http://www.freeyourself.com/rogue.htm

~ Informatie over meer dan zeventig Vlaamse festivals. Van Torhout/Werchter tot Ten Days of Techno. De rubriek voor carpoolen (vraag & aanbod) wil echter nog niet werken.
http://www.planetinternet.be/festivalsite

~ Woensdag 2 juli as is JC Herz te gast in de online boekenwinkel Barnes and Noble naar aanleiding van haar nieuwe boek 'Joystick Nation' over videogamecultuur. Bij Amazon is haar boek overigens goedkoper.
http://www.barnesandnoble.com/live.asp
http://www.amazon.com/exec/obidos/ISBN=0316360074/6717-3030730-686389

~ Driveways of the Rich & Famous. Of: Waarom vuilnismannen of hoveniers zulke goede bronnen zijn.
http://www.driveways.com/

~ Welk produkt verkoopt het beste op internet? Waarschijnlijk computers. Fabrikant Dell verkoopt in ieder geval voor 2 miljoen dollar per dag via zijn site.
http://www.dell.com/

~ Toen Nederland ook nog Spice Girls had: de Dolly Dots.
http://home.worldonline.nl/~dots/SHIFT ONLINE
http://www.shift.pi.net/
^^ Aanstaande zondag de B o o k m a r k s van Ben de Dood. De Dood is hoofdredacteur van PC Zone Benelux, een Nederlandstalige versie van het Britse gamestijdschrift, waarvan in september het eerste nummer zal verschijnen. Afgelopen week was hij in Atlanta op de gamesshow der gamesshows: de Electronic Entertainment Expo. Bij Shift doet De Dood verslag van zijn impressies, zet hij vraagtekens bij de hysterie rond Carmageddon en beschrijft hij de grootste beta-test in de geschiedenis van online games.
^^ In W i n d o w s D r e s s i n g - de populairste internetrubriek onder computers - deze week: Maak kennis met de cast uit Dilbert, een complete Mac-metamorfose voor Windows95, Kuifje op de vierkante centimeter, 50 jaar vliegende schotels, Roadrunner en een 'winky'.
++++

© 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.
Shift Mail is een gratis uitgave en louter bedoeld voor persoonlijk gebruik. Shift Mail verschijnt wekelijks op vrijdag. Dit e-mail magazine is gemaakt van kringloop-elektronen.

homepage: http://www.shift.pi.net/
e-mail: shift@pi.net
redactie: Erwin van der Zande evdz@pi.net
mailsupport: cybrarians@pi.net
news:pi.shift [alleen voor abonnees van Planet Internet en World Access]
archief: http://www.shift.pi.net/mail/97/226.html
sales: adverteerders@pi.net
adverteren: http://www.pi.net/servicedesk/tariefkaart/
oplage: 7750

Abonneren op Shift Mail kan online op de site en per e-mail. Stuur een e-mail naar listserv@pi.net met in de body: subscribe shiftmail voornaam achternaam. De subject-regel kan blanco blijven. Werkt dit niet naar behoren, lees dan de instructies zoals die op de site van Shift staan op de Mail pagina.