S H I F T 2.24 [My own private privacy]
vrijdag 13.06.97
http://www.shift.pi.net/


1. Push Problemen
2. Netscape No!
3. DIY privacy
Ontdek je Plekje: Eudora voice-mail
Shift Online: Michiel Berger
Re: 'Gecharmeerd van Ariadna'1. Push Problemen

Tijdens de eerste Web Broadcasting conferentie die afgelopen week in San Jose (VS) werd gehouden, was de eerste serieuze kritiek op pushmedia te horen sinds de hype rondom Pointcast - een van de sponsors van de conferentie - eind vorig jaar losbarstte. Schrijver en columnist Stephen Manes behandelde in zijn openingstoespraak een reeks bezwaren om de hype enigszins te relativeren:

- Bandbreedte en schijfruimte op computers zijn doorgaans beperkt.
- Met push kanalen zijn geen gemeenschappen op te bouwen.
- Lang niet iedereen heeft een permanente internetverbinding.
- Gebruikers ontvangen maar zelden de juiste informatie op tijd.
- De screensaver is een gebrekkige interface voor informatie.
- De reclame is opdringerig.
- Makers denken te veel vanuit de techniek ipv behoeften onder gebruikers.
- Push media leveren de informatieconsument geen tijdwinst op.
- Push zal pull (websurfen) niet verdringen. Niet in de laatste plaats omdat pull daadwerkelijk nieuw is in vergelijk met oude media.

http://www.thunderlizard.com/webbroad97.html


2. Netscape No!

Hier had een stukje kunnen staan over de eerste ervaringen met Netscape Communicator, ware het niet dat de overgang van 3.01 naar 4.0 op de Shift-redactie verre van vlekkeloos verliep. Mocht je de stap wagen, maak dan een back-up van je bookmarks bestand, haal oude Netscape versies pas weg als je de nieuwe hebt geinstalleerd, zorg ervoor dat je voldoende schijfruimte hebt en begin alvast maar met het opnieuw downloaden van de belangrijkste plug-ins. Communicator zou meer zijn dan een browser, had Netscape aangekondigd. Niets is teveel gezegd. Zelfs de meeste kale versie ('Typical') is uitgerust met een lijvige mail-client, een vette newsreader en een complete html-editor. Alsof je daar al niet betere programma's voor hebt (respectievelijk Eudora, Free Agent en bijvoorbeeld Hot Dog). De look & feel van 4.0 is een wereld van verschil met de vorige versies. Lelijke buttons op een toolbar die lijkt afgekeken van Internet Explorer. Nee, van liefde op het eerste gezicht is geen sprake meer bij Netscape. Misschien moest de voormalige publiekslieveling maar een Light versie uitbrengen met alleen een goede browser. Je kunt ook 3.01 laten staan.

http://tucows.wau.nl/web95.html


3. DIY privacy

Spam dringt ongevraagd je mailbox binnen, cookies houden je browser in de gaten, postings in nieuwsgroepen zijn binnen vijf minuten terug te vinden en volgens minister Sorgdrager geniet e-mail dezelfde privacybescherming als een briefkaart - geen. Reden tot ongerustheid of moeten wij ons niet aanstellen? De internetindustrie wacht overheidsbemoeienis niet af neemt voorzorgsmaatregelen met het Platform for Privacy Project. Overigens niet om de consument te beschermen maar vooral om elektronische handel veilig te stellen. Aanstaande dinsdag een Shift Special over online privacy en wat je zelf kunt of misschien wel moet doen om het te beschermen.

http://www.shift.pi.net/ONTDEK JE PLEKJE
~ Eudora leert praten. Het populaire e-mailprogramma kan worden uitgebreid met een plug-in voor voice attachments: PureVoice. Een beta-versie (W95, Macintosh) is gratis te downloaden.
http://www.eudora.com/eudorapro/purevoice.html
~ Live uitzendingen van de Eurotop vanuit Amsterdam.
http://www.apple.nl/eurotop/
http://www.at5.nl/
http://www.eurosummit.amsterdam.nl/nederlands.html
http://www.xs4all.nl/~keyser/live.html
~ De Digitale Stad Amsterdam staat ook een beetje op zijn kop.
http://www.dds.nl/~krantb/
http://www.dds.nl/plein/europa/
~ En in de Westergasfabriek (A'dam) is de EuroPop.
http://www.netcetera.nl/europop/
~ Koud een week nadat TotalNews middels een schikking instemde niet langer de sites van bijvoorbeeld CNN te framen, of de dienst heeft een omweg bedacht. Gebruikers kunnen een Personal Edition samenstellen waarbij het kan voorkomen dat CNN alsnog wordt geframed. Het verschil? TotalNews is naar eigen zeggen niet verantwoordelijk voor wat gebruikers doen.
http://www.wired.com/news/email/4385.html
~ Ruim 35.000 mensen hebben de petitie ondertekend van ZDNet's Anchordesk, waarin werd gepleit voor toenadering tussen Netscape en Microsoft inzake HTML-standaarden. Beide browsersgiganten hebben beloofd in samenwerking met het W3 Consortium de zaak niet uit de hand te laten lopen.
http://www4.zdnet.com/anchordesk/story/story_1006.html
http://www.shift.pi.net/special/97/9704/970405/970405.html
~ Make Money Fast Hall of Humiliation: 'Putting an end to online scammers... or at least laughing at them mercilessly.'
http://www.clark.net/pub/rolf/mmf/home.html
~ De Digitale Stad Antwerpen, eerste digitale stad in Belgie, bestaat morgen twee jaar. En T-Zine, een uitgave van Tijdnet, viert zijn eerste verjaardag. (Shift bestaat vandaag een half jaar.)
http://www.dma.be/antwerpen/geschiedenis/
http://www.tijd.be/net/tzine/tijdnet_1_jaar.htm
~ 'Smurfs only have sex once a year.'
http://www.cs.vu.nl/~rris/tazman/tekst.dir/smurf.html
~ Een kat gaapt gemiddeld 109.500 keer tijdens zijn leven. Ruim 6 uur brengt hij door in de lucht (tijdens sprongen). En wordt zo'n 60 kilometer gedragen. Andere katten stats vind je bij Claude.
http://www.wam.com/claude.shtml
~ 'Just go with the flow.'
http://www.lavaworld.com/
~ 'Tot verbijstering van de redactie heeft Donemus, uitgever van THD, besloten met onmiddellijke ingang de verdere produktie van het blad te staken. Teruglopende inkomsten in andere takken van Donemus worden als reden aangegeven. (..) De redactie ontsteld over deze verspilling van geld, energie, kennis en ideeen. Aan de voorbereiding van THD is ruim een jaar gewerkt. Het blad heeft geen enkele kans gekregen zich te bewijzen, terwijl de eerste reacties en verkoopcijfers tot optimisme stemden.' Een cd-romtijdschrift schreeuwt op het Net om hulp.
http://www.thd.nl/
~ Bij de ICQ Theme site vind je allerlei pakketjes met systemsounds voor ICQ, de populaire chatbuzzer van Mirabilis.
http://www.geocities.com/SiliconValley/Way/3265/
~ Hier zijn kranten bang voor.
http://www.autobank.nl/
~ Over mantelzorgers, codocillen en thanatopraxie.
http://www.uitvaart.nl/
~ Van A Guy called Gerald tot Africa Bambaataa en een Bluffer's Guide voor Acid Jazz.
http://www.fly.co.uk/
~ 'Tip: Want to find lots of fresh vegetables? Then try a grocery store. This is an internet computer service, you idiot.' En de naam is Hasta la Vista.
http://www.geocities.com/SunsetStrip/Alley/7028/hasta.htmSHIFT ONLINE
http://www.shift.pi.net/
^^ Aanstaande zondag de B o o k m a r k s van Michiel Berger. Berger is het technische brein achter NedStat en werd afgelopen week tot winnaar uitgeroepen van de Vosko-Prijs voor Jonge Netwerk-Strijders 1997. Onder het motto 'Geniet maar klik met mate' zal deze jonge internet-ster bij Shift een hypertekst schrijven over zijn oude liefde: astronomie.

^^ In W i n d o w s D r e s s i n g - de populairste internetrubriek onder computers - deze week: Melkunie koeien die het kunnen shaken, schitterende wallpapers van The 5th Element, een desktop theme van The Maxx, screensavers die groeien, Batman & Robin iconen en groovy systemsounds uit jaren zeventig klassieker Shaft. Right on!RE
< Nav van het item 'Less is more' (SM 2.23) over de zoektocht naar de ideale browser:

Qyroz [gerwin@tref.nl]
'>Groot zal 4.0 zeker zijn, waardoor de tijd rijp lijkt voor een nieuwe, mooie en vooral snelle browser van onder de 3 MB. Want Netscape en Microsoft zijn te groot en te log, Opera ziet er niet uit, Mosaic loopt achter en The Other Internet Package heeft last van een identiteitscrisis. Wat maakt het nou uit of Opera er niet uit ziet? Hij is echt gigantisch snel, en that's what matters. En hij is 700 kb. En Communicater 4 en IE 4? 10 meg en super-traag. Als je dat gedoe met die vet-gedrukte links bedoelt, dat is aan te passen. Bijna alles is aan te passen. Hij ondersteunt background music en nog veel meer. OK, Opera ondersteunt lang niet alle shit (java(script), but who needs the stuff? More is less is het motto, en Opera geeft more in less Kb.'

Thijs Kinkhorst [thijs@kink.xs4all.nl]
'Netscape 3.0. Snel, ondersteunt vrijwel alle momenteel gebruikte tags/javascript/java etc. Wat wil je nog meer?'

Lucas Daalhuisen [txai@knoware.nl]
'Nou, ik was zelf wel gecharmeerd van Ariadna. Komt uit Rusland. Heeft standaard geen Java aan boord maar kan er wel mee overweg als je een of ander ding installeert.'

++++

© 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.
Shift Mail is een gratis uitgave en louter bedoeld voor persoonlijk gebruik. Shift Mail verschijnt wekelijks op vrijdag. Dit e-mail magazine is gemaakt van kringloop-elektronen.

homepage: http://www.shift.pi.net/
e-mail: shift@pi.net
redactie: Erwin van der Zande evdz@pi.net
mailsupport: cybrarians@pi.net
news:pi.shift [alleen voor abonnees van Planet Internet en World Access]
archief: http://www.shift.pi.net/mail/97/224.html
sales: adverteerders@pi.net
adverteren: http://www.pi.net/servicedesk/tariefkaart/
oplage: 7400

Abonneren op Shift Mail kan online op de site en per e-mail. Stuur een e-mail naar listserv@pi.net met in de body: subscribe shiftmail voornaam achternaam. De subject-regel kan blanco blijven. Werkt dit niet naar behoren, lees dan de instructies zoals die op de site van Shift staan op de Mail pagina.