S H I F T 2.20 [Hier had uw banner kunnen staan]
vrijdag 16.05.97
http://www.shift.pi.net/


1. Webverteren: Click here! Please?
Citaat van de Week
Ontdek je Plekje: Last minute
Shift Online: EuroCaster
Re: 'Software Gestapo'1. Webverteren: Click here! Please?

Volgens onderzoeksbureau Jupiter Communications zal webverteren toenemen van bijna 350 miljoen dollar vorig jaar naar circa 5 miljard dollar in 2000. Het leeuwendeel daarvan moet uit de verkoop van reclamebanners en –buttons komen, de enige standaard die online adverteren momenteel rijk is. Er is alleen een probleem. Banners kennen een relatief lage clickrate. In feite is een banner niet veel meer dan een bord in een weiland langs de snelweg met de boodschap: 'Verse eieren! Neem afslag over 200 m.' Je kijkt er even naar om vervolgens met 140 kilometer per uur verder te scheuren. Want je bent niet in de auto gestapt om eieren te kopen en je moet op de weg letten. Aanstaande dinsdag een Shift Special over de evolutie van de banner en de experimenten met andere vormen van webverteren.

http://www.shift.pi.net/CITAAT VAN DE WEEK

'Nederland is getroffen door een groot onheil. Onze nationale hitlijsten worden namelijk de laatste tijd gedomineerd door een 11-jarig onderkruipseltje, wiens overigens onaanvechtbare zangcapaciteiten enigszins overgewaardeerd lijken te worden, eerst door een Band zonder Naam en Volendam, later door de rest van Nederland. Dit ventje staat bekend onder de naam Jantje Smit, en zingt een zuiver(e?) Hollandse tranentrekker, gericht aan zijn overleden oma. (Uitgebreide research wees uit, dat die oma nog niet eens overleden is. Conclusie: of Jantje snapt het nog niet helemaal, of Volendam is een grote familie.) Dat deze lage vorm van uitbuiting van muzikale kwaliteiten ooit op nummer 1 heeft kunnen komen, heeft waarschijnlijk te maken met een boel geld, en de manipuleerbaarheid van de grote massa. Maar het is duidelijk dat dit vraagt om een krachtige reactie van de kant van de liefhebbers van goede muziek. Een sterk tegensignaal.'

Aldus het manifest van het Front Anti Jantje Smit. Op de homepagina van de FAJS – 'Jantje Smit? Weg die shit!' – vind je onder meer een speciale protestbutton en worden verscheidene actiemaatregelen aangekondigd, waaronder het achterhalen van het e-mail adres van Jantje (jansmit@tip.nl).

http://home.pi.net/~roto/
http://www.tip.nl/jansmit/janindex.htmONTDEK JE PLEKJE
~ De 50 mooiste mensen van 1997 volgens People magazine.
http://pathfinder.com/people/50most/1997/
~ KLM biedt sinds deze week last-minute aanbiedingen aan: 'Vandaag tussen 13.00 en 22.30 uur boeken, morgen vertrekken!' Hmmm..
http://www.klm.nl/Holland/default.htm
~ Tamagotchi ('beminnelijk ei') leeft nu ook op het web. Als je het voldoende eten geeft tenminste.
http://www.urban.or.jp/home/jun/tama/java/index.html
~ Neem een kijkje op het Cannes filmfestival (en het strand).
http://www.perceptualrobotics.com/
~ Of in de ruimte wanneer de spaceshuttle Atlantis het MIR ruimtestation een bezoek brengt.
http://www.mattheij.nl/nipkow/main.html
~ Eindexamen-patienten kunnen hier de antwoorden nakijken.
http://www.smc.nl/examen/
~ Vanaf aanstaande dinsdag zendt de NOS het Radio 1 Journaal (drie maal daags) rechtstreeks uit via internet.
http://www.omroep.nl/nos/
~ Netscape brengt preview release 4 van Netscape Communicator (W95/3.x) uit en Microsoft heeft Internet Explorer 3.01 voor de Mac klaar met daarin alvast enkele features uit IE 4.0. Een eerste beta van Netscape's Netcaster wordt binnen enkele dagen verwacht.
http://home.netscape.com/comprod/mirror/client_download.html
http://www.microsoft.com/ie/mac/
~ Nog 44 dagen voordat Hong Kong weer onder Chinees regime komt te staan.
http://www.hk1997.china.com/english/front/front.html
~ FoonGrep – ook de allernieuwste telefoongids op cd-rom is gekraakt.
http://www.geocities.com/SiliconValley/Vista/3946/
~ 'A fullgrown bear can run as fast as a horse.' Andere nutteloze maar zeer vermakelijke feiten vind je op de homepage van Deb en Jen.
http://www-leland.stanford.edu/~jenkg/useless.html
~ Internet-fenomeen Jennifer is op vakantie. Volgende week is ze weer terug.
http://www.boudoir.org/live.html
~ E-mailen zonder e-mail account (of anoniem).
http://shuster.com/webmail/
~ 'The Alleged Crimes of Bill Clinton'
http://www.emaillotto.com/voice/index.html
~ Dog Diapers – not for babies and grandparents.
http://www.dog-diaper.com/
~ Goed nieuws voor de Mac: deze zomer komen – eindelijk – Mac-versies uit van zowel Duke Nukem 3D als Quake. Slecht nieuws: van MacQuake zal geen demoversie verschijnen.
http://www.next-generation.com/news/050697b.chtml
~ 'The Guerrilla Guide to Travel Happiness'
http://members.aol.com/ddyment/travel.html
~ Tientallen gratis programma's voor Windows 95.
http://194.197.188.25/freeware/freeware.htmSHIFT ONLINE
http://www.shift.pi.net/
^^ Aanstaande zondag de Bookmarks van Jasper van Zandbeek. Van Zandbeek (22) is de maker van Eurocaster, een van de eerste Nederlandse push media. In tegenstelling tot pushkoning Pointcast koos Van Zandbeek voor Java als bouwmateriaal. Bij Shift zal deze jonge hond een kijkje achter de schermen geven.
^^ In Windows Dressing - de populairste internetrubriek onder computers - deze week de volgende downloadabilia: Neo-pop van Keith Haring, een bio-boosting wallpaper, Traci Lords als desktop dame, groovy optrekken met Interstate, een bloedirritante Mac en de wacky special effects uit Ren & Stimpy.RE
< Nav de Shift Special 'Halt! Software Polizei' van afgelopen dinsdag:
Piet Bakker [bakker@pscw.uva.nl]
'In al die verhalen over illegale software zijn het vooral de getallen die opvallen. Ik vraag me altijd af hoe men in godsnaam aan die semi-precieze cijfers komt. Waarschijnlijk zijn ze vooral bedoeld om indruk te maken: 55 miljoen, 100 miljoen etc. Ook altijd van die mooie ronde getallen. Verdacht. Vooral omdat niemand echt weet hoeveel het is.
Merkwaardig is ook de veronderstelling dat illegale software onmiddellijk tot schade leidt. Dat wil zeggen dat iemand waarschijnlijk wel 2000,- voor iets betaald zou hebben als alternatief voor de illegale versie. Dat is natuurlijk onzin. De meeste illegale software zou legaal helemaal niet verkocht zijn. De industrie loopt helemaal geen 10 miljoen mis als er op allerlei computers voor 10 miljoen aan illegale spoftware zit.
De illegale-copieer-redenering hebben we eerder gezien. Buma Stemra heeft deze argumenten gebruikt om de wet op de thuiscopie erdoor te drukken. Ook daar werd geredeneerd: als iemand een bandje van 5,95 koopt zet hij daar een CD op waardoor de industrie 42,50 misloopt. Ook onzin natuurlijk. Veel bandjes worden gebruikt om dingen op te nemen die iemand nooit gekocht zou hebben of om muziek op te nemen die men zelf al op CD of plaat heeft staan. Toch heeft de Tweede kamer deze redenering gevolgd en de wet goedgekeurd, waardoor elke onbespeelde cassette en videoband onnodig duurder is geworden. En dat in een land waar de CD's toch al idioot duur zijn vergelijken met bv. de VS of Duitsland. (Software is trouwens ook veel te duur.) De Buma Stemra is hierdoor overmoedig geworden en heeft vervolgens geprobeerd het muziekgebruik op internet te belasten. Telkens gaat het om het oneigenlijke argument van 'misgelopen inkomsten'.
Een andere parallel is de NVPI-versie over muziekpiraterij: ook illegale sofware. De Europese regeling is men vooral gaan gebruiken om legale (!) parallelimport te verbieden om op die manier het platenkartel in stand te houden (en daarmee de hoge CD-prijzen).
Maak software goedkoper, lever gratis demoversies (EndNote) of lightversies (Eudora) of lever pas ondersteuning, handboek of extra features bij registratie.

Commentaar: in de ramingen van de BSA is het illegale softwaregebruik particulieren niet opgenomen. Om precies de reden die Piet Bakker aangeeft: de meeste particulieren zouden de gekopieerde software nieuw nooit aanschaffen.

anoniem [triad@unforgettalbe.com]
'BSA SUCKS. DE BSA begint heel veel op Buma Stemra te lijken. Hoewel er wel wat moet gebeuren (dat houd het spannend) lijkt het er op dat BSA gewoon ordinaire zakkenvullers worden net zo als de BUMA. De opzet van beide partijen is aardig maar ze streven hun doel niet na. De BSA doet NIKS aan illegale cd-roms zoals Crazy Bytes. Het probleem is dat met de warez cd's geen aanklacht valt in te dienen. Voor een rechtzaak moeten ze alle gedupeerde leveranciers op 1 lijn zien te krijgen en dat lukt nooit. (BTW: van de Crazy Bytes 14 zijn er 29000 exemplaren gedrukt, 29000 setjes van 6.) BSA partner Autodesk doen niets aan particulieren die illegaal hun software verspreiden. Het laatste half jaar staat er al een advertentie in de PCM onder software waarin 3dsmax wordt aangeboden voor 400,00 (ja, is ook aan autodesk gemeld).
Naar schatting wordt er dagelijks 500 Mb aan warez (gekraakte software) en duizenden cracks (registratiecodes voor shareware programma's) op internet gedownload.
Maak daar maar een factor 100 meer van. Groepen zoals Xforce, DOD, Gorgious Ladies Of Warez, etc pompen DAGELIJKS al 1 tot 2 Gb binnen op afgeschermde ftp sites die weer verder gedistribueerd worden door hun couriers.
De crackers kraken software omdat het kan, niet om er geld mee te verdienen.
Gedeeltelijk waar, maar veel software worden door crackergroepen als Xforce, DOD en LND officieel gekocht. Veel crackers of zero-day warezdealers hebben eigen sites op internet gedeeltelijk ondergebracht bij bevriende systeembeheerders en werken met eigen leased lines. En we spreken niet over een lullige 64Kbs lijn maar eerder naar T2 en T3 lijnen.
Het illegaal gebruik van software lijkt vooral een mentaliteitskwestie te zijn.
Waar, ja. Aan de andere kant ligt de oorzaak van het probleem ook gedeeltelijk bij de makers. Principeel koop ik de software die ik het geld waard vind meestal wel. Er zijn echter ook legio voorbeelden te noemen waarbij de fabrikant van de software volstrekt NIET is geinteresseerd in de klant. Ik kocht Adobe Photoshop 2.0. Het programma zat vol met bugs. Ik kon voor weinig een update naar 2.5.0 aanschaffen: bugs gedeeltelijk opgelost maar voor elke opgeloste kreeg ik 2 nieuwe terug. 2.5.1 was gratis en wat beter maar nog steeds bugs. Geen updates meer van Photoshop. Moet in de tijdschriften lezen dat 3.0 uit is. Zijn de bugs opgelost? Na vele telefoontjes kan NIEMAND mij bij Adobe daar uitleg over geven. Een volledige versie om uit te proberen? Vraag maar bij de dealer, was het antwoord. De dealer verwijst me naar een reseller en die verwijst me weer naar Adobe. Toen maar een illegale versie geinstalleerd en gekeken of de bugs er uit waren. NEE dus! 3.0.5 kwam er aan en daar was alles goed, en duz maar gekocht.'

anoniem [rgdb68@pi.net]
'Leuk verhaal. In de Planet-rubriek Vraag & Aanbod wordt Crazy Bytes wel honderd keer per week aangeboden. Jullie doen hier geen ruk aan. Ik vraag me trouwens af of die programmeurs zelf ook allemaal gekochte programma's op hun computers hebben staan.'

anoniem [xpress@most-wanted.com]
'Heb je toestemming gevraagd aan de mensen waarvan je de links in je artikel opgeeft, of heb je ze d`r gewoon ingezet? Je kunt wel eens kijken op mijn page. Er valt nog niets te halen, maar dat duurt niet lang meer. Ik verkas namelijk om de 3 dagen met page en al inclusief e-mail adres. It`s a busy life dont you think? Hacking is a form of life, that`s it.'

Yiri Kohl [shintaro@xs4all.nl]
'Oh ja, die goeie ouwe tijd! Anekdote: ik was vijftien, we waren met een man of drie, vier, en zaten bijeen; op stoffige kamer; door voorouders bedoeld als biljart c.q. kunstruimte, in nieuwbouwwijk te Diemen; als een van ons aankwam, en moeders had opengedaan, terwijl de anderen boven achter het scherm bleven kleven, een vast ritueel; bonken op de deur; AUFMACHEN JAAAA! KOPIEERPOLIZEI!!!!
Herinner je je overigens nog F.A.S.T. uit Engeland, de organisatie die reeds ten tijde van het tijdschrift Zzap64 de tactiek gebruikte die nu ook door de BSA weer wordt gebruikt? (Verlink uw vrienden en ontvang een beloning e.d.) De Federation Against Software Theft was z'n tijd ver vooruit zeg!'


< Nav de ruzie tussen FlevoNet en The Internet Plaza (TIP) in 'Moddergevecht in de polder' (SM 2.19):
Oscar [oscar@dds.nl]
'Vind je ook niet dat er geen slechter domeinnaam gekozen kon worden voor FlevoNet? Ik bedoel, www.flnet.nl, dat zegt toch niks. www.tip.nl, dan weten we waar we het over hebben. Maar die kwestie is al eerder een bron van ergernis geweest tussen TIP en FlevoNet. TIP hoorde namelijk dat FlevoNet opgericht zou worden en kaapte een paar uurtjes eerder flevo.net weg. Het checken van www.flevo.net levert weer een extra semi-site op, maar checkdomain (onder andere) brengt uitkomst:
http://www.checkdomain.com/cgi-bin/checkdomain.pl?domain=flevo.net

++++

© 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.
Shift Mail is een gratis uitgave en louter bedoeld voor persoonlijk gebruik. Shift Mail verschijnt wekelijks op vrijdag. Dit e-mail magazine is gemaakt van kringloop-elektronen.

homepage: http://www.shift.pi.net/
algemeen: shift@pi.net
redactie: Erwin van der Zande evdz@pi.net
mailsupport: cybrarians@pi.net
news:pi.shift [alleen voor abonnees van Planet Internet en World Access]
archief: http://www.shift.pi.net/mail/97/220.html

Abonneren op Shift Mail kan online op de site en per e-mail. Stuur een e-mail naar listserv@pi.net met in de body subscribe shiftmail voornaam achternaam. De subject-regel kan blanco blijven. Werkt dit niet naar behoren, lees dan de instructies zoals die op de site van Shift staan op de Mail pagina.