S H I F T 2.14 [Waiting for reply]
vrijdag 04.04.97
http://www.shift.pi.net/


1. Top 10 Semi-sites
2. Internet als zondebok
Citaat van de Week
Ontdek je Plekje: Vlaamse Bokjongen
Shift Online: Michael Schaeffer
Re: 'Het kan eenvoudig niet kloppen'1. Top 10 Semi-sites

We zijn reeds bekend met Cool Sites, Worst of the Web, Useless Pages en Dead Servers. Na een middagje lukraak URL's proberen blijkt er nog een categorie te bestaan: semi-sites. Websites waarvan de domeinnaam is gedeponeerd en de DNS netjes ingevuld, die eigenlijk nog niet zijn geopend. De sites zijn wel bereikbaar maar laten louter een aankondigingspagina zien ('Binnenkort openen wij hier ... . Bookmark ons alvast!'), alleen een logo of in sommige gevallen nog minder. Shift dook in de lijst van .nl domeinen en stelde een Top 10 van Semi-sites samen.

1 http://www.camel.nl/
op naam van: R.J. Reynolds Tobacco B.V.
Al weken zijn ze bezig, aan het lawaai te horen. Volgens Gerard Hoff bij Reynolds zal de site ergens tussen 20 april en 20 mei openen. Hoff baalt overigens behoorlijk dat www.camel.com wordt bezet door een Texaans advocatenkantoor.

2 http://www.hetnet.nl/
op naam van: Stichting Het Net
De aanstaande website van Het Net van PTT Telecom.

3 http://www.ajax.nl/
op naam van: A.F.C. Ajax
Met Ajax-voorzitter Michiel van Praag (sic) als contactpersoon voor de site.

4 http://www.fiets.nl/
op naam van: Uitgeverij Veldhuis B.V.
Hier zal nog wel een relletje over komen, net zoals bij www.ouders.nl.

5 http://www.videoland.nl/
op naam van: Videoland Nederland B.V.
Hier gaat iets helemaal fout.

6 http://www.apenstaartje.nl/
op naam van: Apenstaartje-Msterdam C.S.
Welgeteld een link en twee broken GIFs.

7 http://www.megatop50.nl/
op naam van: Stichting Mega Top 50
Hier ben je nog niet echt welkom.

8 http://www.kick-it.nl/
op naam van: Kick Uitzendorganisatie
Een snappy domeinnaam is nooit weg.

9 http://www.komma.nl/
op naam van: Kommunikatie Adviesburo Komma B.V.
Het domein puntpunt.nl is trouwens ook al aangevraagd.

10 http://www.wired.nl/
op naam van: Match Wired Internet Service C.V.

Nederland telt momenteel ongeveer 12.000 domeinen. Begin 1996 waren dat er 3000. Een enorme toename waarbij aanvragers tevens bewuster worden van de rol van een 'logische' domeinnaam. 'De URL wordt steeds meer beschouwd als naam,' constateert Boudewijn Nederkoorn, voorzitter van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland. 'Eigenlijk een vreemde situatie. Het is alsof je mensen bij hun telefoonnummers noemt.'

De Stichting voert een strenger beleid dan voorheen. Nederkoorn: 'Vroeger keken wij of een domeinnaam bij iemand paste. Tegenwoordig kijken wij of een domeinnaam misverstanden kan oproepen. Maar er zitten slimmeriken tussen, hoor.' Nederkoorn herinnert zich de aanvraag voor sex.nl. 'De persoon in kwestie had zich bij het Benelux Merkenbureau onder de naam Sex.nl ingeschreven. Normaliter is dat voldoende, maar wij vonden de naam toch te algemeen. Sex.nl.nl had misschien nog gekund.'

http://www.domain-registry.nl/whois.html


2. Internet als zondebok

De collectieve zelfmoord van de leden van de Heaven's Gate commune vorige week heeft veel beroering veroorzaakt. Opvallend is daarbij het verschil in reacties tussen de offline gemeenschap en de online gemeenschap. De eerste groep, aangevoerd door verscheidene oude media, wijst internet aan als een van de zondebokken. Onliners die beter weten, verwerken het tragische incident op een geheel eigen manier. Door middel van ironie en cynisme bijvoorbeeld. Aanstaande zondag op de site van Shift een Special over de online klopjacht op Heaven's Gate.

http://www.shift.pi.net/CITAAT VAN DE WEEK

'De opstelling van een aantal uitgevers gaat in de richting van een standaardovereenkomst met hun freelance medewerkers, waarbij in ruil voor de toestemming om auteursmateriaal te hergebruiken, het gangbare (basis-)honorarium met een zeker percentage wordt opgehoogd. Uitgevers die de handen vrij willen hebben om hun complete printproduct ook elektronisch aan de man te brengen, online via het Internet of op cd-rom, zullen vervolgens uiteraard geen zaken meer willen doen met medewerkers die met de voorgestelde regeling niet akkoord willen gaan. En gelijk hebben ze, want dit raakt de kern van de vrijheid die uitgevers nodig hebben bij het voeren van een eigen productstrategie. Voor freelancers geldt dus wat dit betreft: take it or leave it.'

Aldus Flip Vuijsje, hoofd redactionele ontwikkeling van uitgeverij VNU Business Publications, gisteren op de opiniepagina in de Volkskrant. De bijdrage van Vuijsje is olie op het vuur van de discussie die is losgebarsten sinds de Nederlandse Vereniging van Journalisten namens drie freelance medewerkers van de Volkskrant een proces hebben aangespannen tegen dagbladenuitgever PCM. Bijdragen van de drie medewerkers werden zonder overleg vooraf elektronisch hergebruikt voor de Volkskrant op Internet en op cd-rom.ONTDEK JE PLEKJE
~ Soms maakt het gebruik van hoofdletters in een URL wel degelijk verschil.
http://www.ping.be/vbj/
http://www.ping.be/VBJ/
~ Clones R Us. Nu ook voor mensen.
http://www.d-b.net/dti/
~ De Gouden Gids op diskette is gekraakt: 'Er is nu een nieuw, onafhankelijk, softwarepakket dat alle beperkingen opheft.'
http://www.xs4all.nl/~esjop/cdrom/ggtool.htm
~ Tomoyuki Tanaka, de vader van de Godzilla films is op 2 april overleden. Hij werd 86. Sony heeft weer mazzel. Voor de zomer staat een film gepland.
http://www.godzilla.com/ (semi-site)
http://www.ultranet.com/~barry/godmain.htm
~ De stadszender AT5 bestaat vijf jaar en viert dat met online uitzendingen.
http://www.at5.nl/nl/live/
~ Op zaterdag 12 april is Virtual Reality pionier Jaron Lanier in het land.
http://www.euro.net/sala/myster/jaron.htm
~ The Eye of the Low Countries. Een tentoonstelling van foto's die de krant net niet haalden.
http://www.gms.lu/eye/
~ Fight same nazi. Giant fish maze. Amazing she fit. Een paar voorbeelden van anagrammen op 'Shift magazine'. Probeer het zelf bij MAin sANitARy naG (Anagram Insanity).
http://www.infobahn.com/pages/anagram.html
~ Zin in een potje basketballen? Flipperen dan? Browse naar Candystand voor 'a few good games'.
http://www.candystand.com/
~ Je kunt ook Bill Gates voor zijn kop rammen.
http://www.dra.nl/~caesars/boxing.htm
~ Of voer een 'hair repair' uit.
http://www.hairtoday.com/diygame.htm
~ Shockwave games voor de hele familie.
http://clevermedia.com/arcade/
~ Morgen worden de winnaars van de Ecogames Competitie bekend gemaakt. De opdracht was een computerspel te bedenken, waarin op een originele en spannende wijze het milieu aan de orde wordt gesteld.
http://www.waag.org/ecogames/
~ Koken uit de grond.
http://www.cco.caltech.edu/~salmon/pit.html
~ Een must voor pick-up freaks.
http://www.vinylrevival.com/
~ Het Onnatuurlijk Museum, 'a slightly bizarre, cyberspace, science museum for all ages.' Let vooral op de sectie Mad Scientist's Laboratory.
http://unmuseum.mus.pa.us/unmuseum.htm
~ 'The core symptoms of Attention Deficit Disorder are inattention, impulsivity, and hyperactivity.' Hmm...
http://www.cpgs.com/add/
~ Een zomer vol festivals staat voor de deur. Check onder .nl .
http://www.users.wineasy.se/m.i.c/festival/festival.html
~ Microsoft opent zijn eerste Sidewalk, een city guide gericht op entertainment. Het plan is om voor alle grote steden ter wereld een Sidewalk site te openen.
http://seattle.sidewalk.com/SHIFT ONLINE
http://www.shift.pi.net/
^^ Aanstaande dinsdag de B o o k m a r k s van Michael Schaeffer. Schaeffer is samen met Niels Meulman het dynamische duo achter ontwerpbureau Caulfield & Tensing. Een paar weken geleden wonnen zij tijdens de ADCN Reclamejaarprijzen een zilveren lamp in de categorie Nieuwe Media voor hun e-zine What'sup, ook wel de James Dean onder de Nederlandse e-zines genoemd: 'Te vroeg gestorven, maar wel mooi beroemd.' Voor Shift zal Schaeffer nog een keer een What'sup maken. Je bent alvast gewaarschuwd.
^^ In W i n d o w s D r e s s i n g - de populairste internetrubriek onder computers - deze week: boodschappen op het antwoordapparaat van Ronald Reagan, Spock, Jack Nicholson en andere beroemdheden, de tijd van Bill Gates, 4 x 3D screensavers, formica wallpapers, MacOS iconen en een theme van Battlestar Galactica. By your command.
^^ In reactie op de Special 'Internet verzuilt' ontving de redactie een bericht waarin werd gewezen op de Tam Tam, eveneens een i n t e r n e t z u i l. In de omschrijving van de Tam Tam staat: 'Iedereen kan gebruik maken van de faciliteiten die internet biedt, zoals e-mail, online games spelen, informatie opvragen en nog veel meer.' Met name de zinsnede 'online games spelen' deed de redactie zich afvragen of hier op spellen als Quake wordt gedoeld. Dat zou de Tam Tam namelijk uniek maken in vergelijk met de zuilen van de PTT of de WebWalker. Dit blijkt echter niet het geval. Met 'online games' doelt Xs2 the Web op bijvoorbeeld shockwave games die zich op het web bevinden. Bummer.
http://www.xs2theweb.com/
http://www.shift.pi.net/special/97/9703/970304/970304.htmRE
Enkele reacties op de 1 april prank van Shift:
Bas Hendriks basch@pi.net
> Zoiets brengen op (gvd) 1 April. Dacht je dat een gemiddelde surfer dit niet zou doorzien? Aleen al de MRML extentie op die browser.. Woeha!

Robert van Weperen go4it@xs4all.nl
> Goeie grap - ik moest 'm tot het eind uitlezen voordat ik 'm door had. Met verbazing zat ik die bruske opmerkingen te lezen.

Toon van Hasselt khasselt@pi.net
> Dit is de slechtste 1 april grap die ik ooit gezien heb. Haal maar weg, gewoon om je dood te schamen! Fantasieloos. Er is maar een bedrijf dat de browser voor de PTT maakt en dat is de fucking PTT zelf.

Remco de Graaf webmaster.mt@bpa.nl
> Misschien heb ik het mis, maar ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat het hele Martin Opdop verhaal verzonnen is. Wellicht een 1 april grap? Tijdens het lezen zat ik me al kapot te ergeren aan de beste man. Wat een arrogantie, ongeloofelijk. Iemand die bekend is met het medium Internet weet dat dergelijke houding tentoonstellen direkt wordt afgestraft. Daar klopte naar mijn bescheiden mening al iets niet.
Maar het hele PTT verhaal sloeg echt alles. Ten eerste zal de PTT voor een project van deze omvang niet een bedrijfje in arm nemen dat zo amateuristisch overkomt. Want welk zichzelf respecterend multimedia bedrijf neemt nu een gratis account bij de DDS? Over de DDS gesproken. Als het waar is, dan is vriend Opdop in overtreding. Of heeft hij de regels niet gelezen? Bedrijven mogen geen gratis account nemen. Maar dat zij morgen al een preview van de browser uitbrengen slaat werkelijk alles. Hoe kunnen ze in godsnaam een browser ontwikkelen voor een netwerk waarvan nog niet eens bekend is hoe het wordt gevormd? De plannen zijn in een nog zo prematuur stadium dat dit onmogelijk kan. Nee, ik vermoed dat jij (of is het inmiddels jullie?) op de redactie krom ligt van het lachen. Het kan eenvoudig niet kloppen.

++++

© 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.
Shift Mail is een gratis uitgave en louter bedoeld voor persoonlijk gebruik. Een archief met voorgaande edities vind je bij Shift Online. Shift Mail verschijnt wekelijks op vrijdag. Dit e-mail magazine is gemaakt van kringloop-elektronen.

homepage: http://www.shift.pi.net/
algemeen: shift@pi.net
hoofdredactie: Erwin van der Zande evdz@pi.net
mailsupport: cybrarians@pi.net
nieuwsgroep: pi.shift [alleen voor abonnees van Planet Internet en World Access]

Abonneren op Shift Mail kan online op de site en per e-mail. Stuur een e-mail naar listserv@pi.net met in de body: subscribe shiftmail voornaam achternaam. De subject-regel kan blanco blijven. Werkt dit niet naar behoren, lees dan de instructies zoals die op de site van SHIFT staan bij het onderdeel Mail.