S H I F T 2.13 [The Next Level]
vrijdag 28.03.97
http://www.shift.pi.net/


1. Internet verzuilt
Citaat van de Week
Ontdek je Plekje: Another source to Heaven
Shift Online: Martin Opdop
Re: 'De shake out begint nu'


++++ ingezonden mededeling ++++

Doe mee aan de Nationale Beurscompetitie
Prijzengeld fl. 100.000,-
http://www.pi.net/beurscompetitie/

++++1. Internet verzuilt

Toen honderd jaar geleden de eerste telefooncel in Nederland werd geplaatst, vroegen velen zich af waarom men in godsnaam op straat zou willen bellen. De geschiedenis lijkt zich niet te herhalen bij de internetzuil, waarvan er momenteel 25 in Amsterdam staan. Want mensen en voorbijgangers reageren enthousiast. De kans is dan ook groot dat de zuilen ook in andere steden worden geplaatst. Aanstaande zondag op de site van Shift een Special over straatsurfen.

http://www.shift.pi.net/CITAAT VAN DE WEEK

'De werkelijke betekenis van "zelfmoord" is om zich van The Next Level af te keren wanneer die zich aandient. In deze laatste dagen richten wij ons primair op twee taken: 1 een laatste poging ondernemen om de waarheid te vertellen over hoe The Next Level kan worden betreden (onze laatste inzet om individuen van deze beschaving te wijzen op een manier zonder "zelfmoord"); 2 gebruik maken van de zeldzame gelegenheid die wij dagelijks hebben om ieder voor zich te werken aan persoonlijke overwinning en verandering, en ons klaar te maken voor het betreden van het Hemelse Koninkrijk.'

Aldus Do, de leider van een Amerikaanse commune Heaven's Gate die afgelopen woensdag collectief zelfmoord pleegde. Bij het tragische incident in San Diego, Californie, kwamen 39 mensen om het leven. De commune maakte onder de naam Higher Source op professionele basis websites. De groep pleegde zelfmoord naar aanleiding van de komeet Hale-Bopp. De komeet zou een signaal zijn geweest om de Aarde te verlaten en af te reizen naar The Next Level, aldus de laatste update op de homepage van Heaven's Gate.

Heaven's Gate (mirror), http://www.sunspot.net/news/special/heavensgatesite/
Higher Source (mirror), http://home.pi.net/~hku/
Hale-Bopp, http://www.halebopp.com/
CNN Interactive, http://cnn.com/US/9703/27/suicide/index.html
Yahoo, http://www.yahoo.com/News_and_Media/Current_Events/Mass_Suicide_in_San_Diego/
Daily Planet, http://www.pi.net/archief/daily/dp522.htmlONTDEK JE PLEKJE
~ 'Number of people who have killed themselves since the last time this counter broke: 39' Cynisme kan soms erg ver gaan.
http://www.highersource.org/
~ Een mailtje van de redactie van Veronica: 'We gaan iets nieuws doen. Met trots maken wij u attent op een geheel nieuwe omroepsite op Internet. Vanaf 1/4/97 komt u via http://www.omroep.com/ op een homepage die z'n gelijke niet kent.'
~ 'Dit is geen 1 April grap.'
http://www.worldaccess.nl/~mprxklik/actie.htm
~ Typ in Netscape de volgende 'URL' in: about:mozilla. Bij The Easter Egg Archive vind je allerlei 'programmers pranks'.
http://weber.u.washington.edu/~davidnf/egg.html
~ 10 manieren om Windows 95 te 'hacken'.
http://www.cnet.com/Content/Features/Howto/Hacks/?dd
~ Microsoft heeft Internet Explorer 3.02 uitgebracht. Eens kijken hoe lang die bug-vrij blijft.
http://www.microsoft.com/ie/security/update.htm
~ 'Mear Frysk Online!'
http://www.rug.nl/rug/studserv/bernlef/index.html
~ Everest '97. Een bergbeklimming door de sneeuw en de multimedia.
http://www.mountainzone.com/climbing/everest/everest.html
~ Digital Decay, een afstudeerproject over verval: 'Zoals het omslag van een boek, de bindwijze, het gewicht en de reuk de lezer allerlei impliciete informatie over de inhoud verschaffen, zijn er geen vergelijkbare signalen in digitale media.' De site is in ieder geval prachtig.
http://www.xs4all.nl/~robinv/digitaldecay/
~ De Vlaamse schrijver Paul Mennes surft een boek over het geheime leven van grote gebouwen.
http://www.surf-inn.be/grbes/grbes5.html
~ Papieren tijdschriften hebben doorgaans wat moeite om een aantrekkelijke site te bouwen. Een plaatje van de cover en een formulier om je te abonneren is het enige waar de meeste uitgevers budget voor uittrekken. 'Misschien dat we op deze manier toch nog wat aan internet verdienen,' hoor je ze denken. De Abonnementen Site is daarvan het ultieme voorbeeld.
http://www.tijdschrift.com/
~ 'Dick For A Day explores what happens when the penis finds itself in the female realm - a place where it gets to stay after coming, goes shopping for health and beauty products, talks dirty with its girlfriends over lunch, and goes home to a pint of ice-cream and a wardrobe crisis. The result is not so much a woman's head on a male body as a huge girlie erection with great hair.'
http://www.thebluedot.com/d4ad/
~ 'You are now an ant. Start acting like one.' Een site met een mooie anterface.
http://www.gizmonics.com/
~ The Advertising Graveyard. Hier gaan advertenties heen wanneer ze dood zijn.
http://www.zeldman.com/ad.html
~ Arresteer jezelf, dat kost de gemeenschap minder geld.
http://www.uoknor.edu/oupd/selfarr2.htm
~ The World Wide Wall. Oefen hier je eigen tag.
http://ac.rosebud.com/
~ De Dead People Server is verhuisd.
http://www.city-net.com/~lmann/dpsSHIFT ONLINE
http://www.shift.pi.net/
^^ Aanstaande dinsdag de B o o k m a r k s van Martin Opdop. Opdop is directeur van International Mavo Inc. (IMI), een Nederlandse software start-up dat erin is geslaagd een felbegeerde opdracht van PTT Telecom binnen te slepen. IMI zal de komende maanden de speciale browser voor Het Net ontwikkelen. Exclusief bij Shift zijn succesverhaal.
^^ In W i n d o w s D r e s s i n g de populairste internetrubriek onder computers - deze week: The King op je desktop, sci-fi iconen in retro Barbarella stijl, de ultieme screensaver voor computer fanaten, een desktop theme gemaakt van Lego, en systemsounds van Cheech & Chong. Far out, man.
^^ In een Shift Special van 2 maart kon A 2 0 0 0 nog niet al te veel details bekend maken rondom de aangekondigde plannen met een pay-per-view filmkanaal. Deze week hebben pluspakket-abonnees echter een brief ontvangen. De dienst heet Moviehouse en 'verandert je televisie in een huisbioscoop.' A-films en erotische films kosten f 7,95. A2000-woordvoerster Victorine Bernard laat weten dat daar erotische films tussen zitten die verder gaan dan de huidige halfzachte porno van The Adult Channel, een zender die nu reeds in pluspakket is opgenomen. Later dit jaar bestaat de kans dat A2000 via Moviehouse tevens sportevenementen tegen betaling zal uitzenden. De programmering is in handen van Mediagroep West (Telegraaf, A2000) die contracten heeft weten te sluiten met verscheidene grote filmstudio's zoals 20th Century Fox, MGM en Warnes Bros. Moviehouse zal ook Nederlandse films aanbieden. Op de vraag waarom A2000 zo'n magere (een brief, geen reclame) marketing voert, antwoordde Bernard: 'Wij geloven in minder beloven en meer geven. We beginnen rustig aan. Later dit jaar zullen campagnes volgen.'
Zie ook http://www.shift.pi.net/special/97/9702/970204/970204.htm
^^ In vorige edities van Shift Mail werd melding gemaakt van een actie van twee enthousiaste Shift-lezers om de nieuwsgroep n l . s h i f t op te zetten. Bij de stemming die 23 maart jl sloot, werd de benodigde tweederde meerderheid echter niet gehaald. Shift postte in pi.shift en nl.newsgroups de volgende reactie:
'Ik wil via deze weg Remko Verheul en Maarten Reijnders bedanken voor hun poging. Waarom bedanken? Omdat ik mij als maker van Shift vereerd voelde. Ik heb dan ook 'voor' gestemd. Wat niet weg neemt dat ik de tegenargumenten om nl.shift op te richten heel plausibel vind. Er had inderdaad een gevaar bestaan dat beide nieuwsgroepen - pi.shift en nl.shift - elkaar zouden opheffen. Bovendien paste nl.shift niet helemaal lekker in de bestaande nl-hierarchie.
Een van de tegenstemmers opperde eerder in nl.newsgroups het idee om een 'gezamenlijke' nieuwsgroep (nl.internet.e-zines ?) te maken voor e-zines als Daily Planet, SmallZine, ComCol, DutchMedia en Shift. Een nieuwsgroep waar zowel lezers als makers elkaar kunnen treffen. Een idee wat ik zou toejuichen mits er voldoende bestaanrecht voor bestaat.'RE
Egbert Jan van Bel mediaaa@pi.net
> 1. Wat denkt Het Net wel dat het is?
Mijn gedachte: 'Gratis' email van PTT Telecom dwingt de ISP tot meer en beter uitgeefdenken. De site wordt de spil. Email kost alleen maar geld mits het grootschalig wordt toegepast. Laat dat dus maar over aan de PTT. De ISP wordt meer uitgever. De shake out begint nu... Iedere ISP die het uitgeverspel niet kan spelen, valt uit de boot.

++++

© 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.
Shift Mail is een gratis uitgave en louter bedoeld voor persoonlijk gebruik. Een archief met voorgaande edities vind je bij Shift Online. Shift Mail verschijnt wekelijks op vrijdag. Dit e-mail magazine is gemaakt van kringloop elektrons.

homepage: http://www.shift.pi.net/
algemeen: shift@pi.net
hoofdredactie: Erwin van der Zande evdz@pi.net
mailsupport: cybrarians@pi.net
nieuwsgroep: pi.shift [alleen voor abonnees van Planet Internet en World Access]

Abonneren op Shift Mail kan online op de site en per e-mail. Stuur een e-mail naar listserv@pi.net met in de body: subscribe shiftmail voornaam achternaam. De subject-regel kan blanco blijven. Werkt dit niet naar behoren, lees dan de instructies zoals die op de site van SHIFT staan bij het onderdeel Mail.